לקוחות יקרים ,
קופות הגמל וההשתלמות פותחות את 2022 במגמות שליליות. בחודש ינואר נרשמו ירידות שערים בכל אפיקי ההשקעה המרכזיים: בשוקי המניות בארץ ובעולם, באיגרות החוב של הקונצרנים הגדולים וכן באיגרות החוב הממשלתיות.
על פי הערכות שלי הקופות במסלולים 50-60 יסיימו את ינואר בתשואות שליליות של 1.8%. נזכיר ששנת 2021 הייתה השנה המוצלחת ביותר לחוסכים, עם תשואה ממוצעת של 14.3%. מדובר בתשואה הגבוהה פי 3 מהתשואה השנתית הממוצעת שהשיגו הקופות הכלליות בעשר השנים שקדמו לה. טווח התשואות ינוע בין תשואה שלילית של 1.2% בקופות המתמחות בשקלים, לבין תשואה שלילית של 2.8% בקופות המניות.
במקביל לירידות בשוק המניות נרשמה התחזקות בדולר לעומת השקל. הנהלת הבורסה לני”ע ניצלה את עליות השערים בשנים האחרונות בבורסת ת”א כדי למתג אותה “כבורסה מנצחת”, שהכתה את כל המדדים המובילים בעולם. (ראה פרסומות בערוצי הטלוויזיה)
האופטימיות ששררה בכניסה לשנת 2022 התנגשה בינואר בשוקי מניות יורדים ברוב העולם, כשיוצא דופן בולט היה שוק המניות בתל אביב, שהפגין חוזקה עם ירידה של 1.3% בלבד. מנגד בלט בירידה חדה של 9% מדד הנאסד”ק ולא הרבה אחריו מדד המניות בשנחאי, עם ירידה של 7.7% . מדד ה S&P500- ירד ב 3%- , בהובלת מניות הטכנולוגיה. אירופה נשארה איפשהו באמצע עם ירידה של -2.9% . הדולר התחזק ב 2%- מול השקל והיורו ב 0.7%- . התשואה ל 10 שנים בארה”ב זינקה מ 1.51%ל 1.8% .
שוקי המניות בעולם נזלו בינואר, בלי פיצוצים, בלי זיקוקים, פשוט נזלו. גם מי שרצה להיבהל לא ממש ידע ממה. היו כמובן שלל הסברים, אבל אף אחד מהם לא נראה מספק בטח שלא קטסטרופאלי. אחד הבולטים היה הציפיות שהלכו וגברו להידוק התנאים הפיננסי ע”י הבנק הפדרלי בארה”ב, שבהחלטת המדיניות שלו הכין את השוק להעלאת ריבית כבר במרץ ולשאלת כתבים לא פסל גם העלאות עתידיות . האומיקרון המשיך לרחף באוויר, ואף שהשוק כבר למד לחיות אתו נראה שהתפתחויות מסוימות לגביו בכל זאת מצליחות ליצר גם רגעי בהלה, כשמודל שלוחת הפד באטלנטה לצמיחה בארה”ב החל לתאר ששיבושי האומיקרון תרמו עד לבלימת הצמיחה ברבעון הראשון לכדי כמעט קיפאון עם צמיחה של 0.4% בלבד.
עיקר הכוח למהפך בסוף החודש נראה שהגיע מהמשך דיווחי החברות על התרחבות, כפי שהתבטא הן במדדי מנהלי הרכש, והן בדו”חות החברות שנהיו יותר ויותר חזקים. בלטו לטובה דו”חות מצוינים של AMD ושל גוגל . עוד מי שתמך בחזרה לעליות היה קרטל הנפט, אופ”ק, שהסכים על הגדלת התפוקה, מה שייתן יותר “אנרגיה” לכלכלה העולמית, ונתוני האינפלציה באירופה שהפתיעו עם עליה חדה מהצפוי ולמעשה הגדילו בעיני המשקיעים את האטרקטיביות של הנכסים הריאליים, בניהם כמובן גם מניות. בימים הראשונים של פברואר הפתיע מאד לטובה נתון המשרות חדשות בארה”ב, שתמך יחד עם נתוני האינפלציה באירופה בקפיצה חדה בסביבת התשואות . בישראל האינפלציה לחודש דצמבר הפתיעה בעליה גבוהה מהציפיות, ל 2.8% , והכניסה את השוק לכוננות ספיגה למקרה שבאחד המדדים הקרובים זאת תחצה את השלושה אחוזים, המהווים כזכור את גבול היעד העליון של בנק ישראל. בנוסף, נראה שהחולשה בשוקי העולם לחצה להיחלשות השקל, בשל הלחץ שהיא יוצרת על מוסדיים להגדיל רכישות מט”ח בכדי לעמוד במדיניות ההשקעה שלהם. השילוב של אינפלציה מפתיעה יחד עם מעבר להיחלשות השקל פותחת טריטוריה חדשה של לחץ על בנק ישראל להעלאת ריבית במהלך השנה .
סיכום
שוק ההון משקף את הכלכלה הריאלית (לא תמיד בקורלציה מדויקת ) והיות ויש עוד הרבה שאלות בסיסיות פתוחות נראה כי השווקים יהיו יותר ויותר תנודתיים ומדד הפחד לא יהיה כתמול שלשום היות ואופק ההשקעה של רובנו הוא בינוני ארוך אני ממליץ להיות סבלניים ולא קופצניים … בדיוק כפי שהתנהלנו במשברים אחרים בעבר .
צריך לשים לב שרכיב ה אגח מרעיל לנו את התשואות בתיקים ולכן אני מעדיף לשים את יהבי דווקא על מרכיב המניות …
המגמה בעולם השקעות הן בגופים המוסדיים והן בשוק הפרטי הנה מעבר להשקעות ריאליות /אלטרנטיביות בקרנות גידור קרנות חוב וכו…
השקעות אלטרנטיביות אמורות לתת לנו את המענה לרכיב האג”חי מבחינת תשואה סולידית (הכול יחסי).
המלצות בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות:
בני 60 ומעלה – מסלול 50-60.
בני 50-60 – מסלול תואם גיל.
בני 50 ומטה – מסלול תואם גיל.
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.