לקוחות יקרים ,
החודש הזה ייזכר כ “ספטמבר השחור ” כאשר הערכה ראשונית שלי הקופות במסלול הכללי ירדו בין (3.3%- ) ל (4.3%- ) מה שזה אומר שהתשואה מתחילת השנה תנועה סביב (9%-) .
אז נכון ששנת 2008 הייתה הרבה יותר קשה אבל חוץ ממנה לא זכורה לי עוד כזו שנה עם כל כך הרבה טלטלות בשווקים . השנה עדיין לא הסתיימה ויש את הרבעון האחרון אשר יחרוץ באופן סופי אם שנת 2022 תהפוך להיות שנה מאוד קשה או לחילופין יבוא תיקון חד שיהפוך את המצב .
לפי נתוני הבורסה, בסיכום חודש ספטמבר 2022, ירדו מדדי ת”א-35 ות”א-90 בכ-9% ובכ-10%, בהתאמה, זאת במקביל לירידה של כ-9% בממוצע במדדי S&P 500 ו-Dow Jones בארה”ב, ולירידה של כ-6% בממוצע בבורסות מובילות באירופה וגם בסין.
מתחילת השנה ירדו מדדי ת”א-35 ות”א-125 בכ-8%, בממוצע, זאת לעומת ירידה ממוצעת של כ-27% בבורסות מובילות בעולם, בראשן הנאסד”ק שירד בכ-32%.
קצת רקע ודברי הסבר למי שלא עוקב … השווקים תמיד מקדימים ומתמחרים את השוק הריאלי זאת אומרת שהירידות האחרונות כבר מתמחרות את המשך מדיניות העלאת ריבית בעולם וחוסר ריסון האינפלציה דהיינו באם נופתע לטובה ויסתבר שהפעולות שביצעו הבנקים המרכזיים בעולם משפיע על הכלכלה הריאלית אז נראה שינוי מגמה והשוק יכול בן רגע להפוך להיות שוק של הזדמנויות .
חודש אוקטובר מתחיל עם שורה של דאגות, ברובן קשורות עדיין להמשך העלאות הריבית האגרסיביות של הבנקים המרכזיים והשפעותיהן כולל זינוק הדולר בעולם. הדאגות הללו לא נעלמו מעיני שוק ההון, כשחודש ספטמבר אופיין בירידות חדות שהובילו את רוב מדדי המניות בעולם לסגור את הרבעון השלישי בטריטוריה השלילית. מדד המניות הישראלי ת”א 125- אשר בלט לטובה לאורך תחילת הרבעון לא הצליח להחזיק מעמד גם בספטמבר ומחק את כל הערך שרשם ביולי ואוגוסט. גורמים לחששות לא חסר, אך יש גם כמה טיעונים חזקים לכך שהמחזור השלילי הפעם יהיה מרוכך יחסית.
החשש של רבים הוא כי הירידות בשוקי ההון יתדלקו את עצמן ע”י מעגל קסמים מכיוון שהן פוגעות ב”אפקט העושר” של המשקי הבית ובכדאיות לביצוע השקעות, שילוב שיחד עם העלאות הריבית פוגע בביקוש המצרפי ובכך יוצר בעיית חנק על הסביבה העסקית. אם במחזור כלכלי רגיל הבנקים המרכזיים נכנסים בשלב הזה לעזרה ועוברים למחזור של הפחתות ריבית, הפעם לא רק שהם לא צפויים לצאת לעזרה אלא להיפך – לשפוך עוד דלק למדורה. ולמרות זאת, לא כל התנאים כיום מסוכנים יותר ויש אף כמה שעשויים לרכך מאד את מחזור ההאטה הנוכחי כשאחד מהם הוא מצב שוק העבודה. אומנם יותר ויותר חברות מדווחות על האטה בגיוסי עובדים ועל פיטורים, אך המשק העולמי נכנס להאטה הנוכחית עם שיעור שיא של משרות פנויות ועם רמות שפל בשיעורי האבטלה, כך שביחס למחזורי האטה קודמים העלייה בשיעורי האבטלה עשויה להיות הפעם מתונה יותר. למעשה בחודש ספטמבר הסתבר שהכלכלה האמריקאית שוב ייצרה יותר משרות מהצפי גורם נוסף שעשוי לרכך את ההאטה הנוכחית הוא היקף החיסכון הגבוה של משקי הבית. מסתבר איפה שמשקי בית רבים התעשרו בשנתיים האחרונות בעקבות הקורונה ויושבים כיום על היקף חיסכון בכלל ומזומן בפרט, גבוהים היסטורית. יש אגב החוששים שדווקא האיתנות של העובדים ושל משקי הבית תאלץ את הבנקים המרכזיים להעלות את הריביות בצורה חדה יותר.
בינתיים בישראל המצב הכלכלי נראה איתן יותר וגם האיום האינפלציוני מתון יותר. בחודש ספטמבר הלמ”ס איששה את נתוני הצמיחה החזקים לרבעון השני (6.8%) . באופן פרדוקסלי דווקא המצב הכלכלי הטוב יחסית בישראל עשוי לדחוף את בנק ישראל למדיניות אגרסיבית יותר בהשוואה למוכנותם של בנקים מרכזיים אחרים, ובמיוחד בהשוואה לבנק האירופאי, כך שמצבנו הכלכלי הטוב יותר עלול להפוך לחרב פיפיות, ולכן מוטב לא להסתנוור ממצב המשק ולהתמיד במדיניות הפיזור הגלובאלי.
לסיום,
נזכיר כי באופן פרדוקסלי משהו הירידות שווקים מלוות ברעש, צלצולים ופרשנויות, אך דווקא העליות מגיעות כרעם ביום בהיר מבלי שקל לייחס אותן לגורם בודד כזה או אחר, ולכן אסטרטגיה של תיזמון שוק דו כיוונית (ביציאה ובחזרה ) נועדה לכישלון.
המלצות בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות:
בני 60 ומעלה – מסלול 50-60.
בני 50-60 – מסלול תואם גיל.
בני 50 ומטה – מסלול תואם גיל.
תוכניות חיסכון
המסלול הכללי הוא המסלול המומלץ בעת הזו .
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.