לקוחות יקרים,
בחודש מאי נרשמה מגמה חיובית במיוחד בשווקי ההון, שהתבטאה בעליות שערים מרשימות במניות בישראל ובעולם, וכן באיגרות החוב הקונצרניות בישראל – מה שתרם לתשואות חיוביות בקרנות ההשתלמות במיוחד במסלולים מנייתיים. התחזית שלי היא שבמסלולים הכללים עלינו בסביבות 2.5% ובמסלולים מניות בסביבות 5% סה"כ מתחילת השנה אנחנו עומדים על ממוצע חיובי של כ 3.4% בממוצע .
מסלול S&P500 עלה בחודש מאי, על פי הערכות שלי בכ 2.8%+ זאת הרבה בגלל החלשות הדולר שפוגעת במשקיעים אחרת זה היה גבוה יותר.
בזירה המקומית, שוק המניות המשיך במגמה החיובית בחודש מאי – למרות הרקע הביטחוני המאתגר. אחרי שנה שלמה של ראלי, אחת השאלות שחוזרות שוב ושוב, עליה ננסה לענות, היא – האם שוק המניות המקומי עדיין אטרקטיבי? ובינתיים, הציבור יושב על מאות מיליארדים בעו"ש – בזמן שהאינפלציה לא מחכה ושוחקת כל שקל שלא עובד.
בארה"ב, חודש מאי סיפק תזכורת שלפעמים כדאי להקשיב לנתונים ולא רק לאקסיומות. מדד ה s&p500 סיפק את הביצועים הטובים ביותר למאי מזה 35 שנה, והסטטיסטיקה מרמזת – ייתכן שזה רק הפרומו. האם אנו בדרך לעוד שנה חזקה? עם כיוון חיובי במכסים, דחיפה מהטכנולוגיה ותמונת מאקרו יציבה –הסיכויים בהחלט יתכנו.
חודש מאי – חודש שהתחיל עם רצף נתונים כלכליים ודו"חות כספיים, שהזכירו לרגע שגם לכלכלה האמיתית יש מקום על הבמה, ולא רק לציוצים ולמכסים. בזמן שהנתונים דיברו – המשקיעים המשיכו לעכל את מדיניות הסחר, כשגם הפעם טראמפ לא התאפק ודאג לצייץ ש"כדאי לקנות מניות". והאמת? לפחות בינתיים, מי שהלך בעקבות ההמלצה שלו – נהנה.
בזירת הסחר, חודש מאי נפתח עם התקדמות מול בריטניה – מדינה שלהפך מרוב השותפות, לארה"ב יש מולה דווקא עודף סחר. אחריה, גם השיחות עם סין קיבלו תפנית חיובית עם הפחתה משמעותית במכסים, אך הדרמה האמיתית הגיעה דווקא מכיוון אחר שעשוי לשנות את כללי המשחק של טראמפ, כאשר בית המשפט לסחר בינלאומי של ארה"ב קבע שמכסים לא יוכלו להישלף בן רגע מהמותן, אלא יצטרכו לעבור מסלול בירוקרטי מסודר. ולבסוף, רגע לפני שהחודש הסתיים, טראמפ חזר לצייץ.
הפעם הוא הבהיר שנגמר עידן הנחמדות כלפי סין, לאחר שלטענתו הפרה את הסכם המכסים . ככה זה כשאין רגע דל בשווקים – במיוחד כשלפלאפון של טראמפ תמיד נשארת עוד סוללה. בין ציוץ לציוץ, הנשיא גם ביקר מבמזרח התיכון, ובמהלך הביקור הכריז על שורת עסקאות טכנולוגיה מרשימות – רוח גבית נוספת לסקטור הטכנולוגיה שהמשיך להוביל את השוק.
בחזרה לסטטיסטיקה שעשויה להשאיר את כולנו עם חיוך. היסטורית, חודשים חזקים כמו מאי האחרון נדירים מאוד עלה בלפחות 5% . ומה קרה אחר כך? בכל אחד מהשנים שזה קרה מאז 1980 , רק שישה מקרים כאלו נרשמו, בהם מדד הסנופי רשם תשואה חיובית וברוב המקרים תשואה דו ספרתית באותה שנה של כמעט 20% בשנה שלאחר מכן. ומה לגבי חודש יוני? באופן מסורתי הוא נחשב לחודש חלש, אבל כשהוא מגיע מיד אחרי מאי חזק – גם הוא נוטה לעלות על הבמה ולספק ביצועים מפתיעים.
לסיכום:
בישראל, שוק המניות המקומי המשיך במגמה החיובית גם במהלך חודש מאי, למרות הרקע הביטחוני המאתגר. מצד אחד, המתיחות הביטחונית עלתה עם המשך הלחימה בעזה ושיגורי טילים מצד החות'ים – כולל נפילה בסמוך לנתב"ג. מצד שני, עונת הדו"חות לרבעון הראשון סיפקה רוח גבית לשוק, כשבמקביל חלה ירידה בחוסר הוודאות סביב מלחמת הסחר, דבר שתמך באווירה החיובית. עם כל הקושי והאתגרים שעומדים לפנינו אני מאמין ומקווה שישראל באמת מצליחה לשנות את פני המזרח התיכון והעולם עומד מנגד ונדהם מהיכולות הטכנולוגיות והיצירתיות של המוסד הבטחוני עובדה זו לבדה עשויה להיות רוח גבית לכלכלה הישראלית בכלל ולתעשיות הביטחון בפרט.
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ"ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע"פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.