לקוחות יקרים ,חודש אפריל הסתיים כחודש חיובי עם תשואה ממוצעת של כ 1.5% מה שמביא אותנו לתשואה ממוצעת במסלולים הכללים מתחילת השנה לתשואה מצטברת של כ 2.5% -3% בהתאמה.
המדדים בחו”ל נעו הצידה בעיקר, והמדדים בתל אביב הראו סימנים חיוביים, בסיכום חודשי מדד הS&P500 עלה כ-1.5%, דאו עלה 2.5%. מדדי אירופה עלו כמעט 2% FTSE מדד תא-35 עלה כמעט 2%.
נתוני התשואה מראים שאנחנו מתחילים להתרחק מהטריטוריה השלילית. המקום היחיד שעדיין מציג נתונים שליליים הוא התשואה ל-12 חודשים אחרונים, נקווה שבקרוב נצא מהטריטוריה השלילית לגמרי.
ישראל
יוקר המחיה בישראל ממשיך להכביד על משקי הבית הישראלים, ובחודש האחרון הועלתה הריבית פעם נוספת לרמה של 4.5%, בניסיון לרסן את האינפלציה. עם זאת, בנתוני האינפלציה חלה התמתנות, כאשר מדד מרץ עלה ב-0.4% – לעומת תחזית קודמת לעלייה גבוהה יותר – וקצב האינפלציה השנתי ירד מ-5.2% ל-5%.
השוק היה יציב בחודש האחרון, ללא תנודות משמעותיות במניות, וזאת לאחר שבחודש הקודם הפגין חולשה מהותית לעומת השווקים בחו”ל. הכלכלה הישראלית אמנם משדרת חוסן, אך אי הוודאות בשווקים נמשכת לנוכח האווירה הציבורית והחשש מהתחדשות צעדי החקיקה במושב הקיץ בכנסת – חשש שאף בא לידי ביטוי בהורדת תחזית הדירוג של חברת מודי’ס. ברקע, יצא לדרך בימים אלה גל התייקרויות נרחב במוצרי מזון ובמוצרי חלב שבפיקוח (9.3%) ושלא בפיקוח.
ארה”ב
הכלכלה הגדולה בעולם המשיכה במאמצים לריסון האינפלציה, וגם באפריל הורגש אפקט העלאות הריבית, תוך חוסן ניכר בנתוני המאקרו, כמו גם במגזר הבנקאי והטכנולוגי. מדד המחירים לצרכן עדיין עמד על קצב שנתי של 5% ו-0.1% לחודש מרץ, ואינפלציית הליבה (בנטרול אנרגיה, סחורות ומזון) עמדה על 5.4%, גבוה מהתחזיות.
החוסן במגזר ההייטק בא לידי ביטוי בתוצאות החיוביות שפרסמו חברות הטכנולוגיה הגדולות, ובהן מיקרוסופט, פייסבוק, גוגל ואמזון – שעלו על התחזיות. המגמה הבולטת בדיווחי החברות הייתה גידול בהכנסות וצמיחה בעסקי הליבה, וזו תרמה לזינוק במדד מניות הטכנולוגיה.
התשואות על אג”ח ל-10 שנים נעו באפריל סביב 3.45%, והתשואות על אג”ח קצרות (לשנתיים) סביב 4%. כלומר, הן תיקנו כמחצית מהירידה החדה שהתרחשה בעקבות משבר הבנקים במרץ.
בתחילת חודש מאי הועלתה ריבית ארה”ב ב-0.25%, לרמה של 5.25%.
אירופה
בשיעור האינפלציה באיחוד האירופי נמשכת מגמת ההתמתנות זה החודש החמישי ברציפות, ובמרץ 2023 הגיע שיעור זה ל-6.9%, השיעור הנמוך ביותר מאז פברואר 2022. מחירי האנרגיה ירדו ב-0.9% במרץ, החודש הראשון שבו נרשמה ירידה בנתון זה מזה שנתיים. בתוך כך, מדד אינפלציית הליבה טיפס לשיא חדש של 5.7%, וכתוצאה מכך ההערכות הן שיבוצעו העלאות ריבית נוספות – ההערכה היא כי הבנק האירופי המרכזי (ECB) יודיע על העלאת ריבית קרובה בשיעור 0.25% – לרמה של 3.75%. כיום עומדת הריבית במדינות האיחוד על 3.5%.
ביצועי שוק
הפעולות של הבנקים המרכזיים בעולם לריסון האינפלציה באמצעות כלי הריבית מתחילות לשאת פרי, ונראה שיש סימנים לירידה איטית ובכיוון הנכון אל עבר היעד שהגדירו.
לאור שיעורי הריביות הגבוהים בעולם והציפייה שרמת הריבית תישאר גבוהה לאורך זמן, המשקיעים בוחנים את ההשפעות על פעילות החברות השונות בעולם בדגש על רווחיות, התייעלות ויכולת מחזור החוב שלהן. בנוסף, שיעורי הריביות הגבוהים מתחילים לייצר מחנק אשראי עבור הצרכן בחלק מהסגמנטים. ברבעונים הקרובים יגלו המשקיעים באמצעות הדו”חות הכספיים של החברות כיצד השפיעה עליהן מדיניות הצמצום המוניטרי, ועל היכולת שלהן להמשיך לצמוח גם בסביבת ריבית גבוהה יחסית.
המלצות פוליסות פיננסיות:
1. הראל מגוון השקעות – 50% כללי 50% מסלולי חו”ל
2. פניקס – בלק רוק מסלול חו”ל כללי
3. כלל – 70% כללי ו 30% מסלול s&p 500
4. מנורה טופ פיננס – מסלול מניות חו”ל פאסיבי 30% מסלול כללי 70%
המלצות בקופות גמל וקרנות השתלמות:
ניתן להשאיר על פי גיל ,
ולמי שמי מעוניין ניתן לתמהל את הקופות עם אחוז מסוים במסלול s&p 500
כמו כן תמיד ישנה אפשרות לעבור למסלולי חו”ל בחלק מהנכסים על מנת להרחיב את הפיזור .
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.