לקוחות יקרים ,
חודש אפריל היה חודש שלילי במיוחד ואני צופה תשואה שלילית של כ -1.5% –, בניגוד לחודש מרץ שבו קופות הגמל השיגו לראשונה השנה תשואות חיוביות, בחודש אפריל שוב נרשמו ירידות שערים בשוקי המניות בעולם ובאיגרות החוב הקונצרניות והממשלתיות בארץ, ואלה פעלו כגורם שלילי לתשואות הקופות.
שוקי המניות בעולם הציגו מגמה שלילית – בארה"ב: ירידות שערים כאשר מדד הדאו ירד ב-2.2%, מדד ה-S&P ירד ב-5.4% ואילו מדד הנאסד"ק ירד בשיעור התלול ביותר של 9.5%. הפיחות החד של השקל מול הדולר בשיעור של 4.5% מיתן מאוד את השפעת ירידות השערים על תשואות הקופות. בשוק המניות בארץ נרשמה מגמה מעורבת עם נטייה לירידות שערים מתונות בהרבה מאלה שנרשמו בשווקים העיקריים: מדד ת"א 35 ירד ב-0.2%, מדד ת"א 125 עלה ב-0.6%, מדד ת"א 90 עלה בשיעור של 2.3%, ומדד יתר 60 ירד בשיעור של כ-2.9%. באג"ח הקונצרני המקומי נרשמה מגמה שלילית. מדד התל בונד 20, מדד התל בונד 40 ומדד התל בונד 60 ירדו ב-1.4%, 1.0% ו-1.2% בהתאמה. מדד איגרות החוב הממשלתיות ירד ב-0.5%, כאשר איגרות החוב הצמודות למדד ירדו ב-0.5%, ואילו איגרות החוב השיקליות ירדו ב-0.6%.
- הזינוק במחירי האנרגיה והחיטה בנוסף לאינפלציה שפרצה ממילא, מאלצים את הכלכלות הגדולות לנקוט בצעדים של הפחתת /הפסקת רכישות האג"ח והעלאות ריבית.
- 87% מהחברות במדד S&P 500 אשר פרסמו את הדוחות הכספיים ברבעון הראשון של השנה, מציגות את נתונים מרשימים ואף היכו את תחזיות הרווח. צמיחה ממוצעת של למעלה מ-11% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל אשתקד.
- השוק האמריקאי נסחר במכפילים גבוהים המשקפים ציפיות לצמיחה מהירה. תחת אינפלציה גבוהה וריבית עולה, השוק יקר ברובו וצפוי לתנודתיות גבוהה בשנת 2022.
- הקורונה עושה קאמבק נוסף לחיינו עם עלייה במספר הנדבקים וחזרתן של ההגבלות בסין.
הבנק המרכזי בארצות הברית ממשיך את מלחמתו באינפלציה. הפרוטוקולים שנחשפו מהפד מעידים ריביות שצפויות לעלות אפילו עוד. הפרסום עורר את המשקיעים לפנות דווקא למטבע האמריקני, הדולר שמטפס ביממה האחרונה מול המטבעות העיקריים בעולם והגיע לרמה של 99.778 נקודות, הרמה הגבוהה ביותר שלו מאז מאי 2020.
האינדיקטורים הכלכליים מצביעים על המשך צמיחה ושיפור בשוק העבודה. אבל האינפלציה צומחת במהירות וצפויות העלאות ריבית תכופות לריסונה, כפי שהתבטא יו"ר הפד(התחזית עומדת על כ- 2.7% עד לסוף השנה).
גם קברניטי הממלכה המאוחדת החליטו על העלאת הריבית בבנק המרכזי, בפעם השלישית מאז דצמבר 2021, ל-0.75%. ביבשת באירופה צפויה העלאת ריבית השנה, על אף הציפיות הסותרות.
הסיבה העיקרית להעלאת הריביות בבנקים המרכזיים בעולם היא ככל הנראה, הזינוק באינפלציה. בחודש פברואר האחרון האינפלציה בארה"ב חתמה שיא של ארבעה עשורים כאשר הגיעה לגובה של 7.9% , בעוד התחזיות מבשרות על מספר דו ספרתי בתוך זמן לא רב. עליית מחירי הנפט והסחורות המיובאות שהביאה איתה הפלישה הרוסית לאוקראינה, רק הוסיפה לנזקים שגרמה תקופת הסגרים של מגפת קורונה, בהם היו שיבושים באספקה והדפסת כסף עצומה, הובילו לעלייה בשיעור האינפלציה שמרתיע משקיעים רבים.
גם אצלנו בבנק ישראל, "מטפחים" אינפלציה כחול-לבן שעומדת כעת על 3% ונמצאת במגמת עלייה. מומחים מבהירים כי כמעט שאין פתרון ריאלי באופק מלבד העלאת הריביות באופן מאסיבי על מנת לנסות ולהשתלט על העלייה הצפויה.
סיכום
נראה כי עליית האינפלציה והריבית, בהתאמה, מחזירות את כולנו יותר מעשור אחורה ובעיקר מעלים את החששות של המשקיעים. לכן דווקא ביצוע השקעות בהתבוננות קדימה לעוד חמש שנים ולא לפי תזמוני שוק, שילוב מניות ערך , במקביל למניות צמיחה הקיימות בתיק, כדי למתן את תנודתיות התיק, תוך פיזור חשיפה סלקטיבי לשווקים, כולל שווקים מתפתחים, אירופה וישראל, יכולה לשמור אותנו על הצד היותר יציב, כמה שניתן. לא הייתי פוסל את השילוב בין תיק המניות להשקעות אלטרנטיביות אשר יודעות ליצר תשואה ללא שום קורלציה לתנודתיות בשוק ההון .
המלצות
למרות המצב אני עדיין מאמין בקופות גמל וקרנות השתלמות במסלול הכללי (מסלול 50-60) מהסיבה המאוד פשוטה שהאג"ח בתוך התיקים של כולנו כרגע רעיל מאוד. והסיבה השנייה שבמסלול הכללי מרכיב הנכס הלא סחיר (השקעות אלטרנטיביות) הוא הכי משמעותי .
לכל מחזיקי פוליסות פיננסיות (הראל מגוון , מנורה טופ , כלל , פניקס , בסט אינווסט וכו..)
קיימת מבחינתי שתי אופציות :
1. להמתין בסבלנות עם התיק מסלול כללי מומלץ במצב הזה , עד לתיקון (זה עשוי לקחת זמן) .
2. לעבור למסלול שקלי קצר (סוג של פק"מ ) ולהמתין להזדמנות לחזור לשוק .
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ"ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע"פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.