לקוחות יקרים ,
חודש מצוין עבר על שוק ההון, בעיקר בתחום אגרות החוב בישראל והמניות בארה”ב. כתוצאה מכך גם תוצאות קופות הגמל קרנות ההשתלמות הכלליות צפויות לתת תוצאה גבוהה של כ 2.7%+ בממוצע, אני מעריך שחלק מקופות הגמל כבר עברו לתשואה שנתית חיובית.
אג”ח
המסחר באג”ח הממשלתי בישראל בחודש אוגוסט התאפיין במגמה מעורבת. בעוד מרבית העקום ה שקלי הציג ירידות שערים, מחירי אגרות החוב הצמודות עלו בצורה נאה כך שבסיכומו של החודש ציפיות האינפלציה בישראל עלו. בניגוד למגמה בעולם של עלייה בתלילות העקומים (2-10) שיפוע העקום השקלי נשאר ברמתו מתחילת החודש – 0.6% דומה לרמת השיפוע של העקום האמריקאי.מגמת ה-Risk-on נמשכת באג”ח הקונצרני בישראל כאשר בחודש יולי הובילו את העליות מדדי תל בונד גלובלי ותל בונד תשואות. שוק ההנפקות חזר לחיים עם גיוסים והרחבות של סדרות קיימות כאשר חלק מהחברות מגייסות בריביות של טרום המשבר.הריבית הממשלתית הנמוכה בצירוף מרווחים שלא משקפים בהכרח את הסיכון הגלום לדעתנו מחזקים את המלצתנו לפעול במשנה זהירות בהשקעה באג”ח הקונצרני תוך בחירה ספציפית של אגרות חוב חלף השקעה במדדים.
מניות
קשה להאמין אך חצי שנה לאחר פרוץ המשבר, עם מיליוני חולים ,למעלה מ-180 אלף מתים, הפגנות ברחובות ואבטלה מזנקת מדדי המניות בארה”ב חוזרים לשיא שלהם.
חוסר הקורלציה (המתאם) בין הכלכלה הריאלית ולמסחר בשוק ההון ממשיך להוות מקור לדאגה לכולנו . אנו בפתחו של סגר נוסף, ובנובמבר גם בחירות לנשיאות בארה”ב . קצב האירועים בארץ ובעולם גורם לאלמנט החשש והחוסר ודאות לגבור ולראייה דו”ח היציבות הפיננסית של בנק ישראל.
בנק ישראל מחמיר את תחזיותיו – ומעלה את רמת הסיכון
דו”ח היציבות הפיננסית של בנק ישראל מתפרסם פעמיים בשנה. בדו”ח זה מנתחים כלכלני הבנק את ערוצי החשיפה לסיכונים במערכת הפיננסית ואת רמת פגיעותם, מבטאים את הערכתם בעניין הסיכונים העיקריים ובוחנים את כושר העמידות של המערכת בפני סיכונים אלה, בהתאם לתרחישי קיצון פוטנציאליים.
הסיכון העיקרי למשק – סגר נוסף
הכלכלנים קובעים כי תרחיש הסיכון העיקרי והממשי הוא התגברות התחלואה, מגבלות תנועה וסגר ועימם החמרה נוספת של הפגיעה בפעילות הכלכלית. עם תוצאותיו של גל כזה נמנות פגיעה ביכולת ההחזר של הלווים, ובפרט של הלוואות שהחזריהן נדחו, צורך בגל תמריצים נוסף מצד הממשלה, שיישומו יוביל להחמרת התמונה התקציבית ועלייה נוספת באי הוודאות הכלכלית.
למרות כל הפסימיות אנחנו עדיין נמצאים בסביבת ריבית אפסית עד שלילית וזה נראה שזה כי המצב הזה יישאר אתנו עוד הרבה מאוד זמן (כסף בחינם)…
ריבית בנק ישראל – 0.1%
בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.1% – בהתאם לתחזיות המוקדמות של הכלכלנים. יש הטוענים שהרעת הנתונים מהחודש האחרון עלולה להוביל את בנק ישראל להוריד את הריבית אל מתחת לאפס, בעיקר אם לא נתחיל ל”בזבז” כסף ולגרום לעלייה במדד. בית ההשקעות אקסלנס חוזה שעד סוף השנה ריבית בנק ישראל תעמוד על מינוס 0.4%-.
בעברית פשוטה – אתם תשלמו לבנק ריבית על הפיקדונות שלכם … מגוחך ?
כן אבל זו כבר המציאות באירופה .
סיכום
אני חושב שכעת זה הזמן עוד בטרם הבחירות בארה”ב ובמיוחד לאחר תיקונים שעשינו בחודשים האחרונים לשקול ולהקטין את חשיפה הסיכון שלנו באופן רוחבי. זאת אומרת כספים נזילים שאנו מייעדים לשנה הקרובה אם זה קרן השתלמות או תיק השקעות בבנק או סתם קופת גמל נזילה שאנחנו מתכננים לממש – להקטין למסלולים של עד 15% מניות .
לגבי כל שאר הכספים שאנו מנהלים לאורך זמן המודל המומלץ הוא על פי גיל :
בני 50 ומטה – במסלול 50 ומטה
בני 50-60- במסלול 50 עד 60 (למעט תכוניות נזילות שנזדקק להם בקרוב )
בני 60 ומעלה – במסלול 60 ומעלה !
אני מזכיר לכולם כי פתחנו ערוץ תקשורת חדש דרך עדכוני וואטס אפ על מנת לקבל עדכונים שוטפים שמרו לכם את המספר באנשי הקשר ושלחו לנו הודעה בקשה להתחברות
בהזדמנות זו אני רוצה לאחל לכולנו שנה טובה ,
שנה של בריאות שגשוג והצלחה
שנה של חדשנות אחדות ואהבה
שנחזור במהרה לשיגרה.
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.