לקוחות יקרים,
חודש דצמבר התאפיין בעליות בכל המדדים התשואה בקופות הגמל הכלליות תנוע בין – 0.5%ל- 1% בקופות השונות .
שנת 2016 נפתחה בחששות לגבי כניסה של המשק למיתון והסתיימה בהישגים מרשימים בצמיחה, בשוק העבודה ובשינוי בסנטימנט המשקיעים בתחום הנדל”ן. זאת, למרות החולשה וחוסר היציבות בסביבה הכלכלית הגלובאלית.
• הוועדה המוניטארית של בנק ישראל הותירה את הריבית במשק לחודש ינואר 2017, בהתאם לציפיות, ברמתה הנוכחית – 0.1 אחוז. חברי הוועדה ציינו בהודעה כי המדיניות המוניטרית תיוותר בעינה למשך זמן רב.
• חברי הוועדה המוניטארית הביעו אופטימיות בנוגע לפעילות הכלכלית במשק, תוך שהם מציינים לחיוב את נתוני החשבונות הלאומיים ואת התמונה המתקבלת משוק העבודה. מנגד, ציינו כי סביבת האינפלציה מוסיפה להיות נמוכה. חברי הוועדה התייחסו בדבריהם לאי הוודאות הפוליטית השוררת בחלק מהמדינות המפותחות ואת הכיוונים המנוגדים אליהם צועדות כלכלות ארה”ב והאיחוד האירופי.
• במקביל להחלטת הריבית, עודכנו תחזיות הצמיחה והאינפלציה של בנק ישראל לשנים 2018-2017 והאומדנים לשנת 2016. התחזית כוללות בהשוואה לתחזית הקודמת מספטמבר הערכה דומה לגבי התפתחות הריבית, הערכה שלילית במעט ביחס להתפתחות האינפלציה והערכה חיובית יותר ביחס לצמיחה. אומדן הצמיחה לשנת 2016 והתחזיות לשנים 2017 ו – 2018, מבטאים מעבר הדרגתי לצמיחה שמבוססת פחות על צריכה פרטית וציבורית ויותר על יצוא.
• היקף הפדיון של רשתות השיווק רשם בחודש נובמבר עלייה.
• מדד הרכישות בכרטיסי האשראי רשם האצה בחודש נובמבר.
תחזית הלמ”ס לצמיחה בישראל בשנת 2016 עומדת על 3.8 אחוזים ומצביעה על התרחבות בכל רכיבי התוצר. שני גורמים משמעותיים ובעלי אופי זמני השפיעו על קצב הצמיחה בשנת 2016 – רכישה מוגברת של מכוניות ושדרוג המפעל של אינטל. בתחום סחר החוץ של ישראל ניתן לחלק את ההתפתחויות לשתי מגמות עיקריות: מחד, יצוא הסחורות התכווץ במהלך השנה בהשוואה לקודמתה, והוא מוסיף לרשום ביצועי חסר ביחס לסחר העולמי (מגמה המתארת ככל הנראה, שחיקה מסוימת בתחרותיות של הכלכלה הישראלית, לצד חולשה בענפים ספציפיים). מנגד, יצוא השירותים של ישראל, שמקורו בעיקר בענפי ההי-טק, צמח השנה בקצב מרשים. בתוך כך, מצבת השכירים בענפי ההי-טק התרחבה השנה בקצב דומה לגידול בתעסוקה בכלל המשק, לאחר התכווצות הדרגתית של חלקם מסך השכירים במשק בשנים האחרונות.
שוק העבודה בישראל מצוי בשלהי שנת 2016 בנקודה טובה בקנה מידה היסטורי- שיעור האבטלה בשפל היסטורי, שיעור ההשתתפות מצוי ברמת שיא ושיעור המועסקים במשרה חלקית נמוך יחסית. בשנת 2016 נמשכה מגמת העלייה המהירה בשכר הריאלי, בדגש על ענפים המאופיינים בשכר נמוך. זאת, על רקע רמת התעסוקה הגבוהה, העלאת שכר המינימום וחוזי העסקה שנחתמו במגזר העסקי.
בכלכלה הגלובאלית, שנת 2016 התאפיינה בצמיחה איטית, ביקושים חלשים, מחירי סחורות נמוכים ותנודתיות גבוהה בשווקי ההון. התרחשויות מרכזיות לאורך השנה נרשמו דווקא מהכיוון הפוליטי כשששתי כלכלות מרכזיות- ארה”ב והממלכה המאוחדת, הצביעו ברוב קולות בעד שינוי הסטטוס קוו (החלפת השלטון הדמוקרטי ברפובליקני ויציאה מהאיחוד האירופי). מגמה בולטת בכלכלה העולמית הייתה המשך ההאטה בצמיחה ובסחר העולמי, על רקע חולשה בשווקים המפותחים והאטה במדינות מתפתחות מובילות.
