לקוחות יקרים ,
חודש ינואר הסתיים בעליות חדות בכל האפיקים והקופות גמל במסלול הכללי סיימו את החודש בתשואה ממוצעת של מעל 1% . ינואר הוא המשך ישיר של שנה מצוינת שסיימנו שנת 2017
הגורמים העיקריים לעליות החדות הנם:
בארה"ב: מגמה חיובית חזקה מאוד: כאשר מדד ה-S&P עלה ב-5.6%, מדד הדאו ג'ונס עלה ב-5.8% ומדד הנאסד"ק עלה ב-7.4%.
באירופה: עליות נאות: ה-DAX הגרמני עלה ב-2.1%, ה-CAC הצרפתי עלה ב-3.2% וה-Eurostoxx 50 עלה בשיעור של 3.0%.
ישראל : בשוק המניות בארץ נרשמה מגמה חיובית: מדד ת"א 35 עלה ב-2.5%, מדד ת"א 90 עלה ב-5.2%, מדד ת"א 125 עלה ב-3.2% ומדד היתר 50 עלה ב-1.9%. באג"ח הקונצרני המקומי נרשמו עליות שערים. מדד התל בונד 20 עלה ב-0.5%, מדד תל בונד 40 עלה ב-0.3% ומדד התל בונד 60 עלה ב-0.4%. אגרות החוב הלא מדורגות עלו ב-0.8%. באגרות החוב הממשלתיות נרשמה תשואה חיובית בשיעור מתון של 0.4%, כאשר אגרות החוב הצמודות למדד (גלילים) עלו ב-0.9% ואגרות החוב ה שקליות (שחרים) נותרו ללא שינוי.
לאחרונה (פברואר)ראינו שבוע של ירידות חזקות בשווקים, שמחקו את כל העלייה מתחילת השנה ואף העבירו את המדדים בארה"ב לטריטוריה שלילית. על פניו, הירידות קשורות לעלייה ברף החששות של המשקיעים מפני העלאת ריבית מהירה יותר בארה"ב. לעומת זאת, רבים אחרים, טוענים כי לא חל שינוי כלכלי אמתי, אלא בסך הכול מדובר בהשפעה טכנית של המסחר האלגוריתמי על התנהגות המניות.
בימים האחרונים נדמה כי הירידות נבלמו והשווקים שבו לטפס למעלה. האם זו הייתה ירידה נקודתית של השווקים ומגמת העלייה תימשך או שאנו צפויים לראות המשך ירידות בשנה הקרובה?
בצד שתומך בהמשך העליות בשוק המניות, נמצאים אינדיקאטורים כלכליים רבים שמצביעים על התעוררות כלכלית ברוב חלקי העולם. הרוח הגבית הזו מגיעה במיוחד מארה"ב, שמציגה שיפור ניכר בכל הפרמטרים. הצמיחה בתמ"ג חזרה לקרבת הרמה הממוצעת ההיסטורית, כ-2.5%, והחברות האמריקניות ממשיכות לכבוש את העולם. החברות האמריקניות הגדולות גם מובילות את המהפכה הטכנולוגית שאנו רואים בשנים האחרונות. ענקיות כמו פייסבוק, גוגל, אמזון, נטפליקס ואחרות, הצליחו להפוך את השירותים שלהן למבוקשים בכל העולם, ונראה שהביקוש אליהם רק הולך ומתגבר. הצמיחה הזו הגדילה את הביקוש לעובדים והאבטלה ירדה לרמתה הנמוכה אי פעם. גם האינפלציה בארה"ב חזרה לתחום היעד הממשלתי ועלתה בשנה האחרונה יותר מ-2%. ועדיין לא הזכרנו את טרמפ.
כשנה לאחר בחירתו, טרמפ, החל לאשר את הרפורמות המרכזיות עליהן הצהיר במצע הבחירות שלו. הראשונה היא כמובן רפורמת המיסוי שלו, במסגרתה ירד מס החברות מ-35% ל-21% ואזרחי המדינה ייהנו גם הם מצמצום מדרגות המס והטבות מיסוי נוספות. כאשר מס החברות יהיה נמוך יותר, החברות ירוויחו יותר והציפייה היא שרובן יחזירו "הביתה" פעילויות, שכרגע הן מדווחות בחו"ל באמצעות חברות בנות. זה יכול להוביל לגידול משמעותי בהיקף גביית המסים. הורדת המס עבור האזרחים משמעותה שיהיה להם יותר כסף פנוי, שבתקווה ילך להגדלת הצריכה הפרטית.
ההתאוששות המרשימה במחירי האנרגיה ממצבת את ארה"ב כאחת המעצמות בתחום הנפט. בשנים האחרונות התגלו בארה"ב מרבצי נפט ענקיים, שיוכלו לתת לארה"ב סוף-סוף את העצמאות האנרגטית שהיא רצתה, וגם להשאיר בידיה רזרבות גדולות לייצוא. תחום האנרגיה צפוי לתמוך בהתחזקות הצמיחה הכלכלית בארה"ב.
עם זאת, צריך לזכור כי אנחנו נמצאים בעיצומה של מגמת עליות מחירים הנמשכת כמעט 9 שנים, במהלכן עלו מחירי המניות בצורה משמעותית. כעת, חלק נכבד מהן כבר נסחרות בתמחור גבוה יחסית. מכפיל הרווח הממוצע של מניות ה-S&P500 עומד כעת על 23, גבוה משמעותית מהערך הממוצע הרב שנתי (כ-16). סביבת הריבית עדיין נמוכה וכרגע וזה יכול להצדיק תמחור כזה, אולם לאחרונה התגבר החשש של המשקיעים כי הריבית תעלה מהר יותר מהמתוכנן, בעיקר בגלל אפשרות להתגברות אינפלציונית בארה"ב. ככל שהריבית בארה"ב תעלה, זה יקשה על המשקיעים להצדיק רמות תמחור כמו אלו שנרשמו לאחרונה.
סיכום:
אני צופה המשך תנודתיות בשווקים בטווח הקרוב .
יש להיות קשובים במידה והשוק יחליט לאמץ מגמה שלילית ולהגיב בהתאם.
המלצות
- עד גיל 50- מסלול 50 ומטה
- מגיל 50 והלאה- מסלול 50-60
- מסלול 60 פלוס לא מומלץ
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ"ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע"פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.