לקוחות יקרים,
חודש ינואר האדום הנו אחד החודשים הגרועים שידע שוק ההון בשנים האחרונות . תשואות קופות הגמל בינואר יהיה לערך כ -2% במסלולים הכללים.
אנסה להסביר במילים פשוטות את מה שקורה בשווקי העולם:
משבר אמון ופאניקה – לכל משבר בעבר היו מאפיינים משלו ,לדוגמא מה שהתחיל את המשבר של 2008 בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, מהמוסדות הוותיקים והגדולים בוול סטריט, קרס ממש בן לילה על רקע החשיפה העצומה שלו לאג”ח המפוקפקות שהתבססו על משכנתאות סאבפריים.
אבל מה שגרם למשקיעים לפחד הייתה העובדה שהממשל האמריקאי לא ניסה להתערב , התוצאה הייתה קשה. שוק המניות קרס בימים הבאים, וכל התאוששות קלה הסתיימה בקריסה נוספת.
בחצי שנה האחרונה יש אוסף של מקרים נקודתיים אשר גורמים למשקיעים אי נוחות אשר גורמת לחששות כבדים ובעיקר משבר אמון ביכולת של ממשלות ובנקים לעשות דבר בעניין.
נתחיל עם הבנקים באירופה ובארה”ב – ב־12 החודשים האחרונים צנחו מניות דויטשה בנק – הבנק הגדול בגרמניה – ב־45%; הבנק הגדול באיטליה – יוני קרדיט – השיל מחצית משוויו מאז אוגוסט האחרון; מניית בנק קרדיט סוויס השוויצרי הגיעה לשפל של 27 שנה ביום חמישי האחרון; ובנק אוף אמריקה נפרד משליש משוויו בתוך חודש וחצי. מכיוון שמניות הבנקים הן בין המניות הסחירות ביותר בבורסות העולם, הן גם מדביקות מניות אחרות. ומכיוון שהן חלק מהמדדים המרכזיים בבורסות העולם, הן גוררות אותן מטה, יחד איתן, עד כדי כך ששווקים רבים הוגדרו כטריטוריה דובית.
למה מניות הבנקים נחבטות? יש לכך שתי סיבות מרכזיות. האחת ריאלית והשנייה פסיכולוגית. בשבועות האחרונים פרסמו הבנקים הגדולים בעולם את התוצאות הכספיות שלהם ל־2015. אם בוחנים אותן לעומק, מגלים שהבנקים ידעו ימים טובים יותר, אבל גם שלא מתחבאות שם קטסטרופות שמצדיקות ירידות שערים כה חדות.
המלחמה הפסיכולוגית גם ההיבט הפסיכולוגי נחלק לשניים. הפסיכולוגיה של השווקים ומשחק המוחות שמנהלים הנגידים של הבנקים המרכזיים עם המשקיעים. “קודם תירה, אחר כך תשאל”, צוטט אחד הסוחרים בסוכנות בלומברג, ותיאר במדויק את מה שעובר על מנהלי ההשקעות שצריכים להחליט מה לעשות במניות הבנקים שהם מחזיקים.
האם 2008 חוזרת?
התשובה הפשוטה היא לא, כי זה אף פעם לא אותו הדבר. כל משבר וסימניו שלו. התשובה היותר מורכבת היא שיכול להיות שכן. מאז המשבר של 2008 העולם הכלכלי מתנהל בצורה לא טבעית, שבה הבנקים המרכזיים תומכים בכלכלות המאטות באמצעות ריבית אפסית והזרמה של טריליוני דולרים.
אחד הסימנים לכך שמתפתח משבר אמון הוא שהמשקיעים עושים מעשים לא הגיוניים – למשל לקנות אג”ח של ממשלת גרמניה ושל ממשלת יפן, אף שהן מניבות ריבית שלילית. העיקר שהם ירגישו שהכסף נמצא בסוג של מקלט.
כל זה קורה לפני שהספקנו לדבר על ההאטה בצמיחה של הכלכלה הסינית, ועל מחירי הנפט שצונחים ומאיימים על כלכלות כמו רוסיה וברזיל ועל מאות חברות אנרגיה ממונפות בארה”ב, שכבר מכינות את המסמכים לפשיטת רגל.
אז מה עושים?
אין לאף אדם או בנק תשובה נחרצת ,משום שכל האופציות הן על השולחן .
במידה והשווקים ימשיכו לרדת בחדות מה שיכניס את המשקיעים לבהלה ואז זה יפעל כמו כדור שלג, או שפעילות מוניטרית כזו או אחרת של ממשלות והורדת ריבית מתחת לאפס ועוד פעולות כמו הזרמת מיליארדים לשווקים ועוד…. יעצרו את הסחף וישנו את המגמה .
לסיכום:
אני לא רואה כרגע את התנודתיות בשווקים מסתיימת בקרוב , השווקים בארץ ובעולם יגיבו באלימות ובחדות לכל התפתחות בכלכלה העולמית .
אני כן חושב שמי שאינו יכול לסבול תנודתיות גבוהה או לחילופין הגיע לגיל 60 ועוד יכול אחרי שנים של תשואות נאות לרדת בחשיפה אחוז המניות שלו בתיקים לפחות עש שהשמיים יתבהרו .
לסיכום:
המלצות:
בזמן משבר האפיק הכי נכון להיות בו הנו אג”ח ממשלתי שקלי.
תיקי השעות ופוליסות פיננסיות:
1. משקיעים עם אורך רוח לתקופה ארוכה לא לגעת בתיקים ולחכות לתיקון
2. משקיעים אשר חוששים ורוצים להקטין חשיפה לתנודתיות תיק של עד 10% במניות שילוב של מסלול כללי 40% ואג”ח ממשלתי שקלי 60%
3. משקיעים לטווח קצר ולאלו שאינם מעוניינים לחוות הפסדים נוספים – 100% אגח ממשלתי שקלי .
קופות גמל וקרנות השתלמות:
1. בני 60 ומעלה הקטנת חשיפה למקסימום עד 15 % מניות (אפשר גם 0%) תלוי ברצון ובצרכים האישיים .
2. בני 50-60 מסלולים של עד 30% מניות , או לחילופין הקטנה חשיפה ל עד 15% עד שהשמיים יתבהרו .
3. לקוחות בני 50 ומטה לא לגעת בתיקים .
מלכה דוד- מנכ”ל
שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.