לקוחות יקרים ,
חודש אפריל החזיר את צבע ללחיים של המשקיעים בארץ ובעולם קופות הגמל הכלליות השיגו תשואה של כ0.8% כתוצאה מעליות השערים שנרשמו בשוקי המניות בחו”ל (בעיקר באירופה ויפן) ובשוק האג”ח הקונצרני בישראל. הטווח הוא בין תשואה של 0.3% לבין תשואה של 1.3%.
שנת 2018 התאפיינה בעליות חדות בינואר , ירידות בחודשים פברואר ומרץ וכעת אפריל מחזיר שוב את הכיוון החיובי לתשואות של הקופות . המטוטלת הזו יכולה להמשיך בתקופה הקרובה ולכן נחוץ לגלות סבלנות ואורך רוח .
מה שמאפיין את השווקים בתקופה זו האחרונה עלייה במחירי הסחורות, שנבעה בעיקר מהחשש למלחמת סחר והמתיחות בין ארה”ב לרוסיה והסנקציות שהוטלו נגד סין לאחרונה.
מחירי הסחורות תרמו לעליה בציפיות האינפלציה והעלו שוב את תשואות האג”ח לעשר שנים לרמה שנעה סביב 3%. בינתיים בעת שהתשואות טיפסו מעלה נראה ששווקי המניות מגיבים באופן מתון יותר לעליות בתשואות, מאשר בתחילת השנה, כאשר את מרכז תשומת הלב תופסת כעת עונת הדוחות לרבעון הראשון של 2018 שנמצאת בעיצומה וכן מתיחות גיאו-פוליטיות ויחסי הסחר של ארה”ב עם סין ומדינות נוספות. מעניין לראות איך יגיב שוק המניות אם הרמה הזאת תחצה.
מעניין לראות את ההתייחסות של קרן המטבע הבינלאומית לעניין רפורמת המס של הנשיא טראמפ הקיצוץ הנרחב במיסים ייתן לחברות, לדעת הקרן, תמריץ לקידום פרויקטים והשקעות מה שיוביל את שיעור התעסוקה ועליית שכר וכפועל יוצא עלייה בצריכה וגם במחירים. תהליך שיוביל את הבנק הפדראלי להעלות את שיעורי הריבית בצורה חדה יותר. לפי תחזית הקרן המומנטום הזה יפחת בתחילת 2020 ועוד יותר לקראת 2023 כשהמימון בהשקעות ילך ויתפוגג.
כזכור טראמפ הכריז לפני מספר שבועות על הטלת מכסי יבוא על סחורות סיניות בשווי 50 מיליארד דולר ופרסם רשימה של מוצרים סיניים שעליהם יוטל מכס של 25% ובהם 1300 מוצרים בשווי 50 מיליארד דולר כגון: שבבים, כימיקלים, טלוויזיות, מדיחי כלים ואופנועים. סין, בתגובה פרסמה רשימה נגדית של 106 מוצרים אמריקאים שעליהם יוטל מכס, ובהם מכוניות ומטוסים, טראמפ הכריז כי יורה לנציגות הסחר של ארה”ב לזהות עוד סחורות סיניות בשווי 100 מיליארד דולר שעליהן ניתן להטיל מכסים. כמו שציינו החשש מפני מלחמת סחר גרם לעליית מחירי הסחורות וגם הנפט אשר הושפע גם מהמתיחות באזור סוריה. הנפט עלה מעל 10% בשבועיים האחרונים ונסחר ברמות הקרובות ל-70 דולר לחבית מה שגרם לטראמפ לכתוב ציוץ חדש בו הוא תקף את אופ”ק ואמר כי הארגון מרים את מחיר הנפט בצורה מלאכותית. חלק מהעלייה הנפט נבעה גם מההצהרה של הממשל הסעודי כי הוא שואף להעלות את מחירי הנפט לרמה שבין 100-80 דולר לקראת ההנפקה של חברת האנרגיה הלאומית.
בישראל – אנו רואים עליית תשואות בארה”ב אשר גוררת מצידה עליית תשואות גם באג”ח ממשלת ישראל. בימים אלו אנו עדים לעליית תשואות משמעותית שהחלה בתחילת חודש אפריל רמת התשואות לעשר שנים עמדה על 2.7% וכיום אנו נמצאים על סף ה 3% ( זוהי עלייה המשמעותית ביותר ב 4 שנים אחרונות בטווח כה קצר. בהנחה שהתשואות בארה”ב באג”ח ל 10 שנים אכן יעלו לכיוון ה 3.5% לא מן הנמנע שאנו נראה ארבע העלאות ריבית בשנת 2018 בארה”ב, ויתכן אף שאנו נתחיל לראות שינוי כיוון בתחילת 2019 והנגיד או הנגידה החדשים יאלצו להתאים את עצמם למדיניות המוניטרית של הפד ואף להעלות ריבית גם בישראל, אולם אנו עדיין רחוקים מכך.
סיכום:
לטעמי התנודתיות תימשך זמן מה ולכן אין לבצע כעת שינויים מרחיקי לכת בתיקים , יש להישאר ערניים ודרוכים לקראת הבאות . במידה והשוק יתייצב ויחזור למגמה החיובית שאפיינה אותו או שמה עומדים אנו לפני שינוי כיוון ואזי יהי עלינו לפעול.
בכל מקרה אנו עוקבים מקרוב אחרי ההתפתחויות בשווקים ונעדכן אתכם בהתפתחויות בהמשך
המלצות
- עד גיל 50- מסלול 50 ומטה
- מגיל 50 והלאה- מסלול 50-60
- מסלול 60 פלוס לא מומלץ
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.