לקוחות יקרים,
חודש מאי התאפיין בעליות חדות בכל האפיקים !
להערכתי קופות הגמל במסלול הכללי הוסיפו כ 1% לתשואה הכוללת מאז תחילת השנה .
בפרספקטיבה לאחור אנו עדים לראלי חיובי בשווקים מאז בחירתו של הנשיא טראמפ לבית הלבן שזה בניגוד לציפיות של רוב המומחים בתחום , עם זאת צריך לזכור את עיקרון הרצף ומתי שהוא יהיו גם חודשים שליליים .
רבות דובר על מחירי הדיור בישראל וכעת אפשר בהחלט לשים לב כי השינויים הרגולטורים כמו כן עליית הריבית למשכנתאות עושות את שלהן וישנה האטה בקצב רכישת דירות ולקיחת משכנתאות אך עדיין זה בא לידי ביטוי במחירים עצמם לטעמי בזמן הקרוב נתחיל כולנו להרגיש את מגמת הירידה במחירי הדירות בישראל .
ישראל
שנת 2017 ברבעון הראשון של השנה יש עודפי גבייה ממיסים בשיעור של 1.2 מיליארד ₪ . שיעור האבטלה עומד על 4.4% , הריבית עומדת על כנה כ 0.1% והאינפלציה שואפת ל 0. קצב הצמיחה של הכלכלה הישראלית הנה מהגבוהות במדינות ה OECD וזה עדיין מבלי לקחת בחשבון את ההכנסות המדינה ממכירת גז .
בעולם
בארה”ב – האבטלה הגיע לשיא שלילי מאז 2001 ל 4.3% והבנק המרכזי עומד לבצע פעימה שנייה בהעלאת הריבית ל 0.25% קצב הצמיחה של השוק האמריקאי הפתיע לטובה ברבעון הראשון ועלה ב% 1.2 במקום% 0.7
גם באירופה יש שיפור משמעותי בנתוני המקרו כלכליים וכן רמת האבטלה ירדה לרמה של 9.3% יש לשים לירידות החדות בסל ה מט”ח לעומת השקל נקודה למחשבה לאותם אלו שמעדיפים להחזיק פיקדונות דולרים בבנק רמת מחיר הדולר כ 3.56 ₪ .
שינוי מגמה בשוק הנדל”ן?
לפי דוח שפרסם לאחרונה הכלכלן הראשי במשרד האוצר, בשנת 2016 חלה בישראל ירידה של 8% במכירת דירות חדשות בהשוואה ל-2015. אם מנכים מתוך המספרים את הדירות שנרכשו תחת תוכנית “מחיר למשתכן”, הירידה מתחזקת. בנוסף, ומה שאולי מחזק את ההערכה לגבי האפקטיביות של תוכנית “מס דירה שלישית”, היא העובדה שמספר הדירות החדשות שנרכשו על ידי משקיעים ירד כמעט במחצית בהשוואה לשנה הקודמת. גם בקרב רוכשי דירה ראשונה נרשמה ירידה חדה.
נראה כי ההאטה בשוק הדיור נמשכת, אולי אף מחריפה, ב-2017. לראיה, מהדוח החודשי האחרון של משרד האוצר עולה כי בחודש מרץ השנה נרכשו 8,800 דירות בלבד, 18% פחות ממספר הדירות שנרכשו במרץ לפני שנה. גם במספר דירות יד-שנייה שנמכרו נרשמה ירידה בשיעור חד. הכלכלן הראשי אף השתמש בסקירה לראשונה במילה “קיפאון” בהתייחסותו למצב בשוק הדיור. הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מחזקים את ההאטה בתחום הדיור ומצביעים אף הם על תחילתה של ירידה במחירים. לפי הנתונים, מדד מחירי הדירות ירד ב- 2.9% ברבעון הראשון של השנה בהשוואה לרבעון הראשון של 2016.
אבל הסיבות לשינוי הכיוון בשוק הנדל”ן קשורות לא רק למהלכים הממשלתיים. כנראה, שאחת הסיבות הבסיסיות ליציאת המשקיעים מהשוק, היא העובדה שהמחירים פשוט נהיו גבוהים מידי והופכים את ההשקעה לפחות אטרקטיבית. בתקופה בה שוק ההון נראה יציב ושוק המניות מניב תשואות יפות, משקיעים רבים גם מסיטים כספים לשוק ההון במקום שוק הדיור היקר.
סיבה נוספת שמרחיקה את המשקיעים וגם רוכשי דירות פרטיים משוק הדיור ואינה קשורה למהלכים של משרד האוצר, היא העלייה המשמעותית בריבית על המשכנתאות. למרות שהריבית בארץ נמצאת תקופה ארוכה ברמתה הנמוכה מאז ומעולם, הבנקים כבר החלו בשנתיים האחרונות להעלות בהדרגה את הריבית שהם גובים על המשכנתאות. יכול להיות שהבנקים מעלים את הריבית פשוט כי הם רואים את הביקוש הגבוה ורוצים להרוויח יותר כסף, אבל אולי גם מפני שהם רואים את המחירים הגבוהים בענף ומבינים כי רמת הסיכון עלתה. תהיה הסיבה אשר תהיה, העלאת הריבית על המשכנתאות מצננת את השוק. בחודש אפריל נלקחו 5,800 משכנתאות בלבד, לעומת ממוצע של כ- 7,000 משכנתאות בחודש בשנה האחרונה. גם היקף המשכנתא הממוצע למשפחה ירד מממוצע של 666 אלף שקלים ל-629 אלף שקלים. צריך לזכור כי בארה”ב הריבית כבר החלה לעלות, כך שאפשר להעריך שגם בארץ היא תתחיל לתקן למעלה מתישהו בעתיד, וכשזה יקרה, הריבית על המשכנתאות עשויה להתייקר עוד, וצפויה להקטין את הביקוש בהתאם.
חייבים להודות שההאטה בשוק הדיור עדיין לא חד-משמעית. אבל, אוסף הנתונים שרואים בחודשים האחרונים מרמז ששינוי הכיוון בשוק הדיור מתחיל להתרחש. בחודשים הקרובים נקבל נתונים נוספים שיוכלו לחזק את המסקנה האם מדובר בהתקררות זמנית או במגמה ארוכת טווח, שתוביל לירידה משמעותית יותר במחירי הדירות בארץ. צריך לזכור כי במשרד האוצר ומשרד השיכון ובינוי עדיין לא טיפלו בצורה משמעותית בצד היצע הקרקעות, כך שחוסר ההיצע שהיה בשוק הנדל”ן מול הביקוש לא נפתר. אם באוצר יצליחו לטפל בסוגיה הזו כבר בעתיד הקרוב, זאת תהיה משקולת נוספת שתכביד על הענף, ויכולה להוביל לירידת מחירים נוספת, חדה יותר, בשוק הדיור.
המלצות
עד גיל 50- מסלול 50 ומטה.
מגיל 50 והלאה- מסלול 50-60
מסלול 60 פלוס לא מומלץ
מלכה דוד- מנכ”ל
שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.