לאחר חודשים ארוכים של עליות בשווקים , בא חודש פברואר והפך את המגמה החיובית בשווקים
התשואה בחודש פברואר תהיה סביב (1%-)בקופות הכלליות .
2018 נפתחה בסערה עם עליות חזקות בשוק המניות האמריקני. לקראת סוף ינואר שינה השוק כיוון ועבר בפתאומיות לירידות חדות במהלכן איבדו המדדים המובילים בוול סטריט כ-10% מערכם. חלפו רק שבועיים, והמדדים שוב שינוי כיוון והחזירו את מרבית הירידה של השבועות הקודמים. לקראת סוף פברואר השוק שינה כיוון פעם נוספת ועבר לירידות… תנודתיות בשוק המניות זה לא דבר חדש, אבל "רכבת הרים" כמו זו שראינו מתחילת השנה לא התרחשה כבר הרבה שנים.
למרבה הפלא, אחת הסיבות המרכזיות לתנודתיות הגבוהה לדעתי היא דווקא התזזיתיות של המשקיעים בשוק האופציות האמריקני. בשנים האחרונות התגבר המסחר האלגוריתמי, או בשמו המוכר יותר אלגו-טריידינג, כלומר מחשבים המבצעים מסחר בתדירות גבוהה, במיוחד באופציות על מניות. היקפי המסחר העצומים האלו הובילו לכך ששוק האופציות משפיע על שוק המניות עצמו, בדיוק הפוך ממה שהיה צריך להיות על פי התיאוריה.
הפעם, היה זה מדד הויקס (VIX), "מדד הפחד", שהשפיע על השוק. הויקס בוחן את סטיות התקן שנגזרות משוק האופציות האמריקני לטווח קצר. בשפה פשוטה, זהו מעין מצפן לתחזית המשקיעים לגבי התנהגות שוק המניות בעתיד הקרוב, כלומר האם הם סבורים כי השוק יעלה או ירד בחדות. ככל שערכו של המדד גבוה יותר, המשקיעים מעריכים תנודה גדולה יותר בשוק המניות. אחרי המדד עוקבות אינספור תעודות סל הן בלונג והן בשורט בהיקפים עצומים, וכך התהפכו היוצרות ותנודה חדה כלפי מעלה שהתרחשה בתחילת פברואר במדד הזה הצליחה לייצר תנודה חדה למדי כלפי מטה של המדדים בוול סטריט. ככל שמועד פקיעת האופציות התקרב נרגעו העניינים והשווקים שבו כאמור לעליות.
אבל לא רק הויקס משגע את המשקיעים. יש גם סיבות נוספות שכנראה מצדיקות התקררות מסוימת בשוק המניות האמריקני. פרט לעובדה שאנחנו אחרי למעלה מ-9 שנים של ראלי בשווקים, ב-2017 ראינו עליות מחירים חדות של חלק נכבד מהמניות בשוק. העליות האלו הביאו רבות מהן להיסחר בתמחור יקר בהשוואה לתמחור ההיסטורי שלהן.
בנוסף, לאחרונה התגברו החששות כי האינפלציה בארה"ב בשנים הקרובות תהיה גבוהה מהתחזיות המוקדמות. אחת הסיבות לכך היא ההתאוששות במחירי הסחורות. לזה התווספה ה"פצצה" שהטיל יו"ר הפד האמריקני החדש, ג'רום פאואל, בנאומו בפני הקונגרס. פאואל ציין את האופטימיות של הפד בנוגע להתקדמות החיובית של הכלכלה האמריקנית והדגיש כי רמת הסיכון להתפתחות מיתון היא נמוכה. לכן, לדבריו, ייתכן ויהיה צורך להאיץ את קצב העלאות הריבית במדינה כדי למנוע התחממות יתר של הכלכלה. הפרשנות של המשקיעים לדברים הייתה כי ייתכן ונראה בשנה הקרובה ארבע העלאות ריבית ולא רק שלוש. הדברים האלו הקפיצו את תשואות האג"ח האמריקניות ל-10 שנים לרמה של 2.9%. העלייה בתשואות האג"ח לרמה שכזו כבר מתחילה להפוך אותן לחלופה למניות הדיבידנד הגדולות, שתשואת הדיבידנד שלהן עומדת על כ-2.5%-3% בממוצע היסטורי, ולכן ניתן לומר שעליית התשואות בשוק האג"ח הובילה לירידות בשוק המניות.
