לקוחות יקרים,
חודש דצמבר התאפיין בירידות שערים ברוב האפיקים ולכן התשואה בקופות הגמל השונות יהיו שליליות כ (0.7% -) בממוצע.
אם הייתי צריך לסכם את שנת 2015 במשפט אחד הייתי מכנה אותה “שנת האפס”. שנת 2015 נפתחה בסערה וברבעון הראשון של השנה מדד ת”א 25 שבר את שיא השיאים וחצה את רף 1700 נקודות , גם שוק המניות והן שוק האג”ח עלו באופן חד כלפי מעלה מה שהתבטא בתשואות מדהימות של כ 5% . אבל מחודש מאי 2015 אנו עדים למגמה שלילית והמשבר היוני והסיני היו התורמים העקרים להעלאת רמת החששות בארץ ובעולם ,מה שגרר אחריו תגובות של משקיעים והוריד את השווקים.
באופן כללי אפשר לסכם כי התשואות השנתיות בגמל במסלולים הכללים ינועו
בין 1.5% ל -3.2% חיובי.
סיכום עולמי – בארץ ובחול
האינפלציה בארץ ממשיכה להיות שלילית.
מדד המחירים לצרכן ירד בחודש נובמבר ב- 0.4%
נמוך מתחזיות האנליסטים )שצפו ירידה של (.0.2% עיקר הירידה נרשמה במחירי המזון יחד עם עלייה נמוכה מהציפיות במחירי ההלבשה וההנעלה. לאור זאת נרשמה ירידה בציפיות האינפלציה, וכעת ההערכות בשוק צופות אינפלציה של כ ( 0.7%) בשנה הקרובה. לצד ירידות המחירים במשק, מדד מחירי הדירות בבעלות,פרטית שאינו נכלל בחישוב האינפלציה, הציג עליה נוספת של 0.8% החודש, וזאת במקביל להמשך הגידול בהיקף המשכנתאות שנלקחו.
לאלו שחוזים וצופים שחורות אני אתן טיפ קטן ” מסלול אג”ח מדינה שקלי” יכול להיות מקלט מצוין להשקעות שלנו בזמן משבר. מסלול זה הנו אי מבטחים אשר רוב המשקיעים ינוסו אליו מה שיגדיל את ביקושים והתשואות במסלול בזמן המסוים הזה.
לאחר 7 שנים ללא העלאת ריבית– החליט הפד האמריקני להעלות את הריבית ברבע אחוז, בהתאם לציפיות. הפד ציין כי שוק העבודה חוזר לפסים תקינים והוא משוכנע כי האינפלציה צפויה לשוב לכיוון יעד ה 2% . הנגידה הדגישה כי הסיכונים ב חו”ל יכולים אמנם להעיב על הכלכלה האמריקנית, אך הם פחתו לאחרונה. היא הוסיפה ואמרה כי העלאת הריבית תהיה הדרגתית ותלויה בנתונים הכלכליים שיתפרסמו מעת לעת. תוואי העלאת הריבית המתון הרגיע את המשקיעים ולא הוביל עד עתה לזעזועים בשוק האג”ח.
אירופה ממשיכה להתאושש.
נתוני הייצור התעשייתי בגוש היו חיוביים יותר לאחרונה, זאת בתמיכת היורו החלש והירידה במחירי האנרגיה. מדד הייצור התעשייתי עלה ב- 0.6% בחודש האחרון, טוב יותר מהצפי בשוק.
חברות קרטל הנפטאופ“ק, ובראשן סעודיה, אינן מתכוונות להקטין את תפוקת הנפט בעתיד
הנראה לעין. הדברים האלו ביחד עם החזרה הצפויה של איראן לרשימת מפיקות הנפט והאפשרות לביטול איסור ייצוא נפט מארה”ב, נתנו מכה נוספת לזהב השחור, ומחירו המשיך להתדרדר במהלך החודש. חבית נפט נסחרה לקראת סיום החודש ברמה של 37 דולרים, ולפי ההערכות לא מן הנמנע שהמחיר ימשיך לצלול גם אל מתחת ל-30 – דולרים ואולי אף נמוך יותר בעתיד הקרוב.
בשורה רעה למשקיעים בטווח הקצר בשורה מצוינת לעם ישראל.
המשבר הסיני
למרות שסין הייתה סיכון מספר אחת בתחזיות לשנת 2016, היא הצליחה מתחילת השנה להכות גם את התחזיות הפסימיות ביותר. שילוב של הנתונים הכלכליים החלשים שהיו השבוע, המשך החלשות המטבע והערפול בשיטות פעולה של השלטונות לטיפול במשבר מעצימים את הירידות בשוק המניות.
