לקוחות יקרים,
חודש שלישי ברציפות עליות בקופות הגמל , גם במרץ מסתמן שרוב הקופות הכלליות עומדות על תשואה ממוצעת של 0.5% במסלול הכללי .
שנת 2017 הביאה עמה שינוי מרענן בענף הגמל “קופת גמל לחיסכון” . מוצר זה היה ונשאר מצרך מבוקש בעיקר בגלל העובדה שלא קיימת אלטרנטיבה אמתית לחיסכון של הציבור בישראל .
מהי קופת גמל להשקעה?
מדובר במכשיר חיסכון חדש שאושר לאחרונה על ידי משרד האוצר, המאפשר לחוסכים בכל גיל, וללא הגבלה על סכום הפקדה מינימאלי, ליהנות מהיתרונות הרבים של קופת גמל רגילה רק עם בונוס – משיכת הכספים שנצברו בקופה בכל עת כסכום חד פעמי ובניכוי מס על הרווחים בלבד ומבלי לשלם “קנס” כמו בקופות הגמל המסורתיות. בנוסף, וזאת אחת ה”סוכריות” המתוקות ביותר בקופה החדשה – אם תמתינו לגיל 60 ותמשכו את הכספים כקצבה, תקבלו פטור מלא ממסים! הן מתשלום מס על הרווחים והן מתשלום מס הכנסה. כלומר, מדובר באפיק חיסכון נהדר גם עבור חוסכים לטווח קצר שכספם “שוכב” כרגע בבנק וגם עבור חוסכים לטווח ארוך יותר. בנוסף, קופת הגמל להשקעה היא מכשיר מצוין לחיסכון עבור הילדים שלכם, שייהנו מתשואה נאה שעתידה להיצבר על הכסף ואולי גם מהטבות מיסוי בעתיד.
מה היתרונות של חיסכון בקופה החדשה?
כמו בקופות הגמל המסורתיות, גם בקופת גמל להשקעה ייהנו החוסכים מניהול מקצועי של מנהל השקעות מוסמך ומנוסה, ויוכלו לבחור את מסלול ההשקעה המתאים להם מתוך מגוון המסלולים המוצעים. פרט לכך, יתרון נוסף בקופה החדשה הוא הנזילות התמידית – תוכלו למשוך את הכסף כסכום חד פעמי בכל רגע נתון, גם אם הנכם מתחת לגיל 60,בניכוי מס על הרווחים ומבלי לשלם קנס על פירעון מוקדם. בנוסף, כל עוד הכסף בקופה תהיו פטורים מתשלום מס במכירת נייר ערך, בקבלת דיבידנד או במקרה של קבלת ריבית מאיגרת חוב. המשמעות של דחיית תשלום המס למועד המשיכה, שקולה למעשה לתשלום מס בשיעור מופחת, כך שזהו יתרון משמעותי בעיקר למשקיעים לטווח הארוך. כמו כן, בקופה החדשה כמו בקופות הגמל המסורתיות ניתן יהיה גם להשקיע בנכסים לא סחירים, כמו נדל”ן, פרויקטים תשתיות, קרנות השקעה ועוד. מדובר ביתרון, במיוחד בתקופה בה תשואות האג”ח נמוכות ויש תנודתיות גבוהה בשוק המניות. על כל היתרונות האלו מתווסף כאמור יתרון גדול מאוד: אם תמתינו בסבלנות לגיל 60, תוכלו למשוך את הכסף כקצבה וללא תשלום מס.
האם קופת הגמל החדשה מהווה תחליף לאפיקי החיסכון המסורתיים של עובדים שכירים כמו קרן פנסיה?
הכספים שתחסכו בקופת גמל להשקעה בהחלט יכולים להוסיף תוספת נאה לקצבה החודשית שלכם בעתיד, אבל הם לא מיועדים להחליף את החיסכון הפנסיוני שלכם. להזכירכם, קיימת חובה להפריש לפנסיה מדי חודש בגין עובדים שכירים כך שכולנו צריכים להמשיך להפריש לפנסיה כרגיל גם בעתיד. בנוסף, ההפקדה לקופת גמל להשקעה מוגבלת בתקרה של 70,000 שקלים לאדם לשנה. לכן, עליכם להמשיך להפריש לפנסיה כרגיל ולנצל את קופת הגמל החדשה כאפיק להגדלת סל החסכונות שלכם לטווח קצר, בינוני וארוך עבורכם וגם עבור ילדכם.
