לקוחות יקרים,
חודש יולי המשיך את רצף העליות שמאפיין את השנה הנוכחית , קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הכלליות הגדולות יציגו ביולי 2019 תשואה נומינלית (ברוטו) ממוצעת של 0.7%.
תשואה צפויה זו מייצגת גם את התמונה בתעשייה כולה, כאשר טווח התשואות של כלל הקופות אמור לנוע במנעד רחב של בין תשואה של 0.4% לבין תשואה של 1.4%.
עליות השערים בשוקי המניות בארץ ובעולם (ארה”ב ויפן), ובאיגרות החוב הקונצרניות והממשלתיות בארץ פעלו כגורם חיובי לתשואות הקופות החודש. בשוק המניות בארץ נרשמו עליות שערים במרבית המדדים: מדד ת”א 35 עלה ב-1.7%, מדד ת”א 125 עלה ב-1.9%, מדד ת”א 90 עלה ב-2.6%, ואילו מדד יתר 50 ירד ב-1.8%.
ארה”ב
לאחר שנים ארוכות של ריבית אפסית שנועדה לאושש את הכלכלה האמריקאית מהמשבר הפיננסי של 2008, החליט הבנק להעלות את הריבית לראשונה בדצמבר 2015. ככל שהביטחון בסימנים החיוביים של הכלכלה נמשך, הועלתה הריבית 8 פעמים נוספות עד שהגיעה במהלך 2018 לרמתה הנוכחית 2.5%. הבנק המשיך לשקף לשווקים את הערכתו כי במהלך 2019 תמשך המגמה וצפויות מספר העלאות נוספות. אבל החודש הוחלט ברוב של שישה קולות להוריד את שיעור הריבית ב- ,FED – בהחלטת הריבית האחרונה שקיימה להציבה בין 2.25 הורדת הריבית נבעה בעיקר בשל נתוני המאקרו החלשים שהציגה ארה”ב בחודשים האחרונים ואי-הוודאות הנובעת ממלחמת הסחר שבין ארה”ב לסין. הוסיף הנגיד האמריקאי, ג’רום פאוול, כי יקדים את צמצום המאזן כבר לחודש אוגוסט, ובנימה שנתפסה על ידי השוק אינו רואה בהורדת הריבית הנוכחית תחילתה של מגמת הורדות ממושכת.
להערכתי החרפה נוספת בין יחסי המסחר של ארה”ב לסין, והלחצים הפוליטיים על הפד עלולים להוביל לירידה נוספת בריבית עד לסוף שנת 2019 –
בישראל
בתחילת חודש יולי הוועדה המוניטארית החליטה להותיר את הריבית ללא שינוי , ברמה של 0.25 מדד המחירים לצרכן הסתכם בחודש יוני (-0.6% ). הנתון המפתיע הושפע בעיקר מירידה חדה במחירי הפירות והירקות )כתוצאה מהיצעים גדולים מאוד(.הירידה הציבה את האינפלציה ב 12- החודשים האחרונים בשיעור של כ- +0.8% בלבד, מתחת ליעד האינפלציה של בנק ישראל בין 1%-3%.
הנגיד הצהיר בהודעה שלא מן המניין, שהריבית בארץ לא תעלה במשך זמן רב, וזאת לאור ההתפתחויות בעולם, דבר אשר הוביל לעליות חדות באג”ח הממשלתי בארץ )ירידת תשואות(.
להערכתי , בשל ייסוף השקל מול הדולר וסל המטבעות, שיעור האינפלציה הנמוך מהיעד של בנק ישראל, החריגה בגירעון הממשלתי ותקופת הבחירות ברקע, בנק ישראל לא יבצע העלאת ריבית בטווח הקצר – בינוני .במידה והדולר ימשיך להיחלש מול השקל בנק ישראל עשוי לשוב ולהתערב בשוק המט”ח.
תחזית קדימה :
עד לסוף שנת -2019 סיכוי גבוה לירידה נוספת בריבית .
הגברת המדיניות המרחיבה של אירופה.
תנודתיות צפויה להישאר במערכת בעקבות האי וודאות הגוברת בעולם.
ייסוף השקל עשוי להמשיך ולהעיב על שיעור האינפלציה.
לסיכום:
אם יש משהו שניתן ללמוד ממנו, זה שכנראה מאוד קשה להיגמל מהריביות הנמוכות, זה הכלי הזמין והפשוט ביותר, ובטווחים קצרים עדיין אפקטיבי. ככל שנקודת המבט היא לטווחים ארוכים, הרי שהשקעה בוודאי במניות, חייבת להיות מבוססת על מחירים נוחים ויכולת להגדיל רווחים – כלומר צמיחה. בהיבט הזה השוק אמנם אינו במצב של “כסף על הרצפה”, אבל בתמהיל נכון, לדעתי, מהווה אלטרנטיבה ראויה יחסית לריביות הצפויות. אני מאמין שהנכונות של טראמפ להגיע לסיום מלחמת הסחר עם סין, לקראת הבחירות בארה”ב בסוף 2020, יכולה להחזיר חלק מהצמיחה שאבדה. ולסיכום, הריבית אינה חזות הכול, במבט לטווח ארוך, שוק ההון צפוי לתגמל את מי שהציפיות שלו סבירות.
המלצות למסלולי השקעה בקופות ובקרנות:
בני 60 ומעלה – מסלול 50-60
בני 50-60 – מסלול 50-60
צעירים מגיל 50 – מסלול 50 ומטה
בכבוד רב,
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.