מגמות גלובאליות בשנת 2016
הכלכלה הגלובאלית בשנת 2016 התאפיינה בצמיחה איטית, ביקושים חלשים, כלכלת האיחוד האירופי עברה שנה עמוסת טלטלות. חוסר יציבות גיאופוליטית והמשך משבר הפליטים ברחבי היבשת ממשיכים להכביד על מדינות האזור שצמחו בשיעור נמוך יחסית השנה. שיאה של המגמה נרשם באמצע השנה כשבריטניה הצביעה במשאל עם בעד יציאה מהאיחוד (ברקזיט), מהלך שהגביר את חוסר היציבות האזורי והוביל בטווח הזמן הקצר להיחלשות של האירו וירידות בשווקי ההון. למרות התחזיות הפסימיות לגבי השפעת הברקזיט על הכלכלה הבריטית, כמה חודשים לאחר מכן ניכר כי ההחלטה של הבריטים טרם השפיעה משמעותית על כלכלת הממלכה המאוחדת שצמחה ברבעון השלישי בקצב מהיר מהצמיחה הממוצעת באיחוד, ואף המהיר בין המדינות הגדולות באיחוד.
הבחירות בארה”ב לקראת סוף השנה בהן נבחר דונלד טראמפ, נציג המפלגה הרפובליקנית לנשיאות, יביאו לסיומן 8 שנות שלטון דמוקרטי בבית הלבן. השפעות חילופי השלטון על כלכלת ארה”ב, הן בהיבט של הרכב והיקף ההוצאות הפיסקליות והן בהיבט של יחסי הסחר של ארה”ב, יתבהרו רק בשנים הקרובות. עם זאת, תוצאות הבחירות משפיעות כבר בטווח הזמן הקצר על שווקי ההון בארה”ב, שרושמים מגמת עלייה מתמשכת מאז פרסומן (למרות התחזיות המוקדמות בעולם), וכן על הדולר שמתחזק מול המטבעות המובילים.
מגמת ההאטה של השנים האחרונות בסחר העולמי נמשכה ואף החמירה במהלך שנת 2016 – קצב צמיחת הסחר הוא האיטי מאז המשבר הגלובלי. בין היתר, הובילו להאטה צעדי הגנה על התוצרת המקומית (מדיניות פרוטקציוניסטית ) במדינות המפותחות וכן האטה בהיקפי הסחר של המדינות המתפתחות. בתוך כך, בסין ניכר שינוי במודל הצמיחה (מעבר הדרגתי לצמיחה מונעת ביקושים מקומיים התלויה פחות ביבוא), וקיים חשש כי קצב הצמיחה הנוכחי נשען במידה רבה על תמריצים פיסקליים ושוק נדל”ן “בועתי” ואלו כבר הובילו לגידול חד בגובה החוב המגזר הפרטי. במקביל למגמות אלו, גם הקיפאון באירופה מעכב את צמיחת הסחר העולמי. ההאטה המתמשכת בנתוני הסחר העולמי טרם הופנמה במודלים הכלכליים במלואה ותחזיות הסחר ממשיכות להתעדכן כלפי מטה.
ברקע למגמות אלו, בשנת 2016 נמשכה התנודתיות במחיר חבית נפט. השנה נפתחה כאשר מחירי הנפט מצויים בשפל של למעלה מעשור. הסרת הסנקציות על איראן בתחילת השנה והמשך הפקה בקצב מהיר יחסית במדינות אופ”ק הובילו להמשך של מגמת הירידה במחירים גם ברבעון הראשון של 2016. מאז, צמצום הפקה בשל אובדן כדאיות כלכלית בחלק מהאזורים ברבעון השני ומו”מ לקראת קיצוץ בהיקף ההפקה במדינות אופ”ק במחצית השנייה של השנה, הובילו לעליית מחירים ובהמשך התייצבות יחסית. כך, במהלך חודש דצמבר חצה שוב מחיר הנפט את רף ה- 50 דולר לחבית. למרות העלייה היחסית במחירי הנפט לאורך השנה, נותר המחיר הממוצע של 2016 נמוך ביחס למוצע אשתקד ובהתאם, מחיר ליטר בנזין בישראל ירד גם הוא בממוצע בשנת 2016 (ל- 5.85 ₪, נמוך ב- 45 אג’ מהמחיר בשנת 2015.
סיכום:
במבט קדימה, מגמת ההיחלשות של הסחר העולמי, והשפעותיה השליליות על הסחר הישראלי, צפויה להמשך ואולי אף להחמיר, גם בתקופה הקרובה. עם זאת סביבת הריבית בעולם המערבי נמוכה מאד וצפויה להישאר כזו בתקופה הקרובה. בהתאם, הריבית בישראל קרובה לאפסית כבר קרוב לשנתיים והערכות הוועדה המוניטארית של בנק ישראל הינן כי המדיניות תיוותר מרחיבה למשך זמן רב. הריבית הנמוכה מאלצת את המשקיעים לחפש אפיקי השקעה אלטרנטיביים ואלו דוחפים את מחירי הנכסים הריאליים כלפי מעלה.
המלצות :
התאמת אפיק ההשקעה בקופות (בד”כ על פי גיל ) :
מסלולי גיל 50 ומטה
מסלולי גילאי 50-60
מסלולי 60 ומעלה
מלכה דוד- מנכ”ל
שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.