לקוחות יקרים ,
אחרי כל התהפוכות של מרץ, ההשפעות של הרפורמה המשפטית על השוק המקומי, ביצועי קרנות ההשתלמות במרץ הנם חיוביות ונעות בין 0.2% ועד כ 0.8% במסלולים הכללים. מה שאומר שמתחילת השנה התשואה הרבעונית הנה חיובית בין 1.2% ועד 1.8% בהתאמה.
לא מעט אירועים חוו השווקים בחודש מרץ, החל מההשפעות המקומיות של הרפורמה המשפטית, דרך מערכת הבנקאות העולמית, והחשש מפני משבר פיננסי שיתפשט בארה”ב ואירופה. נכון לעכשיו, נראה שחשש זה נמצא תחת שליטה, אבל בשוק ההון אף פעם אי אפשר לדעת מה יש מעבר לפינה. למרות התנודתיות השווקים סיימו בסך הכל באקורד חיובי, כאשר מדד ה-S&P500 עלה בשיעור של 2.0% ומדד הנאסד”ק עלה בכ-4.9%, מדד הדאקס הגרמני עלה בשיעור של כ-1.0% ומדד הניקיי היפני סיים את החודש עם עלייה של כ-1.2%.
שוק המניות הישראלי, חתם חודש תנודתי במגמה מעורבת ומתונה מאוד. מדד ת”א 35 עלה ב-0.3%, מדד ת”א 125 ירד ב-0.4% ומדד ת”א 90 ירד בשיעור של כ-1.7%.
איגרות החוב הקונצרניות סיימו את החודש במגמה חיובית. מדדי התל בונד 60, 40, 20 עלו בשיעור ממוצע של 1.3%, מדד אג”ח קונצרני כללי עלה ב-1% ומדד אג”ח ממשלתי כללי עלה בשיעור של כ-1.4%.
אם היה דירוג של חודשי המסחר ההזויים בהיסטוריה, חודש מרץ 2023 היה ככל הנראה נכנס אליו. בתחילת מרץ המשקיעים עוד התמקדו באינפלציה הגבוהה ובהערכות הניציות לעליית מדרגה נוספת בריבית. יו”ר הבנק הפדרלי, פאואל, העיד אז בפני ועדות הבנקאות של הסנאט והקונגרס הסביר בביטחון רב למה דרושות יותר העלאות ריבית מכפי שהעריך קודם ולמה אפשרי שאף יחזור להאיץ את קצב העלאות. זאת כאשר רק בחודש פברואר עוד האט אותן. בעקבות הדברים השוק החל לתמחר שהעלאות הריבית בארה”ב יקרבו אותה בשיא ל – 6%.
אך בשבוע השני של מרץ התמונה התהפכה על פיה לאחר שהתברר שמשיכת כספי פיקדונות חריגה מבנק בשם סילקון וואלי חשפה הפסדים קשים שהבנק לא הכיר בהם עד כה
בשל כללי החשבונאות בארה”ב. SVB ניסה לגייס הון פרטי אך נכשל בכך, מה שהצית בהלה ומשיכת פיקדונות חריגה עוד יותר. המקרה של SVB העלה חששות למערכת הבנקאית כולה, בעיקר לבנקים האזוריים הקטנים. הזרוע הפדרלית לביטוח פיקדונות מיהרה להשתלט על הבנק ולהבטיח את כספי הפיקדונות ולנסות להרגיע את השווקים, אך בתוך ימים ספורים שני בנקים נוספים הגיעו למצוקה דומה. עליית מדרגה דרמטית הגיעה בשבוע השלישי של מרץ, כשבנק ההשקעות קרדיט סוויס הגיע למצב מצוקה דומה ולסכנת קריסה טוטאלית, שהובילה לבסוף להתערבות הרגולטור בשוויץ, למחיקת כ 17- מיליארד דולר של אגרות חוב. למרות פעולות החילוץ והזרמות הכספים יתר הבנקים נכנסו למגננה, הקשיחו את תנאי האשראי וחוו ירידות שערים חדות במניותיהם. בעקבות המצב שוקי ההון הסיטו את תשומת הלב מהאינפלציה, שבינתיים המשיכה להתקרר, אל החשש ממשבר בנקאי.
ציפיות הריבית בארה”ב קרסו. הפד אומנם המשיך בהעלאת ריבית של 0.25% במרץ, אליהן במידה מסוימת כבר התחייב, אך בראיה קדימה השוק נותן סיכוי לא מבוטל שזאת הייתה העלאת הריבית האחרונה. הדרמה הגדולה יותר הייתה בזינוק הציפית לחזרה להפחתת ריבית עוד השנה, בטווח של 3-4 הפחתות ריבית של 0.25% והמשך הפחתות גם בשנת 2024.
לסיכום:
לקראת סוף מרץ הממשלה הודיעה על השהיית החקיקה המשפטית עד לפחות הקיץ, לטובת ניסיון הידברות והסכמות עם המתנגדים. למרות זאת, נראה שלפחות בשטח מתנגדים רבים עדיין ממשיכים להפגין, בניסיון לשמר את הלחץ ולא להרפות. אניני יודע לאן הדברים יתגלגלו מכאן, אבל מה שאני כן יודע הוא שאם שווקי המניות בעולם הצליחו לעלות ובצורה כ”כ חדה ברבעון הראשון הבעייתי אז באמת הכל אפשרי. מסלול השקעות כללי מפוזר, אומנם לא נתן את התשואה הטובה ביותר האפשרית, אך הוא כן הצליח להגן על החוסכים מאירועי הקיצון שהתרחשו במרץ, כמו אלה בסקטור הבנקאות או באג”ח קונצרני בדירוגים נמוכים.
עם זאת אני ער לפער שנפתח בין השוק המקומי לשווקים בחו”ל ולכן הסטה של חלק ממסלולי ההשקעה למסלולי חול כדוגמת S&P500 הנה מומלצת בימים אלו.
המלצות פוליסות פיננסיות:
1. הראל מגוון השקעות – 50% כללי 50% מסלולי חו”ל
2. פניקס – בלק רוק מסלול חו”ל כללי
3. כלל – 70% כללי ו 30% מסלול s&p 500
4. מנורה טופ פיננס – מסלול מניות חו”ל פאסיבי 30% מסלול כללי 70%
המלצות בקופות גמל וקרנות השתלמות:
ניתן להשאיר על פי גיל ,
ולמי שמי מעוניין ניתן לתמהל את הקופות עם אחוז מסוים במסלול s&p 500
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.