האם הגיע הזמן לחזור להשקעות באירופה?
אירופה היא לא מקשה אחת, אבל התמונה הכללית שם עדיין לא נראית מספיק טוב. בגרמניה למשל ראינו השנה שיפור הן בצמיחה והן בסנטימנט העסקי. בהנחה שהריבית תישאר נמוכה והיורו ימשיך להיות חלש, המגמה החיובית הזו, לדעתנו תמשך. בריטניה, שכבר עלתה על מסלול חיובי, חזרה לאי-וודאות כלכלית אחרי ההחלטה לעזוב את האיחוד. עד שיסתיים המשא ומתן על ההיפרדות מהאיחוד, היא צפויה לסבול מקיטון בהשקעות ופיחות במטבע, מה שיקטין את הצריכה הפרטית ויפגע בצמיחה. ועדיין לא אמרנו מילה על המערכת הפיננסית הקורסת באיטליה או על הקשיים והאבטלה הגבוהה במדינות כמו ספרד או יוון. בקיצור, כל עוד אין התאוששות אמתית, כדאי להגביל את החשיפה לאירופה.
מה לגבי אסיה, אילו מדינות מומלצות להשקעה בשנים הקרובות?
אין ספק שהודו היא אחת הכלכלות האטרקטיביות ביותר היום בעולם. הרפורמות המהפכניות ושלל הפרויקטים שיישם ראש הממשלה מודי, עזרו למדינה לצמוח מעל שבעה וחצי אחוזים בשנה האחרונה. בהודו יש עדיין מאות מיליוני אזרחים ללא תשתיות בסיסיות כך שיש לפניה עוד פוטנציאל צמיחה אדיר בשנים הקרובות. גם לגבי סין אנחנו אופטימיים. לכלכלה הסינית יש לא מעט אתגרים לפניה בשנים הקרובות, אבל נראה שהממשלה פועלת בצורה נחושה כדי להתמודד איתן, והחולשה של היואן תעזור בכך. מנגד,יפן נראית פחות אטרקטיבית. למרות תוכנית ההרחבה הכמותית מרחיקת הלכת של הבנק המרכזי, הצמיחה נמוכה ואין אינפלציה. להזכירכם, החוב הלאומי של יפן הוא יותר מכפול מהתמ”ג שלה, וזה קורה בזמן שתשואות האג”ח ל-10 שנים הן אפס. נראה שלממשל ולבנק המרכזי נגמרו הכדורים במחסנית העידוד הכלכלי.
האם מדינות דרום אמריקה או אוסטרליה אטרקטיביות להשקעה?
הרבה מדינות בדרום אמריקה מתבססות על ייצוא סחורות, ולכן רובן נפגעו ברמות שונות מירידת מחירי הסחורות בשנים האחרונות. ההתאוששות המסתמנת במחירי הסחורות עשויה לשנות את התמונה. בברזיל, נראה גם שהמלחמה בשחיתות עלתה מדרגה, ויש סיכוי שהצעדים החיוביים שנוקט הנשיא החדש יצליחו להחזיר את הכלכלה הברזילאית למסלול התאוששות. גם מקסיקו נראית טוב, אבל אם טראמפ אכן יטיל חסמים על ייבוא לארה”ב, מקסיקו עלולה להיות הנפגעת העיקרית מההגבלות האלו, ולכן הסיכון בהשקעה שם גבוה יותר. פרט אליהן, אוסטרליה נראית כיעד השקעה מעניין. המדינה רושמת הגירה חיובית בשנים האחרונות, מה שבדרך כלל מעודד התגברות של הצמיחה. אוסטרליה גם ידועה כמדינה עשירה במחצבים, וההתאוששות בתחום הסחורות תיתן שם רוח גבית כלכלית נוספת.
מה קורה בישראל?
אחרי מספר שנים של דריכה במקום, מדד הבנקים סוף-סוף החל לנוע כלפי מעלה, כפי שהיינו מצפים שיקרה. ב-12 החודשים האחרונים זינק המדד במעל 24%, זאת בהשוואה למדד ת”א 35 שדווקא ירד בכמעט 4% באותה תקופה. הפעילות העסקית בארץ אמנם בצמיחה, אבל הבנקים ממשיכים להתמודד עם סביבה לא תומכת במיוחד, המתבססת על ריבית קרובה לאפס, אינפלציה נמוכה והתגברות רגולטורית מתמדת. למרות זאת, בניכוי הוצאות חד-פעמיות רוב הבנקים הצליחו להשיג תשואה יפה על ההון העצמי שלהם ברבעונים האחרונים.
