לקוחות יקרים,
חודש יוני הסתיים ולטעמי קופות הגמל יסיימו את החודש בתשואה שלילית של 0.85% , עיקר הנזק נעשה בשליש האחרון של החודש בגלל ההחלטה המפתיע של בריטניה לעזוב את האיחוד. כפי שחששתי וכתבתי שאכן צפויה להיות תגובה חריפה בשווקים במידה ובריטניה תעזוב ובכלל צפויים להיות לנו עוד בהמשך הדרך תגובות חדות לכאן או לכאן .
האם תגובת השוק פרופורציונאלית?
השווקים מגיבים במהירות ובמיוחד כשההפתעות נחשבות רעות.. נראה כי המחיר הכלכלי שבריטניה החלה לשלם על המהלך הנו כבד. דירוג האשראי המושלם שהיה לה הורד ויתכן ואף ימשיך לרדת בעתיד. סביר להניח שמעמדה כמרכז הפיננסי של אירופה ותנאי הסחר שלה יפגעו מאוד. בנוסף, תרומתה הספציפית של בריטניה לתקציבו של האיחוד אשר מאפשר לסייע ולהשקיע במטרות המשותפות, היא גדולה. בוודאי שאי ודאות באשר למדינות נוספות שעלולות לפנות לכיוון דומה, אינה מוסיפה. מכאן, שיש הגיון מסוים בתגובת השוק. אגב, במיוחד לאור העובדה שטרם ההצבעה ההערכות היו הפוכות.
האם צפויה כעת מגמה שלילית בשווקים לאורך זמן?
כעת כשכולם הפכו למומחים לאיחוד האירופאי ולגוש האירו, וחיים בתחושה שהסיפור הזה ילווה את השווקים, נכון להיזכר בתחילת השנה. ינואר ופברואר החלו בתנודתיות גבוהה בגלל תרחישים קיצוניים באשר להשפעת ההיחלשות של הכלכלה הסינית. זה לא היה כל כך מזמן, האיום עדיין קיים, אך השוק נותן פרופורציה שונה לעניין. הפוקוס השתנה. אני מאמין שגם בנושא האיחוד האירופאי כך יקרה. בסמוך לחדשות, האמוציות משתלטות, תרחישים שאינם סבירים מקבלים משקל גדול מדי והעדר שועט. כשהעניינים נרגעים, מקומות שבהם הייתה הגזמה, מגיעים לתיקון. זה טבעו של שוק ההון.
האמת, יצאתי קצת מבולבל – מה נכון לעשות?
החדשות הלא טובות שאני יכול לבשר – זה שההפתעות, גם הרעות ימשיכו להיות מנת חלקו של שוק ההון בעתיד ולכן תנודתיות היא חלק בלתי נפרד בהשקעה מסוג זה. אם נתייחס לעבר, בחלק מהמקרים הירידות היו אף קיצוניות בצורה משמעותית ממה שאנו חווים כעת. יחד עם זאת, וזו הנקודה החשובה ביותר, בהסתכלות ארוכת טווח מגמת שוק המניות לרוב היא חיובית ופעם אחר פעם הוכח שניסיונות תזמון נועדו לכישלון. כל עוד מאפייני הלקוח ותכניותיו לא משתנים, ההמלצה המוצלחת ביותר שהייתה במקרים כאלו – לא לעשות כלום, הסתברה כטובה ביותר.
מהם עיקרי צו ההרחבה בנוגע להפרשות הפנסיוניות?
לאחרונה התבשרנו על חתימת הסכם קיבוצי חדש שיגדיל את ההפרשות לביטוח הפנסיוני של רובנו. ההסכם נעשה בהמשך לתיקון 12 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים, שמחייב מעסיקים להפריש תשלומי תגמולים בשיעור קבוע מהשכר ללא תלות במוצר הפנסיוני שבו בחר העובד לחסוך, קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל. צו ההרחבה, המחיל את הוראות ההסכם הקיבוצי על כלל העובדים במשק (אשר אין להם הסדר פנסיוני מיטיב) מחייב את המעסיקים והעובדים, להגדיל את שיעור ההפרשה, לרכיב התגמולים בחצי אחוז נוסף, מעבר למה שנקבע בעבר. התיקון חל כמובן על כל העובדים השכירים במשק, אך אינו חל על עצמאים.
מתי תצא הרפורמה הזו לדרך?
הגדלת ההפרשות לביטוח הפנסיוני תתבצע בשתי פעימות. הראשונה, העלאה של רבע אחוז הן בהפרשה של המעסיק והן בהפרשה של עובד לביטוח הפנסיוני, שתיכנס לתוקף החל מהאחד ביולי השנה. הפעימה השנייה תהיה באחד בינואר 2017, אז יעלו שתי ההפרשות ברבע אחוז נוסף. בסך הכול יעלה שיעור ההפרשה של המעסיק לרכיב התגמולים בביטוח הפנסיוני מ- שישה אחוזים ל- שישה אחוזים וחצי, והפרשת העובד תעלה מ-חמישה אחוזים וחצי ל- שישה אחוזים. שיעור ההפרשה לרכיב פיצויי פיטורים לא משתנה ונותר בגובה שישה אחוזים, כך ששיעור ההפרשות הכולל לביטוח פנסיוני יעלה על פי צו ההרחבה מ-שבע עשר אחוזים וחצי אחוזים ל- שמונה עשר אחוזים וחצי.
בכמה יגדיל צו ההרחבה את הפנסיה שלנו?
המשמעות של הגדלת ההפרשה הפנסיונית החודשית ב-אחד אחוז אולי נראית מינורית, אבל היא משמעותית מאוד עבור החוסכים בטווח הארוך. מטבע הדברים, הגידול בקצבה החודשית בעקבות הרפורמה יהיה משמעותי יותר ככל שגיל החוסך צעיר יותר, אבל למעשה כל החוסכים ייהנו ממנה. בתור דוגמא, חוסך בן 30 שמשתכר בגובה השכר הממוצע במשק – כ-10,000 שקלים, יחסוך סדר גודל של כ- 100,000 שקלים יותר בקרן הפנסיה השלו וייהנה לאחר הפרישה מקצבה חודשית של כ-8,000 שקלים, הכוללים 500 שקלים יותר בכל חודש בהשוואה למה שהיה מקבל לפני העלאת ההפרשות לקרן הפנסיה בהתאם לצו ההרחבה.
סיכום:
התנהלות חכמה ומתונה במיוחד בימים שהתגובות בשווקים חדה , וחדשות לבקרים אנו עדים למשברים שונים שמתחוללים מסביב לעולם . לא מוסיפים נחת למשקיעים אשר היו מעדיפים מציאות של ודאות ובמקומה הם מקבלים חוסר ודאות אשר גורר אותם לפעולות נמהרות ולא תמיד מוצדקות. על מנת שההשקעות שלנו בתחום הפנסיוני יניבו תשואות מקסימאליות אנו ממליצים להיות סבלניים ולהסתכל על גרף התשואה לאורך זמן.
המלצות לביצוע – כרגע לא לבצע שינויים משום שהשוק מתקן באופן חד כלפי מעלה אחרי הנפילות של הבריקס
התאמת אפיק ההשקעה בקופות (בד”כ על פי גיל):
מסלולי גיל 50 ומטה
מסלולי גילאי 50-60
מסלולי 60 ומעלה
מלכה דוד- מנכ”ל
שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.