לקוחות יקרים ,
חודש נובמבר התאפיין בתנודתיות מרובה אך לטעמי סיימנו את החודש בתשואה חיובית שנעה סביב 0.5%.
מתחילת השנה הקופות הכלליות השיגו תשואה חיובית של כ-1.7%.
חודש אוקטובר עלה ב 0.3%, קצב האינפלציה הוא כ 1.2% שנתי שזה נמצא ברף התחתון של תחזית בנק ישראל.
כמו כן, בניגוד לציפיות, הנגידה החדשה העלתה את הריבית ל 0.25% אך בעקבות חוסר וודאות פוליטית (האם יהיו בחירות?) וכן האטה במשק, אני לא רואה מגמה. יתכן ותהיה העלאת ריבית נוספת במהלך 2019, אך ככל הנראה אין מגמה של העלאת ריביות מתמשכת.
בשוק המניות ראינו התמתנות ורגיעה לאחר מסרים מהפד על הריבית וכן מהנשיא טראמפ בנוגע למלחמת הסחר עם סין.
תהליך עליית הריבית בארה”ב הגיע לישורת האחרונה שלו. בנוסף לרגיעה בתחום הגאופוליטי ומסרים מרגיעים מהפד המייצרים מציאות שעשויה להוריד את שער הדולר.
בראייה לעתיד נקודות חשובות:
- הירידה במתח בין ארה”ב לסין עשוי להשפיע לטובה על שוק המניות.
- סיום העלאות הריבית עשוי לתמוך בהמשך מגמה חיובית.
- קיים סיכוי די גדול לחבילת תמריצים ביבשת אירופה שהכלכלה שלה מאוד שברירית.
נכסים בלתי סחירים:
אפיק השקעה שעולה לאחרונה בכותרות ובפרסומים רבים וחשבתי לנכון להסביר מהו האפיק הזה.
ראשית, חשוב שנבין שנכס לא סחיר כשמו כן הוא – “לא סחיר”, זאת אומרת שההשקעה הנה לזמן קצוב מראש ואין לה קורלציה (התאמה) לתנודתיות של שוק הון . (לדוגמא – אג”ח לא סחיר בהנפקה למוסדיים, קרנות גידור, אשראי חוץ בנקאי, השקעה בתשתיות לאומיות, נדלן מסחרי / פרטי ועוד.)
ישראלים רבים גילו את ההשקעות בנדל”ן פרטי ורכשו אף יותר מדירה אחת.
כיום עקב לחץ רגולטורי, מחירי הנדל”ן הפרטי במגמת ירידה (לעומת המסחרי) והמיסוי על דירה שלישית הופך להיות בלתי נסבל.
הבעיה היא שלא לכולם יש את הכסף הזמן והידע לרכוש נדל”ן והשוק המקומי בישראל הוא די מצומצם וקטן לעומת השוק האמריקאי ולכן נמצא יותר ויותר חברות אשר עוסקות בשלל של אפיקי השקעה בנדל”ן בארץ ובחול המציעות ללקוח תשואה גבוה לאורך זמן.
נאפיין את ההשקעות ל:
- השקעה ישירה בנכס
- השקעה בקבוצת רכישה (תמ”א 38)
- השקעה בחו”ל (בעקר ארה”ב ) מולטי פאמלי או התחדשות עירונית (מנהטן לדוגמה )
- הלוואות חברתיות
- השקעה במימון פרויקטים בארץ או בחו”ל
בדרך כלל, ההשקעות האלו אינן מפוקחות ע”י הרשות לניירות ערך ולכן יש לבחון היטב עם מי עושים עסקים, מהי היתכנות המיזם, היבטי מיסוי ומשפט, ומהם הביטחונות שאנו מקבלים.
ניהול סיכונים: למעשה חייבים להבין שתשואה גבוהה לעולם חושפת אותנו לסיכונים, ואין אפשרות לנטרל לחלוטין את גורמי הסיכון. עם זאת אפשר לצמצם אותם עד מינימום בבדיקה, במחקר ובהקפדה על הפרטים.
הגופים המוסדיים בארץ מפנים לאחרונה משאבים רבים לאפיק הלא סחיר בעקר כי ההיצע בשוק ההון במרכיב האג”ח הופך להיות יותר ויותר מצומצם ולא כדאי.
עם זאת זו דרך טובה להקטין את התנודתיות בתיקים ע”י השקעה עם גורם תשואה קבוע ולא משתנה.
גילוי נאות: במהלך השנים האחרונות נפגשתי עם המון חברות שעוסקות במגוון השקעות לא סחירות. עד עתה לא חשפתי אתכם לפעילות ולשיתוף פעולה, אך יתכן כי בעתיד הקרוב מאוד אחליט לחשוף לפחות את חלקכם לאפיקי ההשקעה הייחודיים הנ”ל.
מי שמעוניין לקבל יותר אינפורמציה רלוונטית אשמח להיפגש עמו באופן אישי.
הודעות נוספות:
- “פדיון רעיוני” בפוליסות הפיננסיות- בעקבות המצב בשוק ההון אני ממליץ השנה להמתין עם פעולה של פדיון רעיוני בגלל הרווחים המועטים.
- לקוחות עצמאיים – לקראת סוף שנה אנא בדיקתכם מול רואה החשבון את יתרת ההפקדות שלכם לקרן השתלמות ולגמל הנחיות לגבי העברות בנקאיות מול צוות המשרד.
בכבוד רב,
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.