לקוחות יקרים ,
קופות הגמל הכלליות השיגו תשואה אפסית. הטווח הוא בין תשואה שלילית של 0.5% לבין תשואה חיובית של 0.3%. מתחילת השנה הקופות הכלליות השיגו תשואה חיובית של כ-3.1%.
שוקי האג”ח:
ירידות השערים באג”ח הקונצרני והממשלתי בארץ פעלו כגורם שלילי לתשואות הקופות החודש.
בשוק המניות בארץ נרשמה מגמה מעורבת: מדד ת”א 35 ירד ב-1.4%, מדד ת”א 125 ירד ב-0.5%, מדד ת”א 90 עלה ב-2.0% ומדד יתר 50 עלה ב-2.3%.
גם שוקי המניות בעולם הציגו מגמה מעורבת .
בארה”ב: נרשמה מגמה מעורבת כאשר מדד ה-S&P עלה ב-0.4%, מדד הדאו ג’ונס עלה ב-1.7% ומדד הנאסד”ק ירד ב-0.6%.
באירופה: נרשמה מגמה מעורבת, ה-DAX הגרמני ירד ב-0.5%, ה-CAC הצרפתי עלה ב 1.1% וה-Eurostoxx 50 עלה ב-0.5%.
ביפן: מגמה חיובית כאשר מדד הניקיי עלה בשיעור חד יחסית של 4.1%.
**כל אלו במונחי מטבע של אותן מדינות.
באגרות החוב הממשלתיות נרשמה תשואה שלילית זעירה בשיעור של 0.1%, כאשר אגרות החוב הצמודות למדד ירדו ב-0.3% ואגרות החוב השקליות נותרו ללא שינוי.
גם באג”ח הקונצרני המקומי נרשמו ירידות שערים זעירות במרבית המדדים. מדד התל בונד 20 ומדד התל בונד 60 ירדו ב-0.1% כ”א, מדד תל בונד 40 נותר ללא שינוי. אגרות החוב הלא מדורגות עלו ב-0.2%.
בארה”ב הריבית במגמת עלייה כבר מספר שנים האם זה ישפיע גם עלינו ?
בבנק ישראל חושבים על הסוגיה הזו כבר הרבה זמן. מצד אחד, הצמיחה בישראל די יציבה, שוק הדיור חזק והאבטלה בשפל. אבל מנגד, בניגוד לארה”ב, אצלנו הייתה בשנים האחרונות דווקא ירידת מחירים. בבנק ישראל הצהירו שוב ושוב שהריבית לא תעלה עד שהאינפלציה “תתבסס” בטווח היעד הממשלתי – בין אחוז לשלושה אחוזים, ולכן היא לא עלתה במשך תקופה ארוכה.
בשנה האחרונה ראינו שינוי כיוון והמחירים במשק התחילו לעלות. בשניים עשר החודשים האחרונים האינפלציה כבר עומדת על 1.3%, כלומר בתוך טווח היעד הממשלתי. ייתכן שזה מרמז שבעתיד אנו צפויים להתחיל לראות העלאת ריבית, שתעלה את הריבית לרמה גבוהה יותר.
לטעמי, בנק ישראל יעלה את הריבית בקצב מהיר יותר מכפי שהשוק מצפה. סביר שהריבית לא תעלה לרמות גבוהות של 3%-4% כמו שראינו בעבר, אבל היא תתחיל לעלות כבר בקרוב.
עקומת התשואות הממשלתי הנוכחית עדיין תלולה מאוד. כלומר, יש פער גדול בין תשואות האג”ח הארוכות לקצרות.
ככל שיתחזקו העלאות הריבית, העקומה תתיישר בעיקר על ידי עליית התשואות באג”ח הקצרות, כך שחשיפה אליהן עשויה לגרום להפסד.
רוב האג”ח הארוכות כבר מגלמות את הריבית הצפויה בעתיד הרחוק, ולכן ייתכן שהשקעה שם תניב תשואה סבירה עם הגנה מסוימת מהפסדים. לכן, ההעדפה היא להשקיע בעיקר באג”ח ממשלתיות במח”מ ארוך יותר.
ומה לגבי האפיק הקונצרני?
אחרי גל הסדרי החוב שראינו אצל חברות האחזקה הגדולות במשק, רבים ניצלו בשנים האחרונות את הריבית הנמוכה כדי לקבל מימון זול ולמחזר חובות קיימים. הדבר עזר לחלקן לשפר את היציבות הפיננסית בצורה משמעותית.
נראה שכיום לא צפוי סיכון מיוחד בשוק החוב המקומי. לטעמי לא מומלץ להקצות יותר מידי נכסים לאפיק הקונצרני, מאחר ופרמיית הסיכון נמוכה מידי.
מאקרו ישראל:
- ריבית בנק ישראל נשארה ברמתה על 0.1%.
- השקל נחלש אל מול הדולר ואל מול סל מטבעות.
- אינפלציה המדד של אוגוסט עלה ב 0.1 תחזית שנתית שהמדד יהיה כ 1.1%.
- צמיחה כל האינדיקטורים מצביעים על האצת הצמיחה ברבעון השלישי.
סיכום:
כפי שכתבתי באוגוסט, חודש ספטמבר הנו חודש של חגים, מה שהביא למיעוט של ימי מסחר ולכן התוצאה האפסית אינה מפתיע אותי.
כפי שנראה כעת, חוסר הוודאות – בעיקר בשוק האמריקאי – עולה ועליות הריבית שם יוצרת מרחבי תשואה עם האג”ח בישראל. זאת ועוד מחזקים את הערכתי כי בשנת 2019 גם בישראל נתחיל לראות עליות ריבית מתונות.
כעת, יש לבחון את כל השינויים שמתחוללים לאחרונה בעיקר באירופה ובארה”ב ולנסות לזהות את המגמה .
בכבוד רב,
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.