לקוחות יקרים ,
בניגוד לחודש ספטמבר האדום , חודש אוקטובר הסתיים עם סנטימנט חיובי והערכה שלי שהקופות במסלול הכללי / או במסלול 50-60 יסיימו החודש בתשואה חיובית של כ 1.5% . הווה אומר שמתחילת השנה התשואה הכוללת עד סוף אוקטובר הנה שלילית בשיעור של (-7%) .
בחודש אוקטובר נרשמו עליות שערים בשוקי המניות בעולם ובאיגרות החוב הממשלתיות בישראל, ואלה פעלו כגורם חיובי לתשואות הקופות. את התרומה העיקרית לתשואות סיפקו שוקי המניות (בעיקר בחו”ל). בארה”ב קפץ מדד הדאו ג’ונס בכ-14%, מדד S&P 500 עלה בכ-8% ואילו מדד הנאסד”ק עלה בכ-4%, ביטוי לחולשה של מניות הצמיחה לעומת מניות הערך.
גם באירופה נרשמה מגמה חיובית חזקה ה-DAX הגרמני עלה ב-10.7%, ה- CAC הצרפתי עלה ב-8.8% וה-Euro Stoxx 50 טיפס בכ-9%. לעומת זאת, המדד העולמי של השווקים המתפתחים ירד בשיעור של 3.4%.
בשוק המניות בארץ נרשמה מגמה מעורבת עם נטייה לעליות בחודש שעבר: מדד ת”א 35 עלה ב-5.8%, מדד ת”א 125 טיפס ב-4%, ת”א 90 ירד בשיעור זעיר של 0.5%, ואילו מדד יתר 60 ירד בשיעור של כ-3.4%.
כפי שניסיתי להסביר את האנומליה בשווקים רק לשם השוואה מתחילת השנה קופות של אג”ח ממשלתי ירדו מתחילת השנה בממוצע בין – (5% -) ל (8%-) אחוז . דהיינו קופות וקרנות עם תמהיל של כמעט 50% מניות ירדו בעצם כמו קופות עם 0% אחוז מניות . עוד הוכחה מדוע היה נכון ללא תלות בגיל העמית לבחור במסלול הכללי /מסלול 50-60 , ולא במסלולים אשר רווים באג”ח
ההבדל בין המסלולים הוא שהסיכוי לחזור לתשואה חיובית במהירות יחסית במסלול עם מניות הוא גבוה מאוד ביחס לסיכוי לחזור בקופת אג”ח ממשלתי.
חשוב לי לציין כי זו פעם ראשונה שאני נתקל בתופעה כזו ולכן אני די שמח ומרוצה שרוב הלקוחות נמצאים במסלולים שהמלצנו עליהם לאורך כל השנה.
בכל מה שקשור לריבית בארה”ב – הבנק הפדראלי החליט בשבוע שעבר להעלות את הריבית ב-0.75%, בהתאם לציפיות. זו הייתה הפעם הרביעית ברציפות שהפד מעלה את הריבית ב-0.75%, וזהו סבב העלאות הריבית האגרסיבי ביותר מאז שנות השמונים. הסיבה לקצב העלאות הריבית המהיר היא שהפד מפגר אחרי קצב האינפלציה ומנסה להדביק את הפער. אני סבור שהפד יצטרך להאט את הקצב כדי להמתין ולראות את ההשפעה של העלאות הריבית עד כה. גם הרטוריקה השבוע רימזה כי הפד מתכוון להאט את הקצב, מבלי לבצע “פניית פרסה” של ממש.
לטעמי השווקים כבר מתמחרים את עליות הריבית ואם לא תהינה הפתעות רעות אזי עד דצמבר הפד ימשיך להעלות את הריבית בכ0.5% .
בינתיים הבנקים המרכזיים עדיין רואים מולם אינפלציה גבוהה וכלכלה די איתנה. בישראל למשל שיעור האבטלה לחודש ספטמבר נותר נמוך מאד – 3.7% , הצמיחה לרבעון השני עודכנה מעט כלפי מעלה ל 6.9%- , ותחזיות קרן המטבע הן לצמיחה של 6.1% בשנה כולה, מה שיביא להערכתם את התוצר לנפש בישראל ל 56 אלף דולר לנפש מקום 14 בעולם מתוך 196 מדינות.
שוקי המניות הגלובאליים והאג”ח כבר מגלמים תרחיש של האטה כלכלית משמעותית, ונראה שממשיכים להיות רגישים כיום בעיקר לשינויים בריבית הארוכה, כשזאת מצידה עשויה להגיב בצורה הפוכה לריבית הקצרה והפוכה למצב הכלכלה, ולכן הכול עדיין פתוח עבור השווקים, גם בשנה שצפויה כאמור להיות חלשה מבחינה כלכלית. ואף להתחלף בשחרור של דאגות, שיובילו לגל עליות נוסף.
לסיכום,
שנה מאתגרת עומדת להסתיים והחודשיים הקרובים (בעיקר בתקופת הקריסמס ) אמורות לטבוע האם זו תהיה שנה מאוד חלשה או שמה יבוא תיקון חד אשר ישפר באופן קיצוני את מצב הרוח וכן את התוצאות הסופיות ,אין לדעת בוודאות .. אז הכול פתוח . מה שחשוב שאנחנו ערוכים בתיקים מבחינת מסלולי השקעה להנות מפירות הראלי אם יבוא . להזכירכם אני ממליץ מעל השנה על המסלול הכללי ועל מסלולי 50-60 מהסיבות שפורטו כבר אין ספור פעמים .
המלצות בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות:
בני 60 ומעלה – מסלול 50-60.
בני 50-60 – מסלול תואם גיל.
בני 50 ומטה – מסלול תואם גיל.
תוכניות חיסכון
המסלול הכללי הוא המסלול המומלץ בעת הזו .
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.