לקוחות יקרים,
לאחר 3 חודשים שליליים בשוק ההון בא חודש מרץ ונתן לכולנו תזכורת שמה שיורד יודע גם לעלות לפחות באופן זמני . החודש הערכתי שקופות הגמל יניבו תשואות של כ 1.5% חיובי .
בשנים האחרונות ראינו מגמה בולטת של התחזקות השקל מול מטבעות מרכזיים בעולם וזאת על רקע הכוחות הבסיסיים בכלכלה הישראלית שתומכים בשקל חזק. עדות בולטת לכך היא העודף הגדול בחשבון השוטף. בשלוש השנים האחרונות העודף בחשבון השוטף גדל באופן ניכר. עד שנת 2003 היה גרעון בחשבון השוטף ובממוצע עמד הגרעון על 1.5 מיליארד דולר בשנה, אך ב-13 השנים האחרונות ישנו עודף מתמשך בחשבון השוטף, בעיקר כתוצאה מעלייה משמעותית בעודף שבמאזן השירותים. בנק ישראל הותיר את הריבית ברמה של 0.1% . בהודעת הריבית עצמה אין הרבה חדש עם זאת, בהחלט ניכר כי בבנק – ישראל מעודדים מההתפתחויות בסביבת המחירים אינפלציית המוצרים הלא סחירים עומדת כבר על – – 1.1% . העדכון התקופתי של תחזית חטיבת המחקר לריבית בנק ישראל היה משמעותי אך צפוי לאור הפחתות הריבית באירופה ויפן, ולאור הצפי למתווה מתון יותר של העלאות הריבית בארה”ב. תחזיות בנק ישראל והתחזיות הנגזרות משוק ההון לריבית התכנסו כאשר כעת גם בבנק ישראל לא רואים העלאת ריבית ב- 2016 ורואים שתי העלאות ריבית בלבד ב-2017. עיקר ההתפתחויות בארה”ב במהלך החודש האחרון היו בצל שינוי הטון של חברי הפד בהודעת הריבית האחרונה והשינוי בהערכות חברי הפד לגבי קצב העלאות הריבית מארבע העלאות השנה לשתי העלאות בלבד. דו”ח התעסוקה של חודש מרץ היה חזק עם תוספת משרות של 215 אלף ועליה גדולה מהצפוי בשכר. בנוסף, מדד מנהלי הרכש בתעשייה קפץ בחזרה לרמה המאותת על התרחבות בפעילות הכלכלית בתעשייה, עם שיפור בולט בהזמנות החדשות ובמחירים ששולמו על ידי התעשיינים. אנו מעריכים כי הלחצים האינפלציוניים בארה”ב ימשיכו להתבסס לאור נתוני התעסוקה וההתייצבות בתעשייה ובמחירי הסחורות ויתמכו בטיעונים להעלאת ריבית בחודש יוני, בתנאי, כמובן, שהסביבה הגלובלית לא תדרדר שוב. סקירה זו כוללת ניתוח שביצענו על הקשר בין הדמוגרפיה לשכר בארה”ב וכיצד המגמות הדמוגרפיות צפויות להשפיע על כלכלת ארה”ב בשנים הקרובות. שוק המניות העולמי בחודש מרץ התאפיין במגמה חיובית. מדד ה-S&P 500 עלה ב- 6.8% , וה-NASDAQ עלה ב-7.0% . באירופה, ה- EUROSTOXX 600 עלה ב- 1.5 וה- DAX עלה באסיה והשווקים המתעוררים, מדד ה- NIKKEI עלה ב- 5.3% ,ומדד ה- HANG SENG עלה ב- 9.2% . מדד ה- MSCI EM עלה ב- 13.2% . בשנים האחרונות נרשמת עלייה עקבית במשקלן של מניות מסקטור הבריאות בישראל מה שהגביר באופן בולט את המתאם בין ביצועי שוק המניות הישראלי לבין סקטור הבריאות העולמי. באפיק האג”ח נרשמה החודש תשואה שלילית למשקיעים כאשר מדד האג”ח הממשלתי הכללי ירד ב- 0.3% . מדד ממשלתי צמוד ירד ב- 0.4% ומדד אג”ח ממשלתי שקלי בריבית קבועה רשם ירידה של 0.2% .הציפיות האינפלציוניות המשיכו לעלות גם החודש בטווחים הקצר בינוני ואילו בטווח הארוך רשמו ירידה. – הרכיב הקונצרני בחודש מרץ רשם מגמה חיובית ועליית שערים. מדד התל בונד 20 ותל בונד תשואות בלטו במיוחד כאשר עלו ב-1.6% וב- %2.1 בהתאמה.
בשורה התחתונה, השקל חזק כתוצאה מכוחות כלכליים בסיסיים העודף בחשבון השוטף גדול יחסית, ההשקעות – הישירות נטו בישראל (אשר אינן חלק מהחשבון השוטף) שוברות שיאים גם הן, רמת הסיכון הולכת ויורדת (עם יחס חוב תוצר שכבר נמוך מ- 65%) ולבנק המרכזי כבר לא נותרה כמעט ללא תחמושת מוניטרית. כל אלו מפחיתים את הסיכון לפיחות המטבע.
לכן, אני לא מוצא עדויות לכך שהשקל חזק מדי. להערכתי, חוזקו של השקל אינו זמני ואינו תוצאה של “ספקולנטים”. תנועות הון ספקולטיביות לא יכולות להסביר את המגמה לאורך שנים ארוכות, הכלכלה כן.
לסיכום:
אחד היתרונות המובנים של השקעות הציבור במסגרת קופות הגמל הנו ” נכסים לא סחירים” . בניגוד להשקעות רגילות דרך הבנקים השונים . לקופות הגמל ולמנהליו ישנו יתרון מהותי בדרגות החופש בהשקעה … היות ורוב הכספים בקופות הנם כספים “נעולים” רשאי המנהל כחלק מאסטרטגית השקעה לרכוש : נדל”ן מניב, להשקיע בתשתיות לאומיות (עיר הבה”דים, כביש חוצה ישראל, הלוואות ריאליות, רכישת אג”ח לא סחיר (חח”י, מקורות)
ולכן חשוב שנשכיל להבין כי גם בתקופות לא נעימות עיקר הפגיעה הנה בשוק הסחיר (בעיקר קרנות נאמנות) ולימים מנהלי הגמל ידעו לנצל את הירידות לטובת העמיתים שלהם כפי שעשו לאחר 2008.
המלצות
תיקי השעות ופוליסות פיננסיות:
1. משקיעים עם אורך רוח לתקופה ארוכה לא לגעת בתיקים ולחכות לתיקון
2.משקיעים אשר חוששים ורוצים להקטין חשיפה לתנודתיות תיק של עד 10% במניות שילוב של
מסלול כללי 40% ואג”ח ממשלתי שקלי 60%
3. משקיעים לטווח קצר ולאלו שאינם מעוניינים לחוות הפסדים נוספים – 100% אגח ממשלתי
שקלי
קופות גמל וקרנות השתלמות:
1. בני 60 ומעלה הקטנת חשיפה למקסימום עד 15% מניות (אפשר גם 0%) תלוי ברצון ובצרכים האישיים
2. בני 50-60 מסלולים של עד 30% מניות , או לחילופין הקטנה חשיפה ל עד 15% עד שהשמיים יתבהרו.
3. לקוחות בני 50 ומטה לא לגעת בתיקים.
מלכה דוד- מנכ”ל
שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.