לקוחות יקרים ,
חשוב למתן את שטף האינפורמציה שאנחנו מקבלים יום יום בכל מה שקשור לכלכלה הישראלית ובעיקר בכל מה שנוגע לחוסנה של הבנקאות הישראלית וכוחו של השקל לעומת מטבעות אחרים . רק השבוע חווינו דרמה בארה”ב כאשר בנק גדול בארה”ב SVB קרס וזאת ממכלול טעויות שהבנק הזה עשה במהלך הדרך . אחת הטעויות הדרמתיות חוסר גיוון ופיזור השקעות באג”ח עם ריבית נמוכה מה שגרם להפסדי עתק במציאות של ריבית עולה ועוד…
תמיכה נוספת לחוזק הפיננסי של הממשלה סיפקה בתחילת החודש סוכנות דירוג האשראי פיץ’ שהותירה את דירוג החוב של ישראל על A+ ובין היתר ציינה לטובה את גיוון מקורות ההכנסה של המשק, את הערך המוסף הגבוה שהוא מייצר, את העודף ב חשבון השוטף, קצב גידול האוכלוסייה רמת השחיתות הנמוכה ועוד. עם זאת, כלכלני פיץ’ התייחסו לרפורמה המשפטית וציינו כי במדינות בהן עברו רפורמות מוסדיות גדולות לשינוי האיזונים והבלמים השלטוניים אלה, הובילו בחלק מהמדינות להפחתת מדרגה אחת בדירוג האשראי, אך בשלב זה לא ברור אם הרפורמות המוצעות בישראל יהיו בעלות השפעה כזאת אם בכלל תעבור במתכונתה הנוכחית.
חודש פברואר הסתיים באקורד צורם ובניגוד לינואר התשואה הממוצעת של קופות הגמל הנה בשיעור של 1.5%- , תשואה שלילית אשר חיסלה חלק ניכר מהתשואה של ינואר כך שמתחילת השנה נותרנו עם תשואה חיובית מצטברת של כ 0.6% בממוצע !
בחודש פברואר נרשמו ירידות שערים בשוקי המניות בארץ, ובאיגרות החוב הקונצרניות והממשלתיות בישראל והן האחראיות לתשואה השלילית של הקופות. מנגד, פיחות השקל מיתן את הפגיעה בתשואות. שוקי המניות בעולם הציגו מגמה מעורבת.
בארה”ב: ירידות שערים: כאשר מדד הדאו ירד ב-4.2%, מדד ה-S&P ירד ב-2.6% ומדד הנאסד”ק ירד בשיעור של 1.1%. לעומת זאת, באירופה נרשמה מגמה חיובית: ה-DAX הגרמני עלה ב-1.6%, ה-CAC הצרפתי עלה ב-2.6% וה-Eurostoxx 50 עלה ב-1.8%.
בשוק המניות בארץ נרשמו מגמה שלילית בדומה לארה”ב אך בעוצמה גדולה יותר: מדד ת”א 35 ירד ב-3.5%, מדד ת”א 125 ירד ב-5.0%, מדד ת”א 90 ירד בשיעור של 9.0%, ומדד יתר 60 ירד בשיעור חד אף יותר של כ-10.2%.
ישראל
הסערה במשק הישראלי גוברת על רקע הרפורמה המשפטית שמקדמת הממשלה, האווירה הסוערת באה לידי ביטוי בתנודות בשערי החליפין ואגרות החוב, כאשר היחלשות השקל ורכישת מניות בחו”ל מעידות בין השאר על הוצאת כספים. חשוב לזכור שיש גם כספים שנכנסו במהלך החודש האחרון ובמאזן שפרסם בנק ישראל אנחנו רואים שיש איזון בין כניסה ויציאה של מט”ח
שוק המניות בישראל נסחר במגמה שלילית בפברואר, והשקל נחלש בכ-6% אל מול הדולר. בנק ישראל העלה את הריבית במשק ב-0.5% נוסף לרמה של 4.25%, בטווח העליון של התחזית, אל מול עלייה נוספת באינפלציה לקצב שנתי של 5.4%, שהיה גבוה מהצפוי. בבנק ישראל העריכו כי המשק במצב איתן ויוכל להכיל את העלאת הריבית הנוספת, לאור נתוני הצמיחה המעודדים (5.8%) ברבעון הרביעי של 2022, וירידה קלה בשיעור האבטלה. בבנק מעריכים עוד כי הריבית עשויה להמשיך ולעלות אם יימשך הפיחות בשקל, אשר עשוי להוביל לעליית מחירים נוספת והרעה בנתוני האינפלציה.
