לקוחות יקרים ,
המחצית של 2022 תיזכר כמחצית אחת הגרועות ביותר בענף הגמל וקרנות ההשתלמות. על פי התחזית שלי קופות הגמל וקרנות ההשתלמות ביוני ירדו בממוצע במסלולים הכללים כ 2.4%- ומתחילת השנה במסלול הכללי יש לנו תשואה שלילית של כ 6.5%- במצטבר.
חודש יוני נפתח בירידות חדות, כשנתונים תיארו כלכלה ואינפלציה שלא מגיבות להעלאות הריבית והלחיצו שהעלאות הריבית העתידיות יהיו אגרסיביות יותר, מה שאכן קרה. הבנק הפדרלי בארה”ב ביצע העלאת ריבית אגרסיבית מאד של 0.75% ואילו בנק ישראל העלה את הריבית ב 0.5% . כעת נותר לראות שההאטה אכן בשליטה ולא מתגלגלת למיתון משמעותי. הבשורות הטובות ששוק האג”ח מציע
כיום תשואות שבשנה שעברה רק חלמנו עליהן. ובהרחבה :
חודש יוני היה מטלטל, הוא התחיל עם ניפוץ של כמה מההנחות העיקריות של המשקיעים, הראשונה הייתה שהמומנטום בכלכלה נחלש, אבל אז הגיעו נתונים חזקים מהצפוי של שוק העבודה האמריקאי, השנייה הייתה לגבי ההנחה ששיא קצב האינפלציה מאחורינו אבל נתון האינפלציה לחודש מאי. השילוב של נתוני האינפלציה והתעסוקה החזקים אותת שהעלאות הריבית עד לאותה עת לא היו מספקות, מה שגרר ציפיות לכך שהעלאות הריבית בהמשך יהיו אגרסיביות יותר, מה שאכן קרה. הבנק הפדרלי ביצע העלאת ריבית אגרסיבית מאד של 0.75% שהובילה לירידות שערים חדות. עצם העובדה שהעלאת הריבית בוצעה אל תוך הירידות שפכה עוד שמן למדורה, כיוון שבמחזורי עבר הפד דווקא היה רגיש לשוק ההון, ויותר מזה, היו”ר, פאואל, אמר בעדות החצי שנתית שלו בקונגרס כי הוא מכיר באפשרות שהעלאות הריבית שלו יכניסו את ארה”ב למיתון, כלומר גם מיתון עשוי לא להסיט את הפד מנחישותו להחזיר את האינפלציה ל 2% בלבד.
גם בישראל מפת האינפלציה הראתה התקררות מסוימת, כשמדד המחירים לצרכן לחודש מאי עלה בשינוי שנתי מתון מהצפיות, של 4.1% לעומת צפי ל 4.3% . מצד שני השקל המשיך להיחלש ולוחץ להתייקרות המחירים המיובאים. להערכתי בסופו של דבר מה שינחה את בנק ישראל תהיה בעיקר מדיניות הפד ולכן בתרחיש המרכזי שלנו גם בישראל נראה סביב אמצע 2023 את תחילתו של מחזור הפחתת ריבית ואף לרמת ריבית נמוכה יותר מזאת שבארה”ב, מה שמשאיר את שוק האג”ח המקומי מעניין גם לאחר ירידת התשואות שנרשמה לקראת סוף חודש יוני. מצד שני שוק המניות נמצא תחת שני כוחות מנוגדים, מצד אחד סימני אטה שמאיימים רווחיות החברות ועל ייקור פרמיית סיכון החוב ומצד שני ירידה בסביבת הריבית הצפויה, שמורידה את שיעורי ההיוון ועלויות המימון ותומכת בכך במחירי הנכסים.
נשיא ארה”ב יחל את המסע המדיני במזרח התיכון בביקור בירושלים בישראל מקווים שביידן יביא לפתיחת שמי סעודיה לטיסות ישראליות עם זאת, עיקר תשומת הלב של הנשיא, שמוטרד מעליית מחירי האנרגיה לפני בחירות האמצע בנובמבר, תהיה בפגישותיו בג’דה שנועדו להביא להסכמת ריאד להגברת קצב הפקת הנפט . התקווה של הנשיא ביידן הינה ירידת מחירי הנפט והחשמל מה שאולי תצליח למתן את עליות המחירים וריסון האינפלציה בארה”ב .
