לקוחות יקרים,
מדינת ישראל נמצאת ביום ההעשירי למלחמה. ימים קשים עוברים על הלוחמים ועל בני משפחותיהם, על היישובים בקווי העימות ועל אזרחי המדינה באשר הם.
ליבנו עם חיילי צה”ל וכוחות הביטחון, המשפחות השכולות ומשפחות הנעדרים, תושבי קו העימות בדרום ובצפון ועם כל אזרחי ישראל המצויים תחת איום מתמשך של מטחי רקטות.
אנחנו בשיא המילניום ממשיכים גם בעת מלחמה לשמור על סוג של שגרה וערוצי תקשורת פתוחים ללקוחות . אנחנו מזמינים אתכם לחבק את חיילי צה”ל, המשפחות השכולות ותושבי הדרום והצפון כאחד . בזמנים אלו נמשיך לפעול למען עם ישראל ואנו תקווה שהשקט ישכון במהרה במחוזותינו וכל חיילי צה”ל ישובו בשלום לבתיהם.
אנחנו כאן בשבילכם, בשגרה ובחירום.
חודש חגי תשרי , התאפיין במיעוט ימי מסחר ובסה”כ הכללי חודש ספטמבר הנו חודש שלילי . הערכה שלי שהקופות במסלול הכללי ירדו כ 1% בהתאמה , מה שאומר שאנחנו מתחילת השנה צברנו תשואה חיובית של בממוצע כ – 6% .
ישראל
ריבית בנק ישראל נותרה בפעם השנייה ברציפות ללא שינוי (ברמה של 4.75%), אך בנק ישראל לא יהסס להעלות את הריבית במקרה הצורך. הגורמים שתמכו בהחלטה הם סביבת האינפלציה שצפויה להתכנס ליעד בשנה הקרובה, היחלשות הצריכה הפרטית, הצמיחה, שוק העבודה שאמנם הדוק אך קצב התפתחות השכר אינו חריג, שוק הדיור המתקרר, היחלשות השקל לא הייתה חריגה והמגמות הגלובליות, בדגש על התמתנות האינפלציה והפעילות הכלכלית. נגיד בנק ישראל לא מיהר להעלות את הריבית, אך בהודעה הבהיר כי לא יחשוש לנקוט בצעד כזה אם הנתונים יתמכו בכך.
בניגוד למדדי המחירים האחרונים, מדד חודש אוגוסט הפתיע כלפי מעלה – עמד על 0.5%, מעט מעל תחזיות השוק של 0.4%. קצב האינפלציה השנתי עמד על 4.1% ביחס לחודש אוגוסט בשנה שעברה. הגורמים שתמכו בעליית המחירים הם סעיפי הדיור, התחבורה ומחירי החופשות בארץ ובחו”ל. התייקרות חדה ברכיב הטיסות והשהייה בחו”ל (על רקע פיחות השקל והתייקרות מחירי הדלק בעולם) תרמה להפתעת המדד. תחילת תקופת המבצעים לקראת חגי תשרי תרמה להוזלת מחירי המזון, ומבצעי סוף עונה תרמו משמעותית להוזלת מחירי הלבשה, אשר קיזזו מעט את התייקרות המדד. להערכתי מגמת הירידה בקצב האינפלציה תימשך ובתחילת שנת 2024, שיעור האינפלציה השנתי צפוי לעמוד על כ-3%, ובחודש אוגוסט 2024 על כ-2.5%.
בדומה לחודשים האחרונים, שוק הדירות לרכישה ממשיך לרשום ירידה קלה במחירי הדירות: במדד יוני- יולי המחירים ירדו בכ-0.1%.
גם החודש עיני המשקיעים היו אל שוק המט”ח. בגזרה המקומית, השינויים במערכת המשפט משחקים תפקיד מהותי. השקל ממשיך להיות תנודתי, ולהתחזק בהתאם למה שחושבים בשווקים לגבי הסיכויים להגיע לפשרה בנושא עילת הסבירות. הציפיות לפשרה תומכות בהתחזקות השקל, ולהיפך. מאז תחילת המשבר הפוליטי-משפטי ההשקעות של הגופים המוסדיים עברו שינוי מבני, כאשר חשיפתם למט”ח גדלה והגיעה לשיעור שיא של 32%, דבר התומך בהיחלשות השקל והתחזקות הדולר .
ארה”ב
שווקי המניות והאג”ח הממשלתיות בארה”ב ככל הנראה סגרו את החודש הגרוע ביותר שלהן בשנה האחרונה ועבור המניות, היה מדובר ברבעון שלילי ראשון מזה כ-12 חודשים. הסיבה? בראש ובראשונה, המשקיעים מגיבים להודעה של הפדרל ריזרב כי הריבית אמורה להישאר גבוהה יותר זמן ארוך יותר משחשבו בעבר (Higher for longer).
הנסיגה בשוק האג”ח האמריקני הואצה בסוף חודש ספטמבר לאחר שיו”ר הפד פאוול דיבר במסיבת העיתונאים אחרי שהשאיר את שיעור הריבית על כנה. פאוול העביר מסר “ניצי” וזה סוף סוף שכנע את המשקיעים שאומנם ישנה התקדמות במלחמה באינפלציה (קצב עליית המחירים נמצא בנסיגה) ועולים הסיכויים לכך שהריבית תרד בשנה הבאה ובשנת 2025, אך זה יקרה הרבה יותר לאט ממה שהמשקיעים תמחרו עד כה.
ציפיות לתקופה ממושכת של ריבית גבוהה פגעו באפיק המניות משום שתשואות אג”ח גבוהות יותר נתפסות כאלטרנטיבת השקעה, כמו גם לתשואות, צפויה גם השפעה פוטנציאלית על הכלכלה הריאלית ומתוך זה על רווחי החברות. מדד ה-500 S&P רשם עלייה נאה מתחילת השנה, אך זו נתמכה על ידי מספר קטן של מניות טכנולוגיה מובילות שעלו בהשפעת התלהבות המשקיעים מבינה מלאכותית. למי שבכל זאת מחפש קורטוב של חדשות טובות גם כשבשווקים לא רגוע, ניתן להזכיר כי מגמת הירידות בשווקים היא למעשה הידוק במה שמכונה “התנאים הפיננסיים”. מנקודת מבט של קובעי מדיניות הריבית, ההידוק הזה מפחית את הצורך בהעלאות נוספות.
לסיכום
רבים מכם במהלך השנה הסטתם מסלולי השקעה לחול או ל s&p 500 מה שמגדיל את החיפה שלכם לעלית הדולר וכן מנטרל בעת הזו את הסיכונים מלחמה שיש בשוק המקומי . ולכן המלצתי עומדת בעינה פיזור השקעות והגדלה חשיפה לחול.
המלצות לשינויים:
גמל /השתלמות:
- להוסיף למסלולים השונים את מסלול ה s&p500 .
- לבצע בחירה של חלק מהקופות למסלולי חו”ל טהורים .
- מי שנמצא עדיין במסלולים מאוג”חים ללא מניות או לחילופין עם מעט מניות זה הזמן לשינוי – והגדלת החשיפה .
פוליסות פיננסיות:
- הראל מגוון שילוב של מסלול חו”ל בהרכב תיק .
- כלל שילוב מסלול s&p500 בתמהיל הכללי.
- מנורה שילוב של מסלול מניות חו”ל פאסיבי .
- פניקס מסלולי בלאק רוק.
בתפילה לימים שקטים
דוד מלכה וצוות המשרד
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.