לקוחות יקרים,
ראשית ברצוני לברך כל אחת ואחד מכם בברכת פסח כשר שמח ושקט,
ואמן שכל חיילנו וחטופינו יזכו לחגוג עמנו את חג החרות.
עליות שערים בשוקי המניות ובאג”ח הקונצרנים, בארץ ובעולם, ופיחות השקל תרמו לתשואה חיובית של הקופות. התשואה הממוצעת של קופות הגמל במרץ 2.3%. התשואה הממוצעת של קופות הגמל ברבעון הראשון של השנה 4.6 % –
בפעם השנייה ברציפות בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי על 4.5 אחוזים. אי-הוודאות הגיאופוליטית תרמה להחלטה זאת למרות שהאינפלציה בתוך גבולות היעד. ללא החרפה נוספת בסיכונים הגיאופוליטיים, סיכויים גבוהים להערכתי שהריבית תרד בהחלטה הבאה בסוף מאי . יתרות המטח של בנק ישראל הגיעו לשיא (נומינלי) במרץ והם מהווים כ 42 אחוזים מהתוצר. הדבר מהווה “כרית ביטחון” משמעותית במקרה של משבר מקומי או גלובלי שעלול להביא לפיחות חריג בשקל.
הכנסות המדינה ממסים במרץ היו גבוהות יחסית ועמדו על כ 36.6 מיליארד ₪, עלייה ריאלית של כ 1- אחוז בהשוואה למרץ בשנה שעברה. במקביל ההוצאה הממשלתית ממשיכה להיות גבוהה ולאור זאת הגירעון כאחוז מהתוצר עלה ל 6.2 אחוזים ב 12- החודשים האחרונים.
נתוני שוק העבודה בארה”ב המשיכו להצביע על חוזקה עם גידול חד מהציפיות במספר המשרות החדשות ומספר גבוה של משרות פנויות. למרות זאת, יש לציין ניצני ההתמתנות עם האטה בקצב עליית השכר השעתי והשונות בגיוסים בין הענפים השונים.
ישראל- נראה כי התקופה האחרונה בשוק המקומי התאפיינה באופטימיות גדולה מצד המשקיעים, בעיקר בציפייה חיובית ליום שאחרי המלחמה, אשר הובילה את המדדים המובילים לסגירת הפער השלילי מאירועי ה-7/10 וקרבה אותם מרחק נגיעה משיא כל הזמנים. לצד הטיפוס לגבהים חדשים ישנם מספר סיכונים, בין היתר, החשש מהתחממות החזית הצפונית, התארכות הלחימה בעזה ואי הודאות לגבי האפשרות לקיום עסקה להשבת החטופים. בנוסף, נראה כי העלות הכלכלית הגבוהה שמייצרת המלחמה נותרה בעינה ובאוצר שמרו גם בחודש מרץ על מגמת גיוס חוב בהיקף גדול כמעט פי שלושה בהשוואה לימי שגרה, אך לפחות לעת עתה נראה שהשוק מצליח להתמודד עם ההיצעים בהצלחה יחסית.
ארה”ב – במדד הדגל האמריקאי, ה-s&p500 נרשמו חמישה חודשים חיוביים ברציפות, נתון היסטורי בכל קנה מידה. אם לא די בכך, ב-2024 עד כה קבע המדד לא פחות מ-25 שיאים חדשים, המשך ישיר לשנת 2023. ה- s&p500 , הנסדק 100 והדאו ג’ונס הוסיפו מתחילת השנה 10.16%, 8.49% ו-5.62% בהתאמה. בשנה האחרונה התרגלנו שסקטור הטכנולוגיה, בדגש על ה-AI, הוביל את העליות בשווקים, כך גם חווינו מתחילת השנה הנוכחית אך להבדיל משנת 2023 ניתן לזהות עליות נאות בסקטורים נוספים שסיפקו רוח גבית כמו האנרגיה, התעשייה והפיננסים.
לסיכום :
שנת בחירות בארה”ב (נובמבר) ובד”כ הממשל רוצה לסיים בקורטוב חיובי (כלכלת בחירות) כך שניתן להיות אופטימיים להמשך למרות המצב הגאופוליטי המורכב שבו אנחנו נמצאים . האם נקלע לחודשים שליליים (תיקונים) בוודאות כן ! עם זאת כל אחד מאיתנו צריך לקחת בחשבון את טווח ההשקעה שלו ובחיסכון הפנסיוני לא משנה הגיל כמעט תמיד ההסתכלות היא לטווח הבינוני רחוק .
המלצות לשינויים:
- לא להישאר במסלולי בני 60 ומעלה עדיפות למסלול בני 50-60 לכל הגילאים שחצו את גיל ה – 50
- להוסיף מסלולי s&p500 בקופות השונות בתמהיל של בין 20-40 אחוז (תלוי גיל וסיכון)
- להוסיף מסלולי חו”ל בפוליסות הפיננסיות בקופות ובקרנות
בתפילה לימים שקטים
דוד מלכה וצוות המשרד
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.