לקוחות יקרים ,
חודש מאי 2022 הנו אחד החודשים הקשים ביותר שחווינו בשנים האחרונות . להערכתי התשואה הממוצעת החודש במסלול הכללי הנה בשיעור של (-2.5%) מה שמביא את התשואה מתחילת 2022 לתשואה שלילית של כ (-5.5%) במסלול הכללי .
חודש מאי היה אחד הגרועים מזה שנים רבות בבורסות העולם ובעיקר בארה”ב. את חששות המשקיעים מנגיף הקורונה החליפה ההבנה כי המלחמה באוקראינה לא עומדת להסתיים בקרוב. מכאן המסקנה היא שהאינפלציה המושפעת ממחירי הסחורות, איתנו לעוד זמן בלתי ידוע והספירלה שהיא מייצרת, מחלחלת גם לתחומי הליבה של מדדי המחירים. המשמעות היא נקיטת צעדי הפסקת רכישות אג”ח והעלאות ריבית, שמצמצמים את הנזילות בשווקים, גורמים לירידות שערים במניות ועלולים להוביל למיתון.
ארה”ב נתון הצמיחה האחרון הפתיע כשירד ב1.4% וגרם לבהלה מסוימת כאילו המיתון כבר כאן. אולם בהתבוננות על הצריכה הפרטית הריאלית עלתה ב 2.7% וכמו כן חל שיפור במדד האמון הצרכני שמעיד על נכונות הציבור להוציא כסף. האינפלציה גבוהה ועומדת על 8.5%, אבל ניכרת האטה בקצב צמיחת אינפלציית הליבה שזו בהחלט בשורה טובה. ההערכות בשוק הן שצפויות העלאות ריבית תכופות לריסונה ולכן חזרנו לתופעה של
חדשות רעות לכלכלה >עליות בשווקים כי המשקיעים מעריכים שהריבית לא תעלה כמצופה.
בפד מנסים למצוא דרך לרסן את האינפלציה מבלי להיכנס למיתון עם שני נתונים חשובים :
* אינפלציה בקצב של מעל 5% לאורך זמן, פוגעת ברווחי החברות וכמובן בשערי המניות.
* העלאת ריבית מעל 3.0% עלולה לגרום למשבר חוב ולמיתון.
יש לציין שיש גם מס’ נתונים דיפלציוניים, שיכולים לבלום את האינפלציה, כגון: הצטברות מלאי במחסנים, ירידה במחירי ההובלה הימית וירידה בלחץ הייצור בסין שמפחית את הלחץ בשרשרת האספקה.
השפעת גורמים אלו תתבהר בחודשים הקרובים, ונקווה שהירידה באינפלציית הליבה היא סנונית ראשונה בכיוון.
ישראל הכלכלה בישראל ממשיכה להתרחב, האבטלה בירידה והמשק מתקרב לתעסוקה מלאה שעלולה להוביל ללחצי שכר ולעליה באינפלציה העומדת כרגע על 3.5% עם תחזית לשנה הקרובה של 2.8%.הצמיחה במשק צפויה לעמוד השנה על 5.5% מה שמצביע על כלכלה חזקה ולכן גם ראינו העלאת ריבית מהירה לרמה של 0.35% וכנראה שנראה עוד בהמשך. השקל נחלש מול הדולר, בעיקר בגלל ההתחזקות של הדולר ולא בגלל חולשת השקל ביחס לסל המטבעות.
סין – מדיניות אפס סובלנות לקורונה, ממשיכה לגרום לסגרים והשבתת פעילות במחוזות שונים ולפגיעה נוספת בצמיחה ובשרשרת הייצור והייצוא. מדד מנהלי הרכש בתעשייה מצביע על התכווצות משמעותית, שמשפיעה לרעה על הספקת הסחורות בזמן ועל כלכלת סין שסובלת גם כך מנסיגה בחודשים האחרונים.
אירופה – האינפלציה ממשיכה כצפוי לזנק לרמה של 7.5%, הנגידה הכריזה אמנם שברבעון השלישי הבנק המרכזי יפסיק לרכוש אג”ח, אולם הצמיחה השברירית, מקשה על העלאת ריבית במועד מוגדר ונשארה לשיקול דעת בהמשך.
אז מה עושים ? כפי שאתם מתארים אני מקבל לא מעט פניות מצד לקוחות חלק מהלקוחות חוששים ומבקשים להקטין חשיפה למניות . והאחרים שואלים אם זה זמן טוב להיכנס לשוק בכל הכוח כי הוא כרגע מתומחר מאוד זול …אותה מציאות אבל פרספקטיבה מנוגדת לחלוטין ! אני אהיה זהיר ואומר שלטעמי השוק עדיין לא סיים את הירידות שלו ועוד נכונו לנו ימים של עליות חזקות (תיקונים) וכן ימים של חששות ומסכים אדומים .. יהיה בלתי אפשרי לנבא מתי להיכנס או לצאת ובכלל לתזמן את השוק .
אנו עורכים מתחילת שנה שיחות שירות יזומות ועוברים אתכם על התיקים ומבצעים התאמות, אנו מזמינים אתכם לצור קשר עם המשרד לקבל שירות וטיפול בתיק הפנסיוני שלכם.
סיכום
עיקרון הרצף ומחירים נוחים לטעמי יבואו לידי ביטוי בחודשים הקרובים בתשואות חיוביות ואנו עשויים לראות תיקונים ותשואה חיובית בימים ושבועות מסוימים . עם זאת לטעמי המגמה השלילית עדיין לא הסתיימה ותמשיך ללוות את כולנו בקיץ הקרוב …כפי שכבר ציינתי כל משבר טומן בחובו גם הזדמנויות רבות , ובספקטרום רחב של השקעה לשנים ארוכות זה בהחלט פקטור שכדי שנשים אליו לב . אני פחות אוהב לעשות שינויים בתקופות כאלו ומעדיף לשכב על השוק ולהמתין לתיקון שיבוא . אני שב וחוזר כי ישנה אבולוציה מבורכת גם בתעשייה וניתן כיום להשקיע בקופות וקרנות ללא קורלציה לשוק ההון.
לינק : https://www.funder.co.il/article/108960
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.