לקוחות יקרים,
חודש נובמבר ייזכר כאחד החודשים החזקים בענף הגמל למעשה נובמבר משנה לחלוטין את שנת 2020 והופך את כל הקופות ללא יוצא מן הכלל מ אדום לירוק (משלילי לחיובי) . התוצאות בענף מדברות על תשואה ממוצעת של כ 5% במסלול הכללי וכ 11% במסלול מנייתי . נראה שהשווקים רק המתינו ל “תירוץ” טוב על מנת לפרוץ קדימה ולשבר שיאים חדשים , מציאת החיסון ואישורו אכן היווה אליבי מצוין לשינוי מגמה ולעליות החדות .
אנו נמצאים בתקופה מאוד מאתגרת אשר מצד אחד קצב השינויים וחוסר היציבות הגלובלית זורעים חששות ופחדים ובעקר חוסר וודאות למשקיעים ומצד שני תקופה ארוכה של ריבית אפסית עד ריבית שלילת יוצרות מסביבנו מציאות חדשה אשר בה יש חוסר קורלציה בין הכלכלה הריאלית לשווקים שאמורים לשקף את הפעילות .
בסיכום שנתי אנו עומדים לסיים שנה חיובית למרות הקורונה .
ישראל
שיעור האבטלה המורחב, הכולל את המועסקים שנמצאים בחל”ת, עלה במחצית הראשונה של אוקטובר לרמה של 22.7% לעומת 11.5% טרם החלת הסגר השני. יחד עם זאת, שיעור זה עדיין נמוך משמעותית משיעור של כ-35% שנרשם באפריל השנה. 18%. למרות הסגר השני, נראה כי שוק הנדל”ן בארץ נותר ללא פגע. סקר הקבלנים שנערך ע”י הלמ”ס מצביע על ביקוש קשיח לדירות חדשות מחד, והיקף המשכנתאות החדשות נמצא בשיא כל הזמנים מאידך. דירוג האשראי של ישראל ע”י חברת הדירוג הבינלאומית S&P נותר ללא שינוי, ברמה של AA-, זאת חרף משבר הקורונה והעלייה בגירעון הממשלתי שהוא יצר וחרף חוסר היציבות הפוליטי. חברת הדירוג ציינה לחיוב, בין היתר, את העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים והאפקטיביות של המדיניות המוניטרית. מדד המחירים לחודש אוקטובר הצביע על עלייה של 0.3%. יחד עם זאת, במבט לאחור, האינפלציה בשנה החולפת הינה 0.8%-. כלכלת ישראל צמחה ברבעון השלישי בשיעור של 37.9% בחישוב שנתי, אולם מאחוריה שני רבעונים של התכווצות חדה ובסיכום שלושת הרבעונים של 2020 התמ”ג התכווץ בכ-3%.
אירופה
התוצר של גוש האירו צמח ברבעון השלישי ב-12.6%, מעט מתחת לצפי של 12.7%. קצב ההתכווצות השנתי עומד על 4.4%. מדד מנהלי הרכש למגזר התעשייה בגוש האירו ירד לרמה של 53.6 נקודות, ירידה מתונה מהצפי וזאת על אף הידרדרות מחודשת של הפעילות התעשייתית באירופה. מדד מגזר השירותים צנח לרמה של 41.3 נקודות מרמה של 46.9 בחודש הקודם, ומשקף את האטת הפעילות באירופה עקב החזרה לסגרים. המכירות הקמעונאיות אכזבו החודש, עם ירידה של 2% והאטה בקצב ההתרחבות השנתי ל-2.2% מ-4.4% בחודש הקודם. הייצור התעשייתי בגוש האירו חזר להתכווץ לאחר 4 חודשים בלבד של התאוששות. המדד ירד ב-0.4%. הקצב השנתי נפל להתכווצות של 6.8% ומצוי כבר 19 חודשים ברציפות ברמה שלילית. הסנטימנט הכלכלי בגוש האירו ממשיך לצנוח על רקע התפשטות המגיפה. מדד ה-ZEW ירד לרמה של 32.8 נקודות, הרמה הנמוכה ביותר מאז ימי הגל הראשון באפריל. שיעור האינפלציה בגוש האירו עלה החודש ב-0.2%, אולם הקצב השנתי נותר ברמה שלילית של 0.3%-. הבנק המרכזי בבריטניה הודיע שירחיב את תוכנית הרכישות ב-150 מיליארד פאונד. התוצר הבריטי צמח ברבעון השלישי בשיעור רבעוני של 15.5%, לאחר התכווצות של 19.8% ברבעון השני.
ארה”ב
דו”ח התעסוקה חזר להפתיע לטובה והציג 638 אלף משרות חדשות. שיעור האבטלה ירד ל-6.9% וזאת תוך עליה בשיעור ההשתתפות. מדד ה-ISM למגזר התעשייה עלה באופן מרשים לרמה של 59.3 נקודות, בעיקר בזכות עליה חזקה בצפי להזמנות חדשות. במגזר השירותים ירד מדד ה-ISM במעט לרמה של 56.6 נקודות. לפי הצפי, צמח התוצר בארה”ב ב-33.1% ברבעון השלישי במונחים שנתיים, ללא שינוי מהאומדן הקודם. שיעור האינפלציה שינה מגמה החודש והאט לרמה שנתית של 1.2%. המכירות הקמעונאיות עלו ב-0.3% החודש. הקצב השנתי נותר ברמת צמיחה נאה מאוד של 5.7%. הייצור התעשייתי צמח החודש ב-1.1%, מעט מעל הצפי. קצב ההתכווצות השנתי התמתן ל-5.3% מ-6.7% בחודש הקודם.
סיכום
אני מעריך שהאופטימיות תגבר על החששות ולמרות המצב הנורא מבחינת הקורונה באירופה ו בארה”ב השווקים יתרגמו את החיסונים כ סוג של חזרה לשגרה ויתמחרו את האופטימיות בהמשך מגמה חיובית . ולמרות זאת יש להיות ערניים כי קצב ההתפתחויות בעולם גלובלי הוא גבוה במיוחד והכל יכול להתהפך במהירות .
לחזור לסוג של שגרה בהסתכלות ארוכת טווח על ההשקעות שלנו בזמן הזה המודל על פי גיל יכול להיות פתרון טוב למשקיעים
המלצות:
בני 50 ומטה – במסלול 50 ומטה
בני 50-60- במסלול 50 עד 60 (למעט תכוניות נזילות שנזדקק להם בקרוב )
בני 60 ומעלה – במסלול 60 ומעלה !
אני מזכיר לכולם כי פתחנו ערוץ תקשורת חדש דרך עדכוני וואטס אפ על מנת לקבל עדכונים שוטפים שמרו לכם את המספר באנשי הקשר ושלחו לנו הודעה בקשה להתחברות
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.