לקוחות יקרים,
חודש אוקטובר החל ברגל ימין והסתיים בקול צורם לטעמי התשואה הסופית תהיה כ 0% או אחוז שלילי קטן.
חודש אוקטובר עמד כמובן בסימן הבחירות בארה”ב ואי הוודאות הגדולה האופפת אותן. כמובן, שקשה לצבוע סיבה ספציפית לירידות שערים וההסברים בדיעבד לא תמיד משקפים את המציאות. בסופו של דבר, נדמה שמי שהכתיבה את המגמה, יותר מאשר הבחירות, הייתה החזרה הגורפת של מגפת הקורונה, שתפסה שוב את מרכז הבמה בכל העולם והובילה לחודש שני רצוף של ירידות שערים. הירידות החודש היו במרבית השווקים בעולם, כאשר באירופה, בה החזרה של הקורונה נראית החמורה ביותר, הירידות היו לכל אורך החודש ואילו בארה”ב הירידות התרכזו בעיקר בשבוע האחרון. בסופו של דבר, מדד ה-S&P בארה”ב ירד החודש בכ-3% ולמעשה אחרי הירידות של החודשיים אחרונים, חזר כמעט לרמתו בתחילת השנה. בשאר השווקים בעולם התמונה הייתה קשה הרבה יותר, כאשר המדדים באירופה יורדים מתחילת השנה בכ-20%.
נקודה חשובה נוספת, עם הירידה בשוק המניות שהגיעה בשיאה בספטמבר ל-10%, היא החולשה של חופי המבטחים (safe haven) הרגילים. גם באוקטובר, למרות שוק מניות שלילי, לא רק שלא ראינו בריחה אל האג”ח הממשלתי ורווחי הון שם, אלא להיפך, התשואות על האג”ח הממשלתי עלו בצורה חזקה למדי והאג”ח הממשלתי ל-10 שנים סיים את החודש בתשואה של 0.87%, הרמה הגבוהה ביותר שלו מאז אמצע יוני. בחודש אוקטובר בלבד, רשמו האג”ח הממשלתיים ל-10 שנים ירידה של כ-2% די דומה לירידה במדדי המניות, ומהשיא באוגוסט (אז ירדו התשואות לחצי אחוז) מגיעה הירידה לכ-4%. אפשר לייחס את העלייה בתשואות לעלייה בהסתברות לניצחון דמוקרטי בבחירות לנשיאות וגם לקונגרס (blue wave) שעשוי להביא לתוכנית תמרוץ משמעותית יותר, העלאת שכר מינימום ובכך להגדיל חששות מאינפלציה ומהעלאת ריבית מהירה יותר. יחד עם זאת, גם אפיקי השקעה אחרים כמו זהב ומניות ערך לא הניבו תשואה חיובית החודש.
החשש של השווקים הוא מפני אי וודאות
לפי מרבית הפרשנים והאנליסטים, ההשפעה של זהות המנצח בבחירות על השוק היא בלתי מובהקת. החשש הגדול ביותר של השווקים הוא מפני אי וודאות שתימשך גם אחרי הבחירות. טראמפ כבר הצהיר שלא בטוח שהוא יקבל את התוצאות במידה והן יהיו לרעתו. לכן, פער קטן בתוצאות נשארת התוצאה הגרועה ביותר עבור השוק לטווח הקצר. מה שמגדיל עוד יותר את החשש הזה הוא, האופי הבלתי רגיל של הבחירות הנוכחיות, שיעורי ההצבעה שצפויים לשבור שיאים, ההצבעות המאסיבית לפני יום הבחירות (נכון לתאריך 30/10/2020 הצביעו כבר 90 מיליון אמריקאים לעומת סה”כ 137 מיליון שהצביעו בכל הבחירות הקודמות) וההצבעה הגדולה בדואר שעלולה להביא לפסילה של קולות בשיעורים גבוהים יותר מאשר ראינו בעבר.
כאמור, הבחירות הם בהחלט לא החשש היחיד בשווקים בשבועות האחרונים, שכן אלה יסתיימו בתחילת חודש נובמבר, מה שלא ניתן לאמור על ההשפעות של נגיף הקורונה על הכלכלות. הזינוק בתחלואה בקורונה בכל העולם מאז אמצע ספטמבר, החזיר את רמות ההדבקה לשיא שראינו במרץ בחלק גדול מהמדינות. התגובה באירופה נראית אגרסיבית הרבה יותר מאשר בארה”ב, כאשר בשבוע שעבר הכריז נשיא צרפת מקרון על סגר כללי של חודש בתנאים דומים לסגר של מרץ ואילו בסוף השבוע האחרון הודיע גם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג’ונסון על צעד דומה. ההשפעה של הסגרים על הכלכלה תהיה משמעותית, כפי שראינו בסגר השני בישראל, אם כי ככל הנראה פחותה מאשר ההשפעה בסגר הראשון. בארה”ב לעומת זאת, למרות נתונים תחלואה גבוהים מאד, לא נעשו צעדים דומים. יתרה מזאת, גם היקף ה”מוביליות” של האזרחים בארה”ב לא ירד וזאת בניגוד לאירופה שם ראינו ירידה גם במדינות בהם התחלואה הייתה מתונה (גרמניה לדוגמא).
נראה שסין חזרה לפעילות כלכלית כמעט רגילה
המדינות שממשיכות בינתיים להתנהל בצורה הטובה יותר מול הנגיף וכתוצאה מכך לשמור על רמות הדבקה נמוכות ופגיעה נמוכה יותר בכלכלה, הן המדיניות האסייתיות. שיעורי ההדבקה באסיה נשארו נמוכים מאד בניגוד לעלייה בשאר העולם, כאשר החריגות הן המדינות ה”פחות מנוהלות” כמו הודו אינדונזיה והפיליפינים. מי שמעניינת כמובן במיוחד, היא סין שנראה שחזרה לפעילות כלכלית כמעט רגילה עם שיעורי הדבקה נמוכים מאד וכמות הגבלות נמוכה, לפחות על פני השטח. בתרחיש של נשיאות של ביידן שאמור לנסות ולהפחית את גובה הלהבות מול סין, היא יכולה להתברר באופן מפתיע כאי של יציבות.
סיכום
אנו כבר יודעים כי כמעט בוודאות גמורה הנשיא הנבחר של ארה”ב הוא ביידן , מה שאנחנו עדיין לא יודעים כיצד התפתח אי קבלת התוצאות ע”י טראמפ שכבר הגיש עשרות ערעורים לבית המשפט.
חוסר וודאות של המצב הפוליטי בתוספת החשש מגל שלישי בהחלט מיצרים סנטימנט שלילי למרות ימים בהם השווקים עולים באופן חד ולא ברור.
לכן אני ממליץ בעת הזו להישאר עם האצבע על הדופק להקטין חשיפה בהשקעות לטווח קצר.
המלצות:
בני 50 ומטה – במסלול 50 ומטה
בני 50-60- במסלול 50 עד 60 (למעט תכוניות נזילות שנזדקק להם בקרוב )
בני 60 ומעלה – במסלול 60 ומעלה !
אני מזכיר לכולם כי פתחנו ערוץ תקשורת חדש דרך עדכוני וואטס אפ על מנת לקבל עדכונים שוטפים שמרו לכם את המספר באנשי הקשר ושלחו לנו הודעה בקשה להתחברות
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.