לקוחות יקרים ,
חודש יוני הסתיים בקול תרועה רמה עם תשואה ממוצעת של כ- 1.5%-2% במסלולים הכללים מה שמביא את השוק לחציון חזק של תשואה מצטברת של ביו 5.5%-7% במסלולים הכללים.
בשונה מחודש מאי בו נראה כי ענף הטכנולוגיה ובפרט השבבים תפסו את תשומת הלב, חודש יוני התאפיין בעליות שערים רוחביות במדדים המרכזיים שהורגשו גם בסקטורים המסורתיים. סקטור התעשייה, האנרגיה, והפרמה עלו 10.36%, 5.98% ו-3.24% בהתאמה. ככלל, עליה מאוזנת במדדים מתאימה לתיק מאוזן יותר.
החולשה בישראל
אי הוודאות שיצרה הרפורמה השליכה על הבורסה בת”א לאורך המחצית הראשונה של השנה שהסתיימה בירידות שערים ובפער ניכר ביחס למדדי המניות העולמיים. ההתנהלות בשוק בחודש יוני נתנה ביטוי להחלטת הממשלה להתקדם בתהליכי החקיקה של הרפורמה המשפטית ללא הסכמה רחבה. שלושה שבועות של עליות שערים במעו”ף התמתנו עד לרמה אפסית. הדולר הגיב בהתחזקות מול השקל, תשואות אגרות החוב הממשלתיות עלו אך התמתנו הודות למדד המחירים לצרכן שהפתיע לטובה בחודש מאי. שוק העבודה בישראל חזק – תרחיש הורדת ריבית אינו נראה באופק כרגע. לדעתי , אין כדאיות בהגדלת הסיכון בשוק המקומי לעת עתה.
רווחיות הבנקים ברבעון הראשון של השנה הייתה חריגה לטובה – הבנקים הציגו תשואה של 20% על ההון שנבעה מעליית הריבית והפרשה נמוכה לחובות מסופקים. הרווחים צפויים להתמתן בהמשך ויחד עם זאת מכפיל ההון (0.8) עדיין נחשב לאטרקטיבי.
בארה”ב
אירוע מרכזי: נגיד הפד החליט להותיר את הריבית ללא שינוי לאחר 10 העלאות רצופות.
מדדים: עליה רוחבית במדדים המרכזיים, הסקטורים המסורתיים תיקנו ביוני.
אג”ח: התשואות בממשלתי עלו על רקע הצפי להעלאות ריבית נוספות ונתוני מאקרו טובים מהצפוי שפורסמו.
מאקרו: הנתונים מעידים על חוזקת הכלכלה.
התמ”ג לרבעון הראשון יצא גבוה מהצפי, 2% ברמה שנתית.
שוק העבודה הדוק, אבטלה נמוכה.
אינפלציה: קצב עליית האינפלציה השנתי נחלש במאי ל-4% מ-4.9%, מדד הליבה
(ללא מזון ואנרגיה) נחלש ל-5.3% מ-5.5% ברמה השנתית.
ריבית: ריבית הפד נותרה ללא שינוי בחודש יוני אך הנגיד ציין בכמה הזדמנויות שתהליך העלאות הריבית עדיין לא הגיע לסיומו. בהחלטת הריבית הקרובה ב-26/7/2023 צפי להעלאת ריבית בשיעור של 0.25%.
מה צופן העתיד ומה הסיכונים בשוק המקומי :
מדינת ישראל ניצבת בעת הזו בפני אתגרים לא פשוטים הן מבחינת כלכלית צבאית פוליטית מדינית . האיומים הגאופוליטיים מאירן דרך חיזבאללה עזה שטחי יהודה ושומרון … לא נעלמו ולנוכח חוסר היציבות הפוליטית עוד מישהו עלול לטעות ולחשוב שזו שעת כושר להטריל את צהל או את הדרג המדיני . אין אני עוסק בנבואה אבל בעת הזו לא רואה פתרון לסכסוך בין חלקי העם השונים והשסע והקרע רק מעמיק . ולכן הנטייה שלי זה להגדיל חשיפה לחו”ל עד יעבור זעם .
סיכום:
נכון שהשווקים בעולם ירוקים והסנטימנט החיובי הנו דומיננטי בימים אלו להזכירכם שעדיין מתחוללת מלחמה בליבה של אירופה (מישהו זוכר?) , והבעיות הכלכליות האחרות לא נעלמו . המציאות יכולה להשתנות במהירות שיא ולכן לא ניתן לחזות או לתזמן את השוק . והסוד הוא בפיזור הנכון שלנו בתיקים הן מבחינת :
ניהול אקטיבי לעומת ניהול פאסיבי
ניהול בנכסים בארץ ו בחו”ל
אלוקציה של התיק וניהולם עי כמה גורמים (מנהלים)
ניהול חוב (אגח) וניהול באקוויטי (מניות)
פיזור מגזרי ופיזור טופוגרפי ועוד…
החוכמה היא לא להגיד מה היה , אלא לנסות ללמוד מטעויות העבר ולתקן זאת בעתיד .
המלצות לשינויים:
גמל /השתלמות :
1. להוסיף למסלולים השונים את מסלול ה s&p500 .
2. לבצע בחירה של חלק מהקופות למסלולי חו”ל טהורים .
3. מי שנמצא עדיין במסלולים מאוג”חים ללא מניות או לחילופין עם מעט מניות זה הזמן לשינוי – והגדלת החשיפה .
4. מי שלא מבין את המלצות מוזמן ליצור קשר עם המשרד ונסייע לו בשינוי אם נדרש .
פוליסות פיננסיות:
1. הראל מגוון שילוב של מסלול חו”ל בהרכב תיק
2. כלל שילוב מסלול s&p500 בתמהיל הכללי
3. מנורה שילוב של מסלול מניות חו”ל פאסיבי
4. פניקס מסלול בלאק רוק.
**לקוחות יקרים – כולכם יכולים להיכנס ומוזמנים לאזור האישי שלכם באתר הבית שלנו ולראות את התיק שלכם מתעדכן בכל חודש בחודשו
www.melen.co.il
ובדף הבית ללחוץ על כפתור “כניסת לקוחות”
צריכים סיוע התקשרו אלינו – ונשמח לעמוד לשירותכם
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.