לקוחות יקרים,
חודש ספטמבר הסתיים בגמגום והתשואה המשוערכת שלי לקופות הכלליות הנה בשיעור של – 0.5% -. מה שמאפיין את התקופה האחרונה הנה חוסר היציבות דווקא במניות הגדולות ועליות מרשימות במניות הקטנות .
המדדים המובילים בבורסה בתל אביב באמת נמצאים במגמה שלילית לאחרונה. מדד ת”א 25 ירד השנה בכ-חמישה אחוזים ומדד ת”א 100 ירד בכ-שלושה אחוזים. ההתנהגות הזו הפוכה מהתנהגות המדדים המובילים בוול סטריט, שעלו בממוצע בכ-שישה אחוזים השנה. מצד שני, המדדים באירופה דווקא יורדים השנה ומתנהגים בדומה למדדים המובילים בארץ. בעבר כבר דיברנו על כך שהירידות במדדים בארץ לא מגיעות מחולשה כלכלית, ראיה לכך היא לדוגמא העלייה במדדי הבנקים, הנדל”ן ומדד חברות הטכנולוגיה . לדעתנו, הבעיה נעוצה ברובה במשקל הגבוה של מניות ה פארמה במדדים אלו. מניות הסקטור הנסחרות בת”א הציגו ירידות חזקות והשפיעו על המדדים לשלילה בצורה חזקה. כשהמניות האלה ישנו כיוון, נראה כי המדדים יושפעו לחיוב באותה העוצמה.
המניות הקטנות דווקא “חוגגות”. איך ייתכן פער כזה בין הקטנות לגדולות?
על פניו זה נראה מוזר שמדד ת”א 25 ומדד ת”א 100 יורדים בעוד שמדד ת”א 75 הניב כאחד עשר אחוזים השנה ומדד היתר 50 זינק בכעשרים ושניים אחוזים מתחילת השנה. מצד שני, כבר הבנו שאם היינו מנטרלים את ההשפעה של חברות התרופות הגדולות, גם מדד ת”א 25 ומדד ת”א 100 היו מראים תשואה חיובית. עדיין, קשה להתעלם מהזינוק של המניות הקטנות. אחת הסיבות ל”טיסה” שלהן היא העובדה שחלקן נסחרו במכפילים נמוכים מידי, והשנה נראה שהעיוות בתמחור סוף-סוף נסגר. המניות הקטנות קיבלו רוח גבית נוספת מהרפורמה הצפויה במדדים ב-2017, במסגרתה יוגדל מספר המניות במדדים המובילים. המשמעות היא שחלק מהמניות הקטנות “יעלו כיתה” והמשקיעים נערכו לכך כבר מאז תחילת השנה והזרימו ביקושים שדחפו את המניות האלו למעלה.
אז האם להעדיף את מניות היתר?
מבחינה תמחור נראה כי מניות היתר עדיין זולות יותר בממוצע ממניות ת”א 100, ובצדק שכן בהשקעה במניות קטנות יש לרוב סיכונים גבוהים יותר ולכן גם תנודתיות מוגברת. לכן, המסקנה המרכזית לדעתנו היא שצריך לבחור את המניות לתיק בסלקטיביות רבה ולא לרכוש את כל המדד. המגזרים שהיו ועדיין מועדפים עלינו הם סקטור הבנקים והנדל”ן המניב. הבנקים ממשיכים להציג תוצאות טובות באופן יחסי, חלקם הכריזו על המשך תכניות התייעלות, ומניותיהן נסחרות במכפילי הון נמוכים בהשוואה לממוצע ההיסטורי. גם לחברות הנדל”ן יש להערכתנו עדיין מקום לצמוח והמניות בענף נראות אטרקטיביות אחרי הירידות שהן חוו בחודשיים האחרונים.
ישראל:
קצב הצמיחה בישראל במחצית הראשונה של השנה עמד על 2.9%, לעומת 2% במחצית השנייה של שנת 2015, בהובלת הצריכה הפרטית שעלתה ב-7.3% (בחישוב שנתי), במחצית הראשונה של השנה. העלייה בצריכה הפרטית מבטאת עלייה בהוצאה לצריכה שוטפת (מזון, דיור), ועלייה בהוצאה למוצרים בני קיימא (ריהוט, ציוד למשקי הבית).
במחצית הראשונה של שנת 2016 נרשם שיפור בשוק העבודה שמתבטא בירידה באבטלה לשיעור של 4.8% ברבעון השני של השנה, ושיעור השתתפות שנותר יציב ועומד על 64.2%. השיפור בנתוני שוק העבודה ברבעון השני של 2016 בלט במיוחד בגילאי העבודה העיקריים 25-64. שיעור ההשתתפות בגילאים אלו רשם גידול משמעותי לכדי 80.1%, רמת שיא בקנה מידה היסטורי, ושיעור אבטלה שרשם ירידה חדה ל-4%, שפל היסטורי.
מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.4% בחודש יולי, ב-12 החודשים האחרונים נרשמה אינפלציה שלילית בשיעור של 0.6%. עליות מחירים נרשמו במיוחד בסעיף ירקות ופירות טריים (7.2%) , מנגד ירידת מחירים נרשמה במיוחד בסעיף הלבשה והנעלה 8.2%
סקירה עולמית:
ארה”ב:
סקטור הנדל”ן נהנה כעת מתקופה של ריבית נמוכה ומשיפור בנתונים הכלכליים של המשק האמריקאי (כמו שיעורי אבטלה נמוכים). התחלות הבנייה עלו ב-2.1% בחודש יולי לקצב מרשים של 1.2 מיליון בתים בשנה ובנוסף, נתון מכירות בתים חדשים עלה ב-12.4% בחודש יולי, לאחר עליה של 3.5% בחודש הקודם. נתונים אלו מצביעים על המשך חוזקו של סקטור הנדל”ן מתחילת השנה. ביטחון הצרכנים בארה”ב טיפס החודש לרמתו הגבוהה ביותר זה כמעט שנה הודות לשיפור בשוק התעסוקה, כאשר טיפס באוגוסט לרמה של 101.1 נקודות, הרמה הגבוהה ביותר מאז ספטמבר 2015, ולעומת תחזית הכלכלנים לעלייה קלה בלבד של המדד לרמה של 97 נקודות.
אירופה:
נראה כי ה- Brexit עדיין לא השפיעה על כלכלת בריטניה, הנתונים הכלכליים באירופה מראים יותר חולשה מאשר אלו בבריטניה. האומדן השני לצמיחה בגוש האירו ברבעון השני עמד על 1.6% בחישוב שנתי, ללא שינוי מהרבעון הראשון של השנה. נתוני הצמיחה בצרפת, איטליה ואוסטריה היו חלשים עם צמיחה אפסית ברבעון השני, לעומת זאת הצמיחה בבריטניה הייתה גבוהה מהצמיחה באירופה ועמדה על 2.2% בחישוב שנתי. שיעור האבטלה בבריטניה ירד ברבעון השני ל-4.9%, הרמה הנמוכה ביותר מאז ספטמבר 2005.
אסיה:
מדיניות ההקלה המוניטארית האגרסיבית שבה נוקט הבנק המרכזי היפני כיום כוללת ריבית שלילית על הפיקדונות ותוכנית תמריצים שבמסגרתה רוכש הבנק אג”ח בהיקף של כ-85 טריליון ין מדי חודש, זאת במטרה להאיץ את קצב הצמיחה ולהשיג יעד אינפלציה של 2%. עד כה, המדיניות השיגה את יעדיה ובעקבות כך הנגיד היפני הצהיר כי ייתכן ויוריד עוד את שיעור הריבית השלילית שעומדת ברמה שלילית של 0.1%. מדד המחירים לצרכן ביפן נמצא ברמה שלילית של 0.5% (בחישוב שנתי) בחודש יולי לעומת חודש קודם, כאשר בתחילת השנה עמד ברמה חיובית של 0.1% (בחישוב שנתי). ברבעון השני הכלכלה היפנית צמחה בקצב שנתי של 0.2% בלבד, לעומת צפי לצמיחה של 0.7%. הצמיחה הושפעה לרעה בעיקר מירידה בהשקעות הוניות של החברות, והתכווצות הייצוא אשר ממשיך לסבול מהתחזקות המטבע היפני.
סקירה מקומית
ישראל:
קצב הצמיחה בישראל במחצית הראשונה של השנה עמד על 2.9%, לעומת 2% במחצית השנייה של שנת 2015, בהובלת הצריכה הפרטית שעלתה ב- 7.3% (בחישוב שנתי), במחצית הראשונה של השנה. העלייה בצריכה הפרטית מבטאת עלייה בהוצאה לצריכה שוטפת (מזון, דיור), ועלייה בהוצאה למוצרים בני קיימא (ריהוט, ציוד למשקי הבית.(
במחצית הראשונה של שנת 2016 נרשם שיפור בשוק העבודה שמתבטא בירידה באבטלה לשיעור של 4.8% ברבעון השני של השנה, ושיעור השתתפות שנותר יציב ועומד על 64.2%. השיפור בנתוני שוק העבודה ברבעון השני של 2016 בלט במיוחד בגילאי העבודה העיקריים 25-64. שיעור ההשתתפות בגילאים אלו רשם גידול משמעותי לכדי 80.1%, רמת שיא בקנה מידה היסטורי, ושיעור אבטלה שרשם ירידה חדה ל-4%, שפל היסטורי.
מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.4% בחודש יולי, ב-12 החודשים האחרונים נרשמה אינפלציה שלילית בשיעור של 0.6%. עליות מחירים נרשמו במיוחד בסעיף ירקות ופירות טריים (7.2%) , מנגד ירידת מחירים נרשמה במיוחד בסעיף הלבשה והנעלה 8.2%
המלצות
המלצות לביצוע – כרגע לא לבצע שינויים משום שהשוק מתקן באופן חד כלפי מעלה.
התאמת אפיק ההשקעה בקופות (בד”כ על פי גיל ):
מסלולי גיל 50 ומטה
מסלולי גילאי 50-60
מסלולי 60 ומעלה
הערכות לרבעון האחרון של שנת 2016
לאור ההתרחשויות המאקרו – גלובליות האחרונות אני סבור כי התנודתיות בשווקים הפיננסיים בעולם ובישראל צפויה להימשך גם אל תוך הרבעון האחרון של שנת 2016. להערכתי, אי הוודאות באשר להשלכות ה Brexit- על הכלכלה העולמית תגבר וסביר להניח שהפד’ לא יעלה ריבית בהחלטתו הקרובה. אני ממשיך להחזיק בהערכה כי היעדר אלטרנטיבה לכסף תמשיך לתמוך בשוקי ההון בעולם ובמיוחד לאור ההזדמנויות שנוצרו בשווקים. יחד עם זאת ולאור התנודתיות הגבוהה אני ממליצים לאמץ גישה זהירה לנכסי סיכון ללקוחות מבוגרים.
מלכה דוד- מנכ”ל
שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.