לקוחות יקרים,
הטלטלה בשווקים בחודש אוגוסט הסתיימה באקורדים חיוביים כאשר הנפילות בוול סטריט בתחילת אוגוסט נבלמו ומרבית החודש המדדים עלו ועