לקוחות יקרים,
לקראת סוף השנה הואצה המגמה של ירידה במחירי הנפט, הסיבה הינה עודף היצע שנוצר בעקבות פיתוח שיטות הפקת נפט (פצל- נפט) בטכנולוגיות חדשות, בעיקר בארה”ב וסירובם של מדינות אופ”ק לצמצם את התפוקה שלהן.
הוזלה במחיר הנפט צפויה לגרום לירידה באינפלציה בעולם ולשיפור בצמיחה במדינות היבואניות של חומרי האנרגיה. לעומת זאת במדינות המפיקות נפט כמו רוסיה, ברזיל, ונצואלה ומדינות ערב- עלה הסיכון למיתון כלכלי.
רוסיה נפגעה קשות מהסנקציות של מדינות המערב. אירועים אילו גרמו לתנודתיות קיצונית במטבע הרוסי אשר הובילו לתגובה של הבנק המרכזי ברוסיה לעלות את הריבית ב6.5%.
הירידה החדה במחירי הנפט גרמה לפגיעה במספר חברות ישראליות שחשופות למשק הרוסי והובילו לירידות חדות בשערי המניות ו האג”חים שלהן. ירידות אלו הציתו גל פדיונות מקרנות הנאמנות המתמחות באפיק הקונצרני בהיקף של כ- 6 מיליארד ₪.
הפדיונות הללו פגעו גם באג”ח חברות אחרות שלא קשורות למשבר הרוסי.
לקראת 2015…
בשנת 2015 ארה”ב תמשיך להוביל את ההתאוששות העולמית , שוק מניות בארה”ב ימשיך צפונה והוא השוק המניות המועדף להשקעה אם כי גם שאר השווקים במדינות המתעוררות יהיו חיוביים ,גם השוק המקומי צפוי להמשיך במסעו צפונה. בארה”ב הצמיחה לרבעון ג’ עודכנה מעלה מרמה של 3.9% לרמה של 5% גם האינדיקטורים השוטפים מצביעים על גידול בצריכה הפרטית וקיטון במספר דורשי העבודה. בשוק הישראלי הצריכה הפרטית ממשיכה להתרחב ומסתמן גידול ברכישות בכרטיסי אשראי שיפור בנתוני התעסוקה ועלייה ראלית מתונה בשכר במשק, המשך מגמות אלו יתמכו בהאצה בצמיחה בשנת 2015 לקצב של 3.6% . מחירי הנפט שצנחו בשנה החולפת כמו גם מחירי הסחורות ימשיכו להיות נמוכים גם בשנת 2015 ויגדילו את כוח הקנייה של הצרכנים ובבד בבד יסייעו לכלכלות המתעוררות להתאושש, הצמיחה בשווקים אלו תשתפר, עם זאת חברות אנרגיה רבות יתקשו להתמודד עם מחירי נפט נמוכים דבר שיאלץ אותם להתייעל ולקצץ בעלויות, ההמלצה היא להתרחק ממניות של חברות אנרגיה.
הריבית בארה”ב תעלה השנה ברבעון השני אם כי עדיין תהיה נמוכה ותיתן רוח גבית לשוק המניות. בישראל נראה את עליית הריבית הראשונה רק לקראת סוף השנה סביב הרבעון האחרון. סיום הדפסת הכסף והמשך שיפור הנתונים בארה”ב כמו גם תחילת עליית ריבית שצפויה שם ברבעון השני תוביל להמשך התחזקותו של הדולר למול המטבעות ברוב השווקים. השקל שהתחזק מול הדולר השנה ימשיך להתחזק אם כי בצורה איטית הרבה יותר ממה שחווינו עד כה כך שהחשיפה לדולר בתיקים צריכה להיות חיובית קלה עד ניטרלית.
לרווחי ההון המשמעותיים שאפיינו את האג”ח הממשלתי ב 2014 עוד נתגעגע, הממשלתי ה שיקלי במח”מ הארוך עלו השנה בכ 15%- והצמודים ב כ 5%- . בשנת 2015 השוק יתחיל להפנים תחילת העלאת ריבית בישראל לקראת הרבעון האחרון של השנה כך שהתשואות יתחילו לעלות ויהיו הפסדי הון קלים למחזיקים באג”ח הממשלתי. בתחום האג”ח הקונצרני יש להפחית את משקלו בתיקים זאת עקב תחילת עליית תשואות באג”ח הממשלתי דבר שישפיע גם על
האג”ח הקונצרני. בעת הזו רצוי להתרכז באג”ח של חברות תזרמיות וחברות שנהנות מהתחזקות הדולר בעלי מח”מ קצר של 3 שנים לכל היותר.
לסיכום :
סיימנו את שנת 2014 באקורד צורם בדצמבר שדי קלקל את האווירה החגיגית והחיובית בשווקים במהלך השנה . עם זאת צריך לציין שזו כבר שנה שלישית רצופה של עליות בתיקים . שנת 2014 מסתיימת עם תשואה חיובית שנעה בין 6.5%- ל 8% … היות ובתחום באג”ח אין בשורות יש לדאוג לחשיפה מנייתי בתיקים ובהתאמה .
המלצות :
קופות כלליות וגמישות ללקוחות עד גיל 60
קופות כלליות או 90/10 ללקוחות מעל גיל 60
בפוליסות פיננסיות ותיקי השקעות :
50% כללי – 15% מט”ח – 15% מניות חו”ל – 20% אג”ח ממשלתי שקלי
מלכה דוד- מנכ”ל
שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.