לקוחות יקרים,
קופות הגמל הכלליות השיגו תשואה חיובית ממוצעת מזערית של כ-0.2%, תוך שונות גבוהה בתשואות בין הגופים השונים, לתשואה תרמו עליות השערים בשוקי המניות בחו”ל, ובאיגרות החוב הקונצרניות והממשלתיות בישראל.
אני מעריך שקופות הגמל וקרנות ההשתלמות הכלליות הגדולות יציגו ביולי 2021 (עד יום חמישי ה- 29.7 שהוא היום האחרון לחישוב התשואות החודש) תשואה נומינלית (ברוטו) ממוצעת חיובית של 0.2%. תשואה צפויה זו מייצגת גם את התמונה בתעשייה כולה, כאשר טווח התשואות של כלל הקופות אמור לנוע במנעד רחב של בין תשואה שלילית של 0.4% – לבין תשואה חיובית של 0.6%. עיקר המנעד החודש נובע מאלוקציה שונה הקיימת בחברות המנהלות בין החשיפה למניות בחו”ל לבין אלה בישראל, וכן להתנהגות החריגה של מניות ענקיות הטכנולוגיה הסיניות.
דוחות החברות לרבעון השני מכות את התחזיות בהיקף רחב
בחודש יולי פרסמו כ 300 חברות את הדוחות מתוך 500 של מדד s&p ומסתבר כי 87% מהם הפתיעו לטובה לעומת תחזיות מוקדמות. ההצלחה של החברות תמכה בשוק האמריקאי, אך במבט קדימה גוברים סימני השאלה, ודווקא פחות מהמשך התפשטות זן הדלתא. לפי סקר מנהלי הרכש בחברות עיקר הדאגות קשורות למוכנות של הצרכנים להמשיך לצרוך לאור עליות המחירים.
עליות המחירים נמשכות ומאיימות על ההתאוששות
מדד המחירים לצרכן בישראל האיץ בחודש יוני לשינוי שנתי של 1.7%. גבוה בהרבה מהתחזית המוקדמת. המחירים המשיכו להיתמך ע”י עליית מחירי הסחורות, צווארי בקבוק בהובלה וביצור, והתפרצות ביקוש חריגה. האינפלציה הגבוהה מעלה חששות כי היא עלולה לחנוק את הצריכה וכך את הכלכלה כולה.
העלאות הריבית מתרחקות
היציאה ממשבר הקורונה, יחד עם עליית ציפיות האינפלציה, הביאו לציפיות הולכות וגוברות להעלאות ריבית בארץ ובעולם, כך עד שאלה הגיעו לשיאן בחודשים אפריל-מאי. מאז החלו לעלות בשוק ספקות, שהלכו וגברו בעיקר לגבי קצב העלאות הריבית. בין הסיבות שתמכו בנסיגה מהציפיות להעלאות ריבית מהירות נמצאו ככל הנראה עודפי הנזילות בשוק, שלוחצים על כל התשואות כלפי מטה (לא רק של אג”ח אלא גם של מניות ונדל”ן), חולשה בשווקים המתעוררים וחשש כאמור לגבי יכולת הצריכה הפרטית החזקה להתמיד.
שוק המניות הסיני משך את התשואות ביולי כלפי מטה
כלכלת סין דוהרת והתוצר שלה מזנב בזה של ארה”ב. מנהלי השקעות רבים רוצים להיחשף להצלחה שלה ומסיטים כספים ל עבר ה”דרקון” המתעורר. אלא ששוק המניות הסיני כבר שנים לא משקף את ההצלחה של הכלכלה, ומסיבות רבות. אחת מהן הוזכרה לנו שוב במהלך חודש יולי, כשהממשל הסיני הלך והידק את הפיקוח שלו על מה שקורה בעיקר בענקיות טכנולוגיה המקומיות. במהלך החודש נחתכו בפתאומיות מניות הטכנולוגיה הסיניות, בירידה החדה ביותר מאז משבר 2008.
הידוק השליטה והפיקוח על החברות בא לידי ביטוי במגוון דרכים, בניהם חקירות, קנסות, הגבלות, רגולציה ועוד. מצד שני היה אפשר לראות את האחריות של הממשל הסיני גם בכיוון ההפוך. כשהירידות החמירו מיהר הרגולטור לני”ע במדינה לזמן את בכירי הבנקאים לפגישה עם המסר שמדיניות “חינוך” החברות איננה מדיניות רוחבית, אלא מכוונת למספר מצומצם של חברות בענף הטכנולוגיה, גישה שבינתיים הצליחה לעצור את המשך ההתדרדרות.
סיכום
גם החודש אני ממליץ להישאר עם האצבע על הדופק ולהבין כי אנחנו חווים תקופה ועידן חדש שעשוי בסוף גם להפתיע את כולנו , היכולת לתזמן את השוק או לצפות את מהלכיו קדימה היא בלתי אפשרית ולכן אחלק את המלצה שלי לשתיים:
לאלו שמסתכלים על המציאות בעיניים אופטימיות אני ממליץ להמשיך להיות חשופים בשוק ההון מבלי לנסות לתזמן את השוק.
ולפאסימיים שבניכם להתחיל לשקול הקטנת חשיפה למניות ומציאת מסלולי השקעה סולידיים יותר.
המלצות:
בני 50 ומטה – במסלול 50 ומטה
בני 50-60- במסלול 50 עד 60 (למעט תכוניות נזילות שנזדקק להם בקרוב)
בני 60 ומעלה – במסלול 60+
אני מזכיר לכולם כי פתחנו ערוץ תקשורת חדש דרך עדכוני וואטס אפ על מנת לקבל עדכונים שוטפים שמרו לכם את המספר באנשי הקשר ושלחו לנו הודעה בקשה להתחבר
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.