לקוחות יקרים,
חודש יוני המשיך את המגמה החיובית מתחילת השנה ונשא תשואה ממוצעת של 0.75% במסלולים הכללים . מתחילת השנה (חציון ראשון) קופות הגמל וקרנות השתלמות במסלול כללי השיגו תשואה חיובית של כ–7.5%.
רצף העליות הארוך חווה זעזוע משמעותי ראשון.
כמעט שלושה חודשים עברו מאז שהחלו העליות החדות בשוקי המניות, באמצע חודש מרץ, עד הזעזוע המשמעותי הראשון באמצע חודש יוני (עם ירידה דו יומית של מעל 7% במדדי המניות המובילים בארה”ב). נראה שהירידה החדה התקבלה בצורה מורכבת. קבוצה אחת של סוחרים ראו בה את ההוכחה להערכותיהם כי העליות עד כה לא היו מוצדקות, קבוצה שניה ראתה בה “נורת אזהרה” מפני תרחיש “גל שני”, לאור אינדיקציות מהעת האחרונה על עליה מחודשת בהיקף הנדבקים, והקבוצה השלישית ראתה בה אירוע טכני שנשען על רמה נמוכה של אופציות הגנה (PUT) יחד עם ירידה בתמיכת הפד בשוק. יתכן שהאמת נמצאת איפשהו באמצע.
בתוך אי הוודאות הגבוהה יש גם כמה עוגנים יציבים
בעוד אי הוודאות גבוהה, דבר אחד נראה בטוח: לא קובעי המדיניות הפיסקלית (הממשל) ולא קובעי המדיניות המוניטרית (הבנקים המרכזיים) מתכוונים להוריד רגל מגז התמריצים. בעדכון התחזיות של הפד במהלך חודש יוני, חבריו הציגו פער תמוה בין תחזיותיהם: כך למשל, הציפיות לרמת האבטלה השנה נעה בטווח של 7% ל-14% והצמיחה בטווח של 4.2%- ל-10.0%-. נראה שגם בתחזיות האופטימיות ביותר קובעי המדיניות לא מאמינים כי בשנים הקרובות שוק העבודה האמריקאי יצליח לייצר משרות לכל אותם 20 מיליון מובטלים חדשים, מה שאומר תקופה ארוכה של תמריצים. כידוע, אותם תמריצים חיוביים מאד לשווקים ויו”ר הפד, פאואל, הבטיח החודש כי לא ייתן לרמה מסוימת של מחירים גבוהים בשוק ההון לעצור ממנו לעשות את מה שטוב עבור מיליוני המובטלים, מה שמדגים כי הסיכון לשוק המניות עשוי להיות דווקא כלפי מעלה.
“סוכריות” שקובעי המדיניות עוד יכולים לתת כדי לתמוך בעליות
הבנק המרכזי בארה”ב ממשיך להתנגד בגלוי להפחתת הריבית לשלילית, אף שהשוק לא מוכן לוותר על האפשרות הזאת ואף המשיך בחודש יוני לפלרטט עם ריביות ה-Fed Funds מתחת לאפס, כשהוא רואה שתוכנית הפד לרכישת נכסים ואג”ח מוגבלת, כשעקומת התשואות שטוחה וקרובה לאפס. ההשערות ההולכות וגוברות כיום הן שלפני שיקבע ריבית שלילית, הפד ינסה קודם לשלוט על כל טווח עקום התשואות (YIELD CURVE CONTROL = YCC), בדומה למתרחש ביפן ובמידה מסוימת גם באוסטרליה. למעשה 54% מהכלכלנים שנסקרו ע”י סוכנות בלומברג במהלך חודש יוני, העריכו כי טקטיקה כזאת תעלה על שולחן הפד בספטמבר. רמזים לכך ניתן למצוא כבר היום: נשיא שלוחת הפד בניו-יורק, ג’ון וויליאמס, אמר כי בחודש מרץ קובעי המדיניות “חשבו המון” לגבי המשמעויות של YCC.
גם בגזרה הפיסקלית נראה שיש עוד הרבה מה לתת. ממשלות ברחבי העולם יצאו בגיוס סכומי עתק לסיוע, ובעוד הכסף גויס, הוא עדיין יושב בחלקו הגדול בחשבונות הבנק של הממשלות בבנקים המרכזיים ועשוי לשטוף בקרוב את הכלכלה. הממשל האמריקאי, לדוגמה, מחזיק בסך של כ- 1.5 טריליון דולר בחשבון ה עו”ש אצל הפד. סביר שככל שנתקרב לבחירות בארה”ב בחודש נובמבר, הפיתוי להשתמש בכסף הזה יגבר ובמיוחד שכבר יש אור ירוק להוצאת הכסף שגויס ע”י הממשל, ש בינתיים יושב בחשבון הבנק. במהלך עדותו בקונגרס בחודש יוני, אמר שר האוצר, מנוצ’ין, כי מלבד התוכניות הקיימות הממשל אף שוקל להשיק תכנית תמריצים נוספת. בישראל מתוך תכנית להוצאות של 88 מיליארד שקל נוצלו עד כה 33 מיליארד שקל בלבד.
אולם, לא רק הזדמנויות ו”סוכריות” קובעי המדיניות יכולים לתת לשוק, אלא גם איומים. התחזקותו האחרונה בסקרים של המעמד הדמוקרטי לנשיאות ארה”ב, ביידן, עשויה להוות איום לעליות בעקבות הצהרתו מחודש יוני לפיה אם ייבחר יפעל להעלאת מסוימת של מס החברות, אותו כזכור הוריד ממשל טראמפ. התחזקותו של ביידן בסקרים מגיעה על רקע המהומות המתחוללות בארה”ב, שהחלו לאחר פרשת הרצח של גבר שחור ע”י שוטר. איומים נוספים הם העלאת שיעור המיסים, שכרגע לא נראית באופק, והסלמה בין ארה”ב לסין, זאת כמובן מעבר לסיכון הטבעי של “גל שני” או התאוששות כלכלית איטית מהציפיות.
סיכום
אנו עדים לרבולוציה מואצת בשווקים ומה שהיה לא בהכרח הוא מה שיהיה . הקטר הטכנולוגי ממשיך לדהור קדימה ומושך אחריו את מחירי המניות באופן רציף מזה 10 חודשים. לכולם ברור שמתי שהוא הקטר יצטרך לעצור ואולי גם לתקן . שאלת השאלות היא מתי ובאיזו עצמה ?
ולכן המלצה שלי מתחלקת לשתיים :
לאלו שמסתכלים על המציאות בעיניים אופטימיות אני ממליץ להמשיך להיות חשופים בשוק ההון מבלי לנסות לתזמן את השוק .
ולפאסימיים שבניכם להתחיל לשקול הקטנת חשיפה למניות ומציאת מסלולי השקעה סולידיים יותר.
המלצות:
בני 50 ומטה – במסלול 50 ומטה
בני 50-60- במסלול 50 עד 60 (למעט תכוניות נזילות שנזדקק להם בקרוב)
בני 60 ומעלה – במסלול 60+
אני מזכיר לכולם כי פתחנו ערוץ תקשורת חדש דרך עדכוני וואטס אפ על מנת לקבל עדכונים שוטפים שמרו לכם את המספר באנשי הקשר ושלחו לנו הודעה בקשה להתחבר
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.