לקוחות יקרים
חודש נובמבר הסתיים בקול ענות חלושה עם תשואה שמסתובבת סביב 0.1%
למרות ה”בשורות” המדאיגות, החל מהמשבר בין רוסיה לטורקיה, וכן בסיפורי השחיתות בברזיל (יו”ר בנק ההשקעות הגדול במדינה ומנהיג סיעת הקואליציה נעצרו בחשד לשחיתות) ובסין (חקירה של הרשויות נגד הברוקרים הגדולים והיעלמות אחד מהם) יחד עם הלחץ הגיאופוליטי באירופה. הצפי לעליית ריבית בארה”ב לא התמתן, ועדיין ההסתברות להעלאת ריבית בדצמבר נותרה בשיעור של כ-72%. למי שזוכר, בפעם האחרונה (בספטמבר), לאירועים דומים (בעיקר בסין) הייתה דווקא השפעה גדולה, כאשר על רקע הירידות החדות בסין שהתפשטו לעולם, הציפיות ירדו ושימשו את הפדרל ריזרב כנימוק מרכזי להחלטה לא לשנות את הריבית. המשמעות של כל אלה היא שהשוק מאמין שעליית ריבית בעוד כשבועיים זה סיפור די סגור.
לעליית הריבית אין שום משמעות מעבר ל “אמירה” שהשווקים בארה”ב חזקים ובריאים מעין חיזוק מוראלי למשקיעים.
מניות:
השבוע החולף התאפיין בעיקר בעליות מתונות ברוב השווקים המפותחים, הממשיכות את המגמה שהחלה בספטמבר. מאז השפל של ספטמבר, רשמו רוב השווקים עליות נאות (חלקם אף דו-ספרתיות כמו גרמניה), כאשר חלק מהמקומות עדיין רחוקים מרחק דו-ספרתי מהשיא, בעוד שבחלק אחר (כמו ארה”ב) המדדים קרובים מאוד לרמות השיא.
בשוק המקומי ייקבעו היום (30 לחודש) ההרכבים של מדדי המניות החדשים.
השינוי המשמעותי בת”א 25 ות”א 100 יהיה בעקבות צירוף מיילן למדדים.
אג”ח קונצרני:
מרווחי הקונצרני בעולם נשמרו בשבוע האחרון ועומדים מעל הממוצע – מה שממשיך לשמור על האטרקטיביות שלהם. הדולר ממשיך להיות חזק ולמרות הוויכוחים בשאלה האם ימשיך להתחזק או לא, להערכתי למי שמעוניין בחשיפה למט”ח יש עדיפות לחשיפה לאג”ח קונצרני בארה”ב.
האפיק הקונצרני המקומי נראה מעניין אף יותר, על רקע הנפקות גדולות וביקושים מתמשכים.
תיקי השקעות
בשבוע האחרון אמנם ראינו עלייה בתשואות המק”מ, אך קשה להבין מדוע. יש הטוענים שבעקבות עליית הריבית בארה”ב יעלו גם הציפיות לעליית ריבית בישראל, אך כרגע התרחיש הזה נראה פחות סביר: ציפיות האינפלציה לשנה הקרובה נמוכות, הריבית באירופה (פקטור בעל השפעה גדולה על השוק המקומי) תישאר נמוכה, הדולר אולי לא ימשיך להתחזק באותו קצב אבל זה עדיין הכיוון וגם הצמיחה לא גבוהה. כל אלה מעידים כי קשה לראות כרגע מה ידחוף את הריבית בישראל למעלה.
לקראת שתי החלטות חשובות החודש, החוזים העתידיים ממשיכים לשקף ציפייה גבוהה לעליית ריבית בארה”ב וירידת ריבית בגוש היורו הדולר ממשיך להתחזק בעולם ומעורר מחלוקות בנוגע לאפשרות שהמגמה תימשך הקונצרני אטרקטיבי בחו”ל ובשוק המקומי.
רגולציה ותקנות בשוק הייעוץ הפנסיוני
החל מ 1.11.2015חלה חובת השימוש במסלקה הפנסיונית שהוקמה על ידי חברת ness טכנולוגיות בפיקוח וביוזמת משרד האוצר. המציאות מחייבת את בעלי הרישיונות השונים בטרם מתן יעוץ והכוונה ללקוח לדלות מיידעים באופן מקצועי שקוף ומקיף דרך המסלקה הפנסיונית ורק לאחר מכן בראותם תמונה הוליסטית ומלאה לייעץ ולכוון את הלקוחות הקיימים.
לטעמי יוזמה מבורכת של משרד האוצר אשר מאפשרת לבצע קפיצת מדרגה רצינית בכל תחום הייעוץ והליווי הפנסיוני.
עוד תקנה חדשה שנכנסת לקראת 1.1.2016 הנה חובת הגופים המוסדיים לפתוח מסלולי ברירת מחדל על פי גילו של החוסך. אם בעבר המציאות הייתה שחוסך בן 25 וחוסך בן 65 השקיעו את כספם באופן דומה וזהה ורמת החשיפה לסיכון הייתה שרירותית. כעת ניתן לבקש להיות במסלול ברירת מחדל אשר קובע באופן אוטו את רמת הסיכון שחיסכון כנגזרת של גיל החוסך.
תיקון 190:
– תיקון חשוב המאפשר לגמלאים שהגיעו לגיל 60 ויש בידם את היכולת להוכיח “קצבה מזערית” של 4480 ₪ בחודש. להשקיע כספים בתוך קופות הגמל השונות ולהישאר נזיל עם הכספים.
– אפיק השקעה זה בהחלט מביא עמו בשורה לגמלאים ויתרונות למשקיעים שמנהלים כספים דרך הבנקים בתיקי השקעות ותיקים מיועצים.
– היתרונות:
ניהול מקצועי עם פיזור נכסים דיר אשר נשען על מחלקות מחקר מקצועיות
עלויות מופחתות באופן דרמטי
מס רווח הון מופחת
דחיית מס במעבר בין מסלולים ובין מעבר בין גופים
ללא עלות הבנקים (קנייה מכירה דמי משמרת שיעור הוספה…)
השקעות ריאליות בנכסים לא סחירים כמו נדל”ן מניב ועוד..
פיזור לחו”ל
העברת הכספים ליורשים ללא מס על ירושה (לא נחשב עיזבון)
ותשואות טובות יותר מכל תיק או קרן בבנק.
סיכום
כולם ממתינים להחלטת הפד אשר תתווה את הדרך להמשך ועד אז נמצאים בדריכות מלאה וקשובים לשינויים בארץ ובעולם. ממליץ כרגע להמתין עם שינויים עד אשר התמונה תתבהר.
מלכה דוד- מנכ”ל
שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.