לקוחות יקרים ,
חודש אוקטובר האדום התאפיין בירידות שערים בכל אפיקי ההשקעה המרכזיים שמחקו
כמעט את כל התשואה השנתית. רק העליות של היומיים האחרונים לקראת סוף החודש מנעו זאת.
להערכתי, התשואה באוקטובר במסלולים הכללים נעה בין (1.5%-) לבין (2.5%- ).
מתחילת השנה:
הקופות הכלליות השיגו תשואה חיובית של כ-1.2%.
ירידות השערים בשוקי המניות בארץ ובחו”ל, באג”ח הקונצרני והממשלתי בארץ פעלו כגורם שלילי לתשואות הקופות החודש.
שוקי המניות בעולם הציגו ירידות שערים חדות:
בארה”ב: ירידות שערים חדות כאשר מדד ה-S&P ירד ב-6.9%, מדד הדאו ג’ונס ירד ב-5.0% ומדד הנאסד”ק ירד ב-9.2%.
באירופה נרשמה מגמה שלילית חזקה: מדד ה-DAX הגרמני ירד ב-7.9%, ה-CAC הצרפתי ירד ב-.8.1% וה-Eurostoxx 50 ירד ב-7.3%.
ביפן: מגמה שלילית מאוד כאשר מדד הניקיי ירד בשיעור חד של 7.9%.
המדד העולמי של השווקים המתפתחים: ירד ב-9.1%.
כל אלו במונחי מטבע של אותן מדינות.
גם בשוק המניות בארץ נרשמה מגמה שלילית חזקה אבל מתונה בהרבה מן המדדים בעולם: מדד ת”א 35 ירד ב-3.4%, מדד ת”א 125 ירד ב-3.2%, מדד ת”א 90 ירד ב-2.5% ומדד יתר 50 ירד ב-5.2%.
באגרות החוב הממשלתיות נרשמה תשואה שלילית בשיעור של 0.7%, כאשר אגרות החוב הצמודות למדד ירדו ב-.1.1% ואגרות החוב ה שקליות ירדו ב-0.5%.
באג”ח הקונצרני המקומי נרשמו ירידות שערים חדות יותר. מדד התל בונד 20 ירד ב-1.0%, מדד התל בונד 40 ירד ב-0.6% ומדד תל בונד 60 ירד ב-0.8%. אגרות החוב הלא מדורגות ירדו ב-0.8%.
על מנת להבהיר את התמונה צריך לדעת כי על השוק פועלים כמה ווקטורים מאוד משמעותיים:
- עליית ריבית בארה”ב – בעוד שבישראל הריבית הנה אפסית, בארה”ב הריבית הגיעה לרמה של 2.25% (!) מה שמייצר אלטרנטיבה לשוק המניות ששבר שיאים גם השנה.
- מלחמת הסחר עם סין – סין נהפכה בשנים האחרונות לאחת מהמעצמות הבולטות בעולם. יש כאלו שאפילו טוענים שהיא תעקוף את כלכלת ארה”ב בעתיד הנראה לעין. הטלת המכסים של הנשיא טראמפ על סין מצביעה יותר מהכול על כך שגם הוא כנראה חושש מהמשך ההתחזקות הסינית, תוך פגיעה בחברות האמריקניות.
ההצלחה של סין לא התבססה רק על הממדים העצומים שלה. אוכלוסיית הודו מונה מספר דומה של תושבים, כ-1.3 מיליארד, ולמרות הצמיחה המהירה שלה היא עדיין מפגרת בהרבה מאחורי סין. - יש לקחת בחשבון כמובן גם את מדד הפחד שתמיד נמצא שם , ואיך לא נתוני כלכלה ודוחות של חברות שהם הבסיס לתמחור השוק .
אחד הפרמטרים שיש לשים אליהם לב הנו התחזקות של שער הדולר לעומת השקל- הפער בין הריביות המוניטאריות של ארה”ב ושל ישראל צפוי להמשיך ולהתרחב גם בהמשך שנת 2018, מה שמקטין במידה מסוימת את הלחצים הבסיסיים לתיסוף השקל אך מבטא בעיקר את חוסנה וחוזקה של הכלכלה האמריקאית.
אז לאן אנו הולכים מכאן ?
ובכן, זוהי שאלת המיליון דולר שאין לאף אחד תשובה וודאית עליה.
אפשר להסתכל על השנה כאל שנת דשדוש או תיקון לאחר שנה מצוינת שהייתה לנו ב 2017 או אולי גם תקופה של שינוי מגמה וחוסר יציבות בשווקים.
אחד הנתונים המדהימים ביותר הנו שגם גופים מוסדיים החלו להסיט המון מיליוני שקלים לאפיקים לא סחירים כגון: נדל”ן בארץ ובחול, הלוואות חוץ בנקאיות, פרויקטים מסחריים, קרנות גידור ועוד.
עובדה זו מעידה יותר מכל על שינוי קונספציה של מנהלי השקעות מרכזיים בשוק הפנסיה בישראל.
סיכום:
לסיכום, אין יותר מידי מה לעשות בטווח המידי אלא אם כן הכסף מיועד לצאת כבר בזמן הקרוב .
לאלו שמשקיעים לטווח הבינוני ארוך אני ממליץ להתאזר בסבלנות, לפחות עד שנזהה בוודאות שינוי מגמה.
כמו כן, מי מכם בעל כסף פנוי המעוניין להיחשף להשקעות אלטרנטיביות מוזמן ליצור אתנו קשר.
הודעות נוספות:
- “פדיון רעיוני” בפוליסות הפיננסיות- בעקבות המצב בשוק ההון אני ממליץ השנה להמתין עם פעולה של פדיון רעיוני בגלל הרווחים המועטים.
- לקוחות עצמאיים – לקראת סוף שנה אנא בדיקתכם מול רואה החשבון את יתרת ההפקדות שלכם לקרן השתלמות ולגמל הנחיות לגבי העברות בנקאיות מול צוות המשרד.
בכבוד רב,
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.