ארה”ב
ריבית ארה”ב ניצבת מאז תחילת פברואר על 4.75%, לאחר שהועלתה בשיעור 0.25% – העלאת הריבית הנמוכה ביותר מאז החל הפד בגל ההעלאות הנוכחי במרץ 2022. אם עד לאחרונה דובר על
התמתנות מסוימת בנתוני האינפלציה במה שכונה “Soft landing” כעת השתנה המונח בשוק ל-“No landing” כלומר, הבנה שייקח עוד זמן מה עד שהעלאות הריבית יחלחלו למשק האמריקאי באופן ניכר יותר. שוק העבודה חזק, וכך גם קצב נטילת המשכנתאות וההוצאות על צריכה ותיירות.
הבורסות המובילות בארה”ב רשמו ירידות בפברואר. מדד S&P 500 ירד בכ-2.6%, נאסד”ק נחלש בכ-1.1% ודאו ג’ונס ירד ב-4.2%.
אירופה
בעקבות הבנק הפדרלי בארה”ב הודיעו בתחילת פברואר הבנק המרכזי של בריטניה והבנק המרכזי של אירופה, על העלאת ריבית נוספת ב-0.5%. הבנק המרכזי של אירופה העריך עוד כי במרץ תעלה הריבית שוב בשיעור דומה, ולאחר מכן יעריך מחדש את הצעדים המוניטריים הדרושים לריסון האינפלציה הגבוהה.
עם זאת, בזכות ירידה במחירי האנרגיה, ירדה האינפלציה בגוש היורו בינואר זה החודש השלישי ברציפות, לרמה של 8.5%. המגמה בבורסות האירופיות הייתה חיובית בפברואר: יורוסטוק 50 התחזק ב-1.8%, מדד הדאקס עלה ב-1.6%, ומדד קאק עלה ב-2.6%.
לסיכום:
אני חסיד נלהב של הכלכלה הישראלית אני משוכנע שאנחנו פלא או נס בכל קנה מידה בעוד שיש מדינות שעדיין מלקקות את משבר הסאב פריים ישראל כבר מזמן פתחה מבערים וצמחנו וגדלנו באופן שמעלה השתהות בעולם כולו . היום תל”ג בישראל מן הגבוהות בעולם כ 55,600 $ שזה יותר מצרפת בריטניה וגרמניה עם יתרות מט”ח של מעל 200$ מיליארד . עם הצמיחה הכי גבוהה ב OECD עם המטבע הכי חזק בעולם (צפי להתחזקות השנה של כ 10%) . אנחנו כיום עם עצמאות אנרגטית ויכולות במכלול של תחומים מן המובילים בעולם . אני פחות אופטימי לגבי מה שקורה באירופה לטווח הבינוני , וחייבים לתת את הדעת למעצמה חדשה ישנה שהיא סין שכוחה והשפעתה עולה וגוברת משנה לשנה .
המלצות:
כעת המצב הנו הפכפך ולכן כאשר יש חוסר יציבות בשווקים צריך להמעיט בשינויים מרחיקי לכת ולתת לסערה לחלוף . מי שעוקב אחרי השינויים וקצב השינויים ברמה היומית מבין שכל החלטה שיחליט יכולה להתהפך באותו יום למעלה ולמטה . ולכן ממליץ למעט בשינויים דרמטיים בתיקים הקיימים .
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.