תיקון 190 – אפיק החיסכון האופטימאלי לגמלאים
הטבה פיננסית גדולה ומעניינת עבור בני הגיל השלישי (מגיל 60 ומעלה) מסתתרת תחת השם המאוד לא אטרקטיבי “תיקון 190 לפקודת מס הכנסה”. זוהי אולי ההטבה בעלת השווי הכלכלי הגבוה ביותר מבין שלל ההטבות לבני גיל זה.
מזה תיקון 190?
תיקון לפקודת מס הכנסה אשר בוצע בשנת 2012 מתוך מטרה להסדיר עיוותים בחסכון הפנסיוני. במלים פשוטות, התיקון מאפשר לגמלאי/ת ליהנות מקופת גמל כאפיק השקעה בשוק ההון, ליהנות מנזילות מלאה של הכסף שנחסך בה ומשיכתו בצורה קלה ונוחה.
למה זה טוב?
קופות גמל נהנות ארבע יתרונות על פני האלטרנטיבות האחרות בשוק:
- מיסוי
- עלויות
- יתרונות השקעה
- העברת כספים בין דורית (ירושה)
מיד נסביר כל יתרון, אבל לפני כן, נדגיש כי השילוב בין ארבעת היתרונות הללו יוצר מכשיר השקעה איכותי וזול, המסוגל להניב תשואה עודפת על האחרים בזכות יתרונות טכניים.
יתרונות מיסוי – מנהלי השקעות בקופות גמל נהנים מפטור מלא על רווחי הון. כלומר, בכל פעם שהם מקבלים דיבידנד (חלוקת רווחי חברה לבעלי המניות לפי שיעור החזקה יחסי), מקבלים ריבית על איגרת חוב (“קופון”) או מוכרים נייר ערך ברווח, הם אינם משלמים מס רווחי הון, מה שמגדיל את פוטנציאל התשואה של קופת הגמל. כמו כן, מעבר בין מסלולי השקעה בקופת גמל אינו כרוך בתשלום מס על הרווחים שנצברו.
לדחיית המס למועד משיכת קופת הגמל יש השפעה דרמטית על התשואה המצטברת בקופה.
בנוסף, בעת משיכת הכסף מהקופה ישולם מס בשיעור של 15% בלבד על הרווחים שנצברו בקופה (אטרקטיבי מאוד בייחוד כאשר האינפלציה כיום נמוכה מאוד(
עלויות – דמי הניהול בקופת גמל נמוכים מאשר באלטרנטיבות החיסכון הקיימות. בנוסף, קופות גמל אינן גובות מע”מ והחוסך/ת פטור/ה מעמלות בנקאיות ארכאיות, דוגמת דמי משמרת ניירות ערך. גם עלויות הקניה והמכירה של ניירות ערך בתוך הקופה (על ידי מנהלי ההשקעות) נמוכות מאוד (בכ- 70%), עובדה המגדילה את תשואת הקופות באופן ישיר.
יתרונות השקעה – מנהלי קופות הגמל רשאים להשקיע במגוון מכשירי השקעה, בנוסף להשקעה בניירות ערך הנסחרים בבורסה. למשל, באפשרותם להשקיע גם בנכסים לא סחירים, להשתתף בהנפקות וליהנות בהן מהנחה השמורה לגופים מוסדיים בלבד. בנוסף, בזכות היקף הנכסים הגדול מנהלי ההשקעות יכולים לבצע השקעה ישירה בניירות ערך בבורסות בחו”ל. מגוון האפשרויות העומד לרשות מנהלי ההשקעות בקופות גמל מקנה יתרון עצום בהשוואה למנהלי השקעות של מכשירים פיננסיים אחרים.
ירושה – גם הורשת הכסף והעברתו לדור הבא דרך קופת גמל הנה אופטימלית ומשתלמת הרבה יותר. אם החוסך הלך לעולמו לפני גיל 75, יורשיו ייהנו מהכסף הנצבר בפטור מלא ממס. היורשים גם יוכלו “להיכנס לנעלי” החוסך וליהנות מזכויותיו. צריך לזכור כי קופת גמל איננה נחשבת עיזבון לצורך תשלומי מס על ירושות.