לקוחות יקרים,
החלטתי להקדים את הסקירה החודשית בצל האירועים שאנו חווים בשווקים בשבועיים האחרונים הירידות והפניקה בשווקים גרמו לקופות הגמל של כולנו נזק, ולהערכתי הקופות באוגוסט יציגו תשואות שליליות של 1.6%. אז מה קרה שלא ידענו?
כולם מדברים על סין וזה נכון משום שהכלכלה הסינית משמעותית מאוד לצמיחה העולמית.
כיום היא שנייה לארה”ב. במשך למעלה משני עשורים קצב הצמיחה בה היה דו ספרתי. בשנה האחרונה הכלכלה חוותה התמתנות ושעורי הצמיחה בה סובבים סביב 7%. כך שהיה ידוע לכל שעוצמתה מתמתנת. למרות זאת, שוק המניות הסיני מתחילת 2014 זינק בצורה תלולה והמחירים בו גילמו אופטימיות רבה. לאחרונה רבו הספקות באשר לאמינות נתוני הצמיחה, מה שהחל להחליש את האופטימיות, וכאשר הוחלט על פיחות המטבע הסיני, נפל האסימון שכנראה יש בעיה. כך שהשילוב של מחירי מניות גבוהים והכרה בכך שהצמיחה נחלשת חברו לעצבנות ולנפילות.
הממשל הסיני נקט במספר צעדים משמעותיים – האם זה יביא תרופה לשווקים?
לממשל הסיני יש כלים רבים ויכולת ביצוע גדולה. הוא לא מתעכב בגלל בירוקרטיה כמו שמכירים ממקומות אחרים. תוך זמן קצר, הוחלט על הזרמות כספים גדולות, הרשאה לקרנות הפנסיה להשקיע במניות, הקלות לאשראי בנקאי והפחתת ריבית. אלו צעדים משמעותיים מאוד שעל פי רוב מקלים מאוד על מצבי האטה. חשוב להדגיש, שתהליכים ראליים מתהווים בקצב יותר איטי מהתנהגות השווקים הפיננסים ולכן בהחלט סביר שעוד יגיעו חדשות רעות ושהתגובות של השווקים עלולות להיות חדות.
האם ניתן לתת תחזית כלשהי?
למרות שנתונים בארה”ב משתפרים, קצב הצמיחה הגלובלי יישאר מתון יחסית. וזה בגלל סין, בגלל כלכלות שרגישות למחירי סחורות, הבעיות באירופה ועוד. ומכאן, הערכה שלי שהריביות ימשיכו להיות נמוכות עוד הרבה זמן. גם אם הריבית תעלה זה יהיה באיטיות מרובה. מכאן, קל יותר להבין שלמשקיע ארוך הטווח האפשרויות לא משתנות באופן משמעותי ועדיף להימנע מהחלטות חפוזות בגלל התנודתיות.
מה ניתן לעשות במידה ויפרוץ משבר ומפולת?
ובכן ההיסטוריה מלמדת שמי שכבר נכנס למשבר וספג ירידות חדות… אסור לו לזגזג מוטב שיישאר בשוק וימתין בסבלנות לתיקון שיחזיר אותו לרמות ולמחיר בטרם המשבר. ולמי שאין עצבים מברזל ואינו מוכן להמתין… מומלץ להקטין חשיפה למניות ולאג”ח חברות ולעבור למסלולים של אג”ח ממשלתי שקלי וצמוד, וכן חשיפה למט”ח במידה מסוימת משום שיש למט”ח תכונה לעלות ברגעי חוסר ודאות.
האם אפשר לדעת מתי יפרוץ משבר?
ובכן שאלת התזמון היא בעייתית מאוד, משום שהניסיון מלמד שאי אפשר לתזמן שוק ולכן עדיף להשקיע לטווח ארוך ולהתעלם מהתנודתיות בדרך. מה שאני יודע בוודאות זה ששתי שליש מהזמן הבורסה עולה ואילו שליש מהזמן הבורסה יורדת אבל בעוצמה ובחדות רבה יותר מקצב העליות.
מה עם העלאת הריבית בארה”ב?
עליית ריבית בארה”ב כבר בספטמבר היא תרחיש סביר. הבנק המרכזי הפדרלי הבהיר כי היא לא תעלה במהירות וגם לא יותר מדי וזו גם הערכתי, במיוחד לאור העובדה שמחוץ לארה”ב השווקים לא נראים כל כך טוב. להערכתי כי הבנק המרכזי האמריקאי יעדיף לנצל את ההזדמנות ולהעלות ריבית ולו כדי להגדיל את מרחב התמרון שלו לקראת משבר עתידי.
אך לאור האירועים האחרונים יש סיכוי סביר שתהיה דחייה במועד העלאת הריבית לדצמבר השנה.
לסיכום:
אנו עומדים בפתחה של תקופה מאוד תנודתית ורגישה, חדות וקצב השינויים לכאן או לשם תהיה מהירה. ולכן אני ממליץ לכל אותם אלו:
- שאינם מוכנים לסבול שינויים וירידות
- שזקוקים בתקופה הקרובה לממש את חסכונותיהם
- שהגיעו לטווח גילאים הקרובים לגיל הפרישה
בקופות הגמל לעבור למסלולים מומלצים בקטגוריה השמרנית:
- קופות עם חשיפה למניות עד 10%
- קופות אג”ח ללא מניות
- קופות אג”ח ממשלת
בתוכניות חיסכון – מומלץ לרדת בהדרגה ברמת החשיפה למניות ולאג”ח חברות.
לאלו שמאמינים בשוק לטווח ארוך וללקוחות הצעירים יותר המסלול הכללי (עד 30% מניות) יכול להיות פתרון מצוין.
** חשוב לציין כי לכל גוף יש את המסלולים בקטגוריות האלו…
במידת הצורך נספק את המידע הדרוש הספציפי ללקוח שבחר לעשות שינוי.
מלכה דוד- מנכ”ל
שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.