לקוחות יקרים ,
שנת 2023 נפתחה בסערה , קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הכלליות הגדולות יציגו בינואר 2023 תשואה נומינלית (ברוטו) ממוצעת של 2.5%. תשואה צפויה זו מייצגת גם את התמונה בתעשייה כולה, כאשר טווח התשואות של כלל הקופות אמור לנוע במנעד של בין תשואה של 2.2% לבין תשואה של 2.8%.
בחודש ינואר נרשמו עליות שערים בשוקי המניות בעולם , והן באיגרות החוב והן האחראיות לתשואה החיובית של הקופות.
שוקי המניות בעולם הציגו עליות שערים.
בארה”ב: עליות נאות מאוד: כאשר מדד הדאו עלה ב-2.8%, מדד ה-S&P עלה ב-6.2% ומדד הנאסד”ק עלה בשיעור חד של 10.7%.
לעומת זאת, בשוק המניות בארץ נרשמו מגמה מעורבת: מדד ת”א 35 נותר ללא שינוי, מדד ת”א 125 עלה ב-0.5%, מדד ת”א 90 עלה בשיעור של 1.7%, ומדד יתר 60 ירד בשיעור של כ1.7%. באג”ח הקונצרני המקומי נרשמה מגמה חיובית. מדד התל בונד 20, מדד התל בונד 40 ומדד התל בונד 60 עלו ב-1.8%, 1.4% ו-1.6% בהתאמה.
מדד איגרות החוב הממשלתיות עלה ב-1.6%, כאשר איגרות החוב הצמודות למדד עלו ב-2.1% ואיגרות החוב השקליות עלו ב-1.4%.
בארץ :
מפלס הפחד והחרדות מעתיד השלטון בישראל משליך ומשפיע על כולנו , חשוב להדגיש שמבחינת ניתוח פונדמנטלי של אינדיקטורים כלכליים המציאות הפוכה ושונה מאוד .
כלכלת ישראל מציגה הישגים מרשימים כמעט בכל תחום אפשרי והשנה שברנו שיא חדש על פי ה אקונומיסט ה תל”ג בישראל טיפס ל 55,600 דולר לנפש כשבדרך אנחנו משאירים מאחור את בריטניה גרמניה וצרפת . מה שמייחד את הכלכלה הישראלית זו הצמיחה הגבוהה ( בעיקר בזכות ילודה גבוהה ) חוסנם של הבנקים והמטבע המקומי וכמובן העצמאות האנרגטית שלנו יחד עם שוק תעסוקה חזק . גם האינפלציה בישראל נמוכה באופן יחסי ( בזכות מחירי חשמל מאוד נמוכים) , יחס חוב / תוצר הצטמצם ל 62 % ויתרות מט”ח של מעל 150 מיליארד ₪
חשוב לציין כי בתיקים שלנו החשיפה לחו”ל היא לערך כ 30% , מה שממתן את הסיכוי של פגיעה גדולה יחסית באם המשבר הפוליטי ימשך . עם זאת תמיד יש אפשרות להגדיל את החשיפה לחו”ל ע”י בחירת מסלולים שמוטים לשווקים בחו”ל לדוגמה מסלולי s&p500
קשה מאוד לצפות כיצד המשבר הפוליטי יתפתח וכיצד זה ישליך על כלכלת ישראל , מה שבטוח שזה לא גורם נחת למשקיעים שלא סובלים חוסר ודאות .
ניכר כי במרבית העולם, האינפלציה מראה סימני בלימה וירידה מהשיא ומעודדות האטה בקצב ותדירות העלאות הריבית. עם זאת יש לזכור כי הבנקים המרכזיים בארה”ב ואירופה במגמת צמצום כמותי ה” שואב” מזומנים מהשוק ומקשה על שוק המניות לעלות. ככל שנקבל סימנים לחוזק כלכלת ארה”ב ו ”נחיתה רכה” הקטר האמריקאי ימשוך את כלכלת העולם קדימה.
האג”ח חוזר ובגדול :
אחד המרכיבים הכי חשובים ומרכזיים בתיקים של כולנו הוא אגרות החוב לסוגיו השונים . נראה שכעת נפתחו המרווחים והפוטנציאל עקב עליות ריבית חדות בארץ ובעולם הפעו את הרכיב החשוב הזה למאוד אטרקטיבי . במהלך 2022 ניסית להסביר את האנומליה בשווקים אשר יצרו מציאות בלתי נסבלת שאגרות החוב בעיקר הממשלתיות הזיקו יותר מאשר הועילו בתיקים וזו גם הסיבה שהמלצתי לבני 60 ומעלה להיות במסלולי 50-60 . כעת אפשר לומר בוודאות די גמורה שמסלולי האגח השונים חזרו להיות משמעותיים ויכולים להוות חלופה ראויה לפיקדונות השקלים בבנקים . עם זאת צריך לשים לב שמי שהיה חשוף למניות ב 2022 לא יבצע שינויים כעת בהקטנת חשיפה על מנת לא לפספס את התיקון שיבוא מתי שיבוא .
המלצות:
מי שבשנת 2022 היה במסלול 60 ומעלה – נא להישאר במסלול הזה !
מי שנמצא במסלולים שקלי קצר נא לפנות למשרד לשינוי למסלולי אג”ח .
כל שאר המסלולים האחרים יכולים להישאר כפי שהם היו שנה שעברה .
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.