לקוחות יקרים,
חודש יוני סוגר חציון מאוד חיובי עם עליות של כ 1.1% בממוצע במסלולים הכללים. מתחילת השנה קופות גמל וקרנות השתלמות במסלול הכללי עלו בממוצע בין 7%-5%.
אם התייחסנו בעבר הלא רחוק להשקעות לא סחירות כגון נדלן כ “עוגן” של תשואה מובטחת בים סוער של תנודתיות בשווקים. כרגע החלק הלא סחיר (השקעה בעיקר בנדל”ן וחוב לא סחיר) הפך להיות משקולת במקום עוגן, ומקשה בעיקר על אותם גופים שהחלק הלא סחיר שלהם בתיקים יחסי גדול.
בתחילת יולי החלה רפורמת המסלולים במוצרים הפנסיונים וזאת לאור דרישות האוצר לאחדות מסלולים בין כל הגופים (באופן שמי שנוכל להבחין ולעשות השואות נכונות), וכן בגלל הסיבה שהאוצר רצה להגדיל את ההשקעות הפסיביות (השקעה במדדים כגון נאסד”ק s&p500 MSCI ועוד…)
המסלול המשולב-סחיר מאפשר השקעה בנכסים סחירים בלבד, וללא נכסים לא סחירים, כגון: קרנות גידור, נדל”ן והשקעות אלטרנטיביות. מי שעשויים לבחור במסלול זה הם חוסכים המאמינים שלנכסים הלא סחירים אין תרומה מוצדקת לתשואה, ואינם מעוניינים בהוצאות הכרוכות בניהולם – הוצאות הנקראות “הוצאות ניהול חיצוני”. המסלול השני מכונה פאסיבי כיוון שהוא עוקב אחר מדדים – לדוגמה S&P 500 בארה”ב ותל אביב 125 – וליתר דיוק אחר שילוב בין שלושה מדדים לפחות. מסלול זה עשוי להתאים לחוסכים המאמינים כי ניהול השקעות באמצעות בחירה ישירה של ניירות ערך לא תניב תשואה עודפת על פני המדדים לאורך זמן, ולכן הם אינם מעוניינים בשילוב נכסים לא סחירים בתמהיל ההשקעות. על כן בשני המסלולים החדשים לא תיגבה עמלת הוצאות ניהול חיצוני. החברות מחויבות לפרסם באתר את שיעור העמלות הניהול החיצוני הצפוי לכל מסלול, במטרה לייצר שקיפות לחוסכים, וזאת על מנת לאפשר בחירה מושכלת במסלול ההשקעה.
תמונת המצב בשוקי ההון בארץ ובעולם בסיום מחצית 2024 מזכירה מאוד את מחציתה הראשונה של 2023. ההתייחסות בזמנו לכניסת ה- AI לחיינו הייתה כאל הפתעה חיובית אך כזו שעדיין מרחפים מעליה לא מעט סימני שאלה. המשקיעים התלהבו והשווקים הגיבו בעליות חדות שלא תאמו את העלאות הריבית המהירות שהובילו הבנקים המרכזיים כדי למתן את האינפלציה. מאז חלפה שנה ונראה שלפחות חלק מסימני השאלה הוסרו, הביקוש לבינה מלאכותית בהאצה וחברות מגבירות את ההצטיידות בכוח עיבוד. נראה שהאבולוציה המהירה שעברה ועוד צפויה לעבור הבינה המלאכותית, סיפקה רוח גבית לשווקים ולחברות בעלות זיקה לתחום. בישראל, גורמי הסיכון החלו להיערם כבר בתחילת השנה שעברה עם התגברות החששות מההשלכות הפוטנציאליות של הרפורמה המשפטית על הכלכלה.
מלחמת חרבות ברזל” הכבידה עוד יותר על האווירה הפסימית בבורסה המקומית, מה שהוביל בסיומה של המחצית הראשונה של 2024, לפתיחת פער שלילי בביצועים למול השוק העולמי, בדגש למול השוק האמריקאי.
לסיכום:
לאור במצב המאוד מורכב בישראל, בעיות בענף הנדל”ן ובענף החוב (אשראי) שמכבידים בעיקר על קבלנים ויזמים. אני ממליץ לשלב מסלולים פאסיביים עם כמה שיותר נגיעות של חו”ל בתיקים. שילוב של מדד נאסד”ק או S&P50 יכול בהחלט לשפר באופן משמעותי את ביצועי הקופות שלנו וכן ירחיק את הסכנות הגאופוליטיות של ישראל מהתיקים שלנו.
לכל מי שלא מבין מה עליו לעשות זה מאוד פשוט לשלוח מייל עם בקשה לבצע בדיקה של התיק האישי ואנו כבר נדאג לשאר התהליך גם נבדוק וגם נבצע את השינוי הנדרש במידת הצורך לאחר קבלת אישורכם.
המלצות לשינויים:
גמל /השתלמות:
- להוסיף למסלולים השונים את מסלול ה s&p500.
- לבצע בחירה של חלק מהקופות למסלולי חו”ל טהורים.
- מי שנמצא עדיין במסלולים מאוג”חים ללא מניות או לחילופין עם מעט מניות זה הזמן לשינוי – והגדלת החשיפה.
פוליסות פיננסיות:
- מגדל קשת- מסלול מגדל טאק מדדי מניות פסיבי
- פניקס מסלולי בלאק רוק.
- הראל מגוון שילוב של מסלול חו”ל בהרכב תיק.
- מנורה שילוב של מסלול מניות חו”ל פאסיבי.
- כלל שילוב מסלול s&p500 בתמהיל הכללי.
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.