גם הנשיא טראמפ ממשיך לתרום (מבלי להתכוון לכך) את חלקו בהגברת התנודתיות בשווקים. לאחרונה, הוא טלטל את השווקים כשהכריז על הטלת מכס של 25% על פלדה ו-10% על אלומיניום מיובאים. ההכרזה הובילה לירידה חדה של מניות הצורכות את המתכות האלו בהיקפים גדולים כמו יצרניות המטוסים והמכוניות, ומנגד יצרניות המתכות הכבדות האמריקניות זינקו למעלה.
מדד הויקס, המוכר יותר כ"מדד הפחד", זינק למעלה באמצע פברואר והפיל את השווקים. מהו מדד ה-VIX ומדוע הוא מצליח לזעזע את כל שוק המניות האמריקני?
מהו המדד הזה ולמה הוא משמש?
ערכו של מדד הויקס הוא עניין מתמטי קצת מורכב, שבוחן את סטיות התקן שנגזרות משוק האופציות האמריקני לטווח קצר, אבל בשפה פשוטה, הויקס הוא בעצם מצפן לתחזית המשקיעים לגבי תנודתיות שוק המניות בעתיד הקרוב. כלומר, אם המשקיעים צופים תנודה חדה של השוק בחודש הקרוב למטה או למעלה, ערכו של מדד הויקס יזנק. היות והירידות בשוק המניות הן בדרך כלל חדות יותר לעומת העליות, שהן מתונות יחסית, הויקס מוכר אצל רוב האנשים דווקא כ"מדד הפחד", כלומר פחד של המשקיעים ממפולת מתקרבת.
איך משקיעים ניסו לעשות כסף מהשקעה בויקס ומה קרה להשקעה כשהויקס זינק לאחרונה בחדות?
מי שמשקיע במדד הויקס למעשה קונה אופציות קול ופוט על המדד לתקופה של חודש. אם השוק יעלה או ירד בחדות הוא ירוויח כסף, אחרת הוא יפסיד את הפרמיה ששילם. בשנים האחרונות השווקים עלו בצורה עקבית ולכן התנודתיות בויקס הייתה נמוכה מאוד. במצב כזה, דווקא מי שיכתוב אופציות שורט על הויקס, יהיה זה שירוויח מהפרמיות שישלמו לו הקונים של האופציות. משקיעים רבים האמינו שהמצב הזה יימשך לנצח, ולכן הם השקיעו בתעודות סל שעושות שורט על הויקס. כל עוד התנודתיות הייתה נמוכה הם הרוויחו קצת כסף כל חודש, אבל כשהסיכון התממש והויקס זינק, התעודות האלו קרסו והמשקיעים איבדו גם את הרווחים שנצברו וגם את רוב הכסף שהשקיעו.
מה אפשר ללמוד מהשגיאה של המשקיעים?
חייבים להפנים ששוק האופציות נועד בעיקר לצורך גידור ההשקעה, כלומר להגן עליה מפני ירידות מחירים חדות בשוק. בנוסף, עדיף להימנע מהשקעה במוצרים פיננסיים שאתה לא מכיר עד הסוף את הסיכון הטמון בהם. כשאני אומר/ת סיכון, אני מתכוון גם לדעת היטב עד כמה עלולה ההשקעה להיפגע בתרחישי קיצון. המשקיעים שהשקיעו בתעודות הסל העוקבות אחר ממד הויקס לא העריכו נכון את עוצמת התנודתיות ולא הבינו את המשמעות שלה ולכן הפסידו.
סיכום:
לטעמי התנודתיות תימשך זמן מה ולכן אין לבצע כעת שינויים מרחיקי לכת בתיקים , יש להישאר ערניים ודרוכים לקראת הבאות . במידה והשוק יתייצב ויחזור למגמה החיובית שאפיינה אותו או שמה עומדים אנו לפני שינוי כיוון ואזי יהי עלינו לפעול.
בכל מקרה אנו עוקבים מקרוב אחרי ההתפתחויות בשווקים ונעדכן אתכם בהתפתחויות בהמשך
המלצות
- עד גיל 50- מסלול 50 ומטה
- מגיל 50 והלאה- מסלול 50-60
- מסלול 60 פלוס לא מומלץ
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ"ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע"פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.