היום יום ה’ יודיע הנגיד האמריקאי על עליית הריבית יש המאמינים שעליות הריבית החדות כבר מתומחרות בשוק ויתכן שעקב נתונים מעודדים עליית הריבית האגרסיבית תתמתן בעתיד המאוד קרוב .
השקעות אלטרנטיביות (לא סחירות) – על מנת לפשט את ההסבר מהו השוק האלטרנטיבי נקדים ונגדיר כי בשוק ההון ישנם שתי עולמות השקעה בעולם החוב (אג”ח ) ועולם האקוויטי (מניות) כל חברה פרטית שמעוניינת להפוך להיות חברה ציבורית מחויבת להפוך תהליך של שיקוף (תשקיף) של הרגולטור (הרשות לניירות ערך) ומחויבת לקוד השקיפות והדיווחים השוטפים למערכת הבורסאית , עם זאת חייב לציין שרוב החברות בארץ ובעולם אינם חברות ציבוריות ואינם נסחרות בשוק ההון ולכן יש קושי אמיתי וסיכון מסוים בחוסר שקיפות של הנתונים הפונדמנטליים בגין אותה חברה (פירמה) … במחקר שנעשה בעולם עלה הנתון הבא : יותר מ 90% מהחברות שמרוויחות מעל 100 מיליון דולר בשנה הם חבריות פרטיות ולא חברות ציבוריות (נסחרות בשוק ההון) וגם בעולם הזה ישנם שתי אפיקים עיקריים לייצר תשואה : חוב לא סחיר לחברות + השקעות אקוויטי בפרויקטים וחברות פרטיות.
היתרון המובהק של השקעות מהסוג הלא סחיר זה אין מתאם מלא לשונות בשוק ההון !
החיסרון הוא חוסר שקיפות וחוסר סחירות של ההשקעה ולכן ברוב הפעמים השקעות מסוג זה מכוונות לאוכלוסייה מאוד מסוימת של לקוחות מסווגים כ “לקוחות כשירים” !
סיכום
נראה כי המשך עליית האינפלציה והריבית, בהתאמה, מחזירות את כולנו יותר מעשור אחורה ובעיקר מעלים את החששות של המשקיעים. לכן דווקא ביצוע השקעות בהתבוננות קדימה לעוד חמש שנים ולא לפי תזמוני שוק, שילוב מניות ערך , במקביל למניות צמיחה הקיימות בתיק, כדי למתן את תנודתיות התיק, תוך פיזור חשיפה סלקטיבי לשווקים, כולל שווקים מתפתחים, אירופה וישראל, יכולה לשמור אותנו על הצד היותר יציב, כמה שניתן. לא הייתי פוסל את השילוב בין תיק המניות להשקעות אלטרנטיביות אשר יודעות ליצר תשואה ללא שום קורלציה לתנודתיות בשוק ההון .
המלצות:
למרות המצב אני עדיין מאמין בקופות גמל וקרנות השתלמות במסלול הכללי (מסלול 50-60) מהסיבה המאוד פשוטה שהאג”ח בתוך התיקים של כולנו כרגע רעיל מאוד. והסיבה השנייה שבמסלול הכללי מרכיב הנכס הלא סחיר (השקעות אלטרנטיביות) הוא הכי משמעותי .
לכל מחזיקי פוליסות פיננסיות (הראל מגוון , מנורה טופ , כלל , פניקס , בסט אינווסט וכ”ו)
קיימת מבחינתי שתי אופציות :
1. להמתין בסבלנות עם התיק מסלול כללי מומלץ במצב הזה , עד לתיקון (זה עשוי לקחת זמן) .
2. לעבור למסלול שקלי קצר (סוג של פק”מ ) ולהמתין להזדמנות לחזור לשוק .
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.