לקוחות יקרים ,
בחודש נובמבר 2021 כמעט כל גופי החיסכון הניבו תשואה חיובית למשקיעים בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות במסלול הכללי. אמנם לא מדובר בתשואה גבוהה אך בכל זאת חיובית.
קופת הגמל וקרנות ההשתלמות במסלול הכללי הניבו בממוצע 0.17%, וזאת לעומת תשואה הממוצעת, הגבוהה והחריגה, של 2.4% בחודש אוקטובר. מתחילת השנה הניבו הקרנות בממוצע 12.17%, ומדובר בהחלט בשנה טובה לקרנות. התשואה הממוצעת ל-3 שנים עומדת על 28.59%, והתשואה הממוצעת בטווח הבינוני של 5 שנים עומדת על 42.15%.
הקפיצה של מניות הבנקים בשנים האחרונות משקפת שינוי מתמשך ועמוק למדי שעברו הבנקים הישראלים. שינוי שבהחלט היטיב איתם. השינוי הזה כלל בראש וראשונה התייעלות מאסיבית. הבנקים הגדולים סגרו בשנים האחרונות עשרות סניפים. חלק מהם גם העבירו את הנהלותיהם אל מחוץ לתל אביב, דבר שאפשר לפנות נדל”ן יקר במרכז העיר ולממש אותו.
הבנקים הוציאו בשנים האחרונות מאות עובדים לפרישה מוקדמת, וצמצמו את הוצאות השכר. במקביל הם העמיקו את הפעילות בדיגיטל שמתאימה יותר לחיים המודרניים. הפעילות בדיגיטל שכוללת גם את אפליקציות התשלומים חוסכת הרבה כוח אדם. אבל היא גם מחייבת השקעה עצומה בחומרה, תוכנה, והגנה מפני תקיפות סייבר.
הבנקים נהנים כמובן מהגאות בשוק הנדל”ן בישראל, ומספקים מימון לכל חלקי השוק – למשרדים, למסחר ולמשכנתאות. הם גם נהנים מהגאות בשוק ההון, שמייצרת להם עמלות מסחר נאות, ועמלות הפצה שהם מקבלים מקרנות הנאמנות. השיפור ברווחיות אפשר לבנקים לחזור ולחלק כבר השנה דיווידנדים.
כאשר מביטים קדימה ל-2022, ככל שהריבית תתחיל לעלות, הבנקים יחזרו להרוויח מפערי הריבית בין האשראי לפיקדונות ויוכלו לחזור ולהציע ללקוחותיהם תוכניות חיסכון, כתחליף להשקעה בבורסה כפי שעשו בעבר.
כל עוד המשק הישראלי צומח, והתחרות מצד תעשיית הפיינטק ובנקים דיגיטליים בחיתוליה, העתיד של הבנקים נראה ורוד. וכשאלו הם פני הדברים, 2022 עשויה להיות עוד שנה של רווחיות נאה במגזר הפיננסי של תל אביב.
ארה”ב
הפד הותיר את שיעור הריבית ללא שינוי ברמה של 0.25% בדומה לצפי. כמו כן, הבנק המרכזי הודיע כי יתחיל לצמצם בהמשך החודש את רכישות האג”ח על פי תוכנית זו, רכישות ה אג”ח צפויות להיפסק לחלוטין ביוני 2022. על פי יו”ר הפד, ג’רום פאואל, הלחצים האינפלציוניים גבוהים ועל כן ימליץ לצמצם את רכישת האג”ח כבר בחודש דצמבר ולהגביר את קצב צמצום הרכישות. נכון להיום רוכש הפד אג”ח ב-120 מיליארד דולר מדי חודש וצפוי להוריד את קצב הרכישות ב-15 מיליארד מדי חודש. ה אומדן השני לתוצר עודכן מעט כלפי מטה הצביע על צמיחה 2.1% ב רבעון השלישי, לעומת צמיחה של %2.2 ב אומדן הקודם, זאת לאחר צמיחה של %6.6 ברבעון השני דוח התעסוקה הצביע על תוספת של 531 אלף משרות בחודש אוקטובר, לעומת צפי לתוספת של 455 אלף משרות, זאת לאחר תוספת של 312 אלף משרות בחודש ספטמבר.
שיעור האבטלה ירד לרמה של 4.6 % זאת לאחר שהיה ברמה של 4.8% בחודש ספטמבר.
דיור ואינפלציה
מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.1% בחודש נובמבר, ומתחילת השנה עלה ב- 2.5%. מחירי הדירות עלו ב-0.9% בספטמבר-אוקטובר. מדד מחירי תשומות הבנייה למגורים עלה בעוד 0.5% והשלים זינוק של 5.3% מתחילת השנה
מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו עולה כי בניגוד לציפיות לאינפלציה גוברת בשל עליות המחירים בתחומים רבים במשק, מדד המכירים ירד ב-0.1% בחודש נובמבר 2021. חלק מהמחירים הושפעו מהירידה בשער הדולר, ממבצעים בחנויות ומירידה במחירי הטיסה לחו”ל.
מתחילת השנה עלה מדד המחירים לצרכן ב-2.5% וב-12 החודשים האחרונים (נובמבר 2021 לעומת נובמבר 2020) עלה מדד המחירים לצרכן ב-2.4%.
הירידה במדד המחירים לצרכן משמעותית בעיקר בגלל שהיא תואמת את אמירותיו של נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, התייחס לאינפלציה וטען כי “אנו מעריכים שהאינפלציה בחודשים הקרובים תהיה בסביבת הגבול העליון של היעד (עד 3%). כמו כן, אנו מעריכים שהאינפלציה השנתית צפויה לרדת בהמשך ולשוב אל סביבת מרכז היעד (2%), לאחר שייחלשו השיבושים בשרשראות האספקה המגבילים נכון לעכשיו את ההיצע”. בכך, ייתכן כי הירידה הנוכחית תאפשר לבנק לדחות עוד את העלאת הריבית המתוכננת מזה זמן רב.
חטיבת המחקר צופה כי עד סוף הרבעון השלישי של 2022 ריבית בנק ישראל תעמוד על או 0.1% או 0.25%. זוהי תחזית שמשקפת תוואי ריבית מדוד יותר בהשוואה למדינות אחרות בעולם, שחלקן כבר החלו בצמצום מוניטרי לאחר שבהן האינפלציה חורגת באופן משמעותי מיעדיהן”. עוד יצוין כי האינפלציה בישראל כעת היא מהנמוכות בארצות המערב. בארה”ב העלייה מגיעה כבר ל-6.8% במדינות אירופה העלייה מגיעה ל-4.9%, הגבוהה בעשור האחרון. בישראל האינפלציה אומנם הגבוהה ביותר מאז 2010, אך היא מסתכמת כאמור רק בשיעור שנתי של 2.5%.
סיכום
כל הנתונים הללו חשובים לכולנו מהסיבה המאוד ברורה . כאשר האינפלציה תרים ראש נגידים בעולם יצטרכו לרסן אותה ע”י העלאת ריבית . במידה והריבית תעלה זה ישפיע על עלויות המשכנתא של כולנו וכן על מחיר הכסף (כיום הוא מאוד זול) וכמובן על הריבית שנקבל בפיקדונות בבנק, אשר יוכלו להיות חלופה ראויה לכספים של כולנו .
כל זה ועוד יכול להיות הטריגר שיהפוך את המגמה החיובית בשוק המניות .
המלצות בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות:
בני 60 ומעלה – מסלול 50-60.
בני 50-60 – מסלול תואם גיל.
בני 50 ומטה – מסלול תואם גיל.
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.