אחד המהלכים המוצלחים של הבנקים המקומיים היה בהגדלת מרווח האשראי – הפער בין הריבית שגובים הבנקים על ההלוואות לבין הריבית שהם מחלקים על הפיקדונות. בסביבת ריבית נמוכה הבנקים אמנם משלמים ללקוחות ריבית נמוכה על הפיקדונות, אבל הם גם מוגבלים בגובה הריבית שהם יכולים לגבות על ההלוואות. למזלם של הבנקים, ביקושים הגדולים בשוק הדיור אפשרו להם להעלות בהדרגה את הריביות על המשכנתאות. הריביות הגבוהות מגלמות בצורה טובה יותר את הסיכון של ההלוואות לשוק הדיור ותורמות להרחבת מרווח האשראי ולכן להגדלת רווחי הבנקים.
גם חברות כרטיסי האשראי, שעדיין מוחזקות ברובן על ידי הבנקים, נתנו תרומה משמעותית לגידול בהיקף ההלוואות במערכת הבנקאית. חברות כרטיסי האשראי מצליחות לשווק לציבור בצורה די טובה את “הלוואות אינסטנט” שלהן – הלוואות שניתן לקחת בן רגע, אפילו דרך האינטרנט או הטלפון, בלי להגיע לסניף. מדובר בהלוואות בריבית גבוהה למדי, הלוואות שאולי פחות טובות ללקוחות אבל נהדרות לרווחיות של הבנקים, במיוחד בסביבת ריבית אפסית במשק.
הגדלת הרווחיות מגיעה גם מכיוון ההתייעלות שעוברים מרבית הבנקים בשנים האחרונות. הבנקים מתאימים את עצמם למאה ה-21, שבה פעילות הלקוחות עוברת להיות יותר ויותר דיגיטלית, מבלי להגיע לסניפים. ואכן, בשנים האחרונות נסגרו עשרות סניפים וכוח האדם צומצם באלפי אנשים, מה שהוביל לקיטון בהוצאות השוטפות וגידול בשורה התחתונה.
לאחרונה, ראינו גם לא מעט בנקים שמימשו נכסים ריאליים. כמו בעלי עניין רבים אחרים, גם הבנקים מבינים כי אנו נמצאים בסביבה תמחורית יקרה יחסית של שוק הנדל”ן והשוק העסקי, ולכן הם מנצלים את ביקושים כדי לממש נכסים בשווים אטרקטיביים, מה שתורם עוד לשורת הרווח הנקי שלהם.
לא הכול “דבש” עבור הבנקים ויש להם אתגרים לא מעטים העומדים בפניהם בשנים הקרובות. הריבית בארץ ככל הנראה לא תעלה בעתיד הנראה לעין, כך שהבנקים יצטרכו להמשיך לפעול בסביבת ריבית נמוכה. הם גם יאלצו להמשיך לפעול תחת רגולציה מכבידה שתגביל אותם בגביית עמלות ומתן הלוואות. לאחרונה אנו רואים יותר ויותר חברות אשראי חוץ בנקאי, חלקן ממוסדות וחלקן חברות המבוססות על הלוואות חברתיות בין אנשים, כך שהתחרות של הבנקים מול חלופות האשראי האלו צפויה להתגבר בעתיד.
עדיין, להערכתי ההגמוניה של הבנקים בתחום ההלוואות לפרטיים ולעסקים צפויה להישאר על כנה בשנים הקרובות, והמשך ההתייעלות של המערכת הבנקאית המסורתית תסייע לבנקים בכך. אחרי העליות של החודשים האחרונים, מניות הבנקים כבר אינן זולות כמו שהיו לפני שנה, אבל הן עדיין נסחרות במכפילים נוחים להשקעה, ונמוכים בהשוואה לבנקים אמריקנים למשל. לכן, אני ממשיך להיות אופטימי לגבי מניות המגזר.
המלצות
עד גיל 50- מסלול 50 ומטה.
מגיל 50 והלאה- מסלול 50-60
מסלול 60 פלוס לא מומלץ
מלכה דוד- מנכ”ל
שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.