סין בהחלט מהווה סיכון לכלכלה העולמית ולשווקים. יחד עם זאת, צריכים לשים לב שהנפילות שהיו בשוק הסיני בחודשי הקיץ ועוררו חשש שהאירועים במדינה ובשווקים המתפתחים האחרים יכו במשק העולמי, לא באו לידי ביטוי בכלכלות המפותחות. למרות החשש שהוביל אפילו לדחיית עליית הריבית בארה”ב, הנתונים הכלכליים באירופה, ארה”ב ויפן כמעט לא הושפעו. אפילו במדינות המתפתחות, במיוחד באזור אסיה לא הייתה הרעה משמעותית בנתונים. כלכלת דרום קוריאה, סינגפור, הונג קונג, יפן ואוסטרליה המחוברות ביותר לכלכלה הסינית הציגו שיפור בצמיחה כלכלית ברבעון השלישי. בסין עצמה, עד כמה שניתן לסמוך על הנתונים בה, הייתה התייצבות באינדיקאטורים כגון הייצור התעשייתי, המכירות הקמעונאיות והיצוא. אולם, במקביל התרבו מקרים של פשיטות רגל במגזר העסקי במדינה. לרשויות בסין יש עדיין כלים לתמיכה בכלכלה ע”י המשך הורדת הריבית ומתן תמריצים פיסקאליים.
צריך לציין שהירידות בבורסת סין כנראה נובעות מהמכירות הבהולות של המשקיעים הקטנים, כאשר על המשקיעים הגדולים שמחזיקים יותר מ-5% ממניות החברה, אסורה המכירה מתוקף הוראת הרשויות.
ההחלטה המוצדקת של ממשלת סין על המעבר שלה למבנה כלכלי מודרני המושתת על הצריכה הפרטית והתעשייה המפותחת כרוך בהרבה סיכונים וטלטלות בדרך אשר ימשיכו כנראה להיות מורגשים בשווקים בשנה הקרובה.
חיסכון לפי גיל
החל מה-1 בינואר 2016 קרנות הפנסיה, קופות הגמל ופוליסות ביטוחי המנהלים, ינהלו את כספי החסכונות בצורה מותאמת לגיל החוסך, מספר מסלולי ההשקעות יצומצם והחברות לא יוכלו להשתמש בשמות שונים ולעתים מטעים לחיסכון, כפי שנעשה עד כה.
במה מדובר? נתחיל בשינוי המשמעותי ביותר והוא התאמת החיסכון לגיל החוסך. נכון להיום כספי החסכונות של הציבור בעיקר בקופות הגמל, אך גם בקרנות הפנסיה, מנוהלים בקופה “כללית” ללא התחשבות במאפיינים השונים של החוסכים. כך, כספו של בחור צעיר בן 25, שרק נכנס לשוק העבודה מנוהל יחד עם כספו של חוסך בן 65 שיגיע בעוד שנתיים לגיל הפרישה.
המציאות הזו בעייתית מאוד – לחוסך הצעיר יש עוד 40 שנה עד למימוש החיסכון, כך שבאפשרותו להגדיל את הסיכון בהשקעות – כגון הגדלת החשיפה למניות, ובכך גם להגדיל את הסיכוי לתשואה גבוהה יותר.
העובדות מראות כי לאורך זמן שוק המניות הוא השקעה טובה המניבה תשואה נאה. גם אם שוק ההון ידע משברים, כמו שחווינו בתקופה האחרונה, עדיין יש לו עוד עשרות שנים לתקן ולהניב את התשואה המיוחלת. לעומת זאת, לחוסך שעוד שנתיים יגיע לגיל 67, אין מספיק זמן “לתקן” אם תהיה נפילה חדה בשווקים. חוסך כזה נדרש להשקעה שמרנית וסולידית יותר.
כאמור, במציאות הנוכחית, שני החוסכים נמצאים באותה קופה שתמהיל ההשקעות שלה בפועל לא עונה לצרכים של אף אחד מהם.
התובנה הזו עלתה ביתר שאת בעקבות המשבר הכלכלי העולמי שחווינו בשנת 2008. אלפי חוסכים שעמדו לקראת פרישה, גילו כי החסכונות שלהם, שחלק גדול מהם הושקעו בשוק ההון, נחתכו באחוזים ניכרים, עקב הירידות בשוקי המניות והמשמעות היא כי שהקצבה שיקבלו לאחר פרישתם ואמורה לכלכל אותם בשנות הפנסיה, תקטן באופן משמעותי.
מלכה דוד- מנכ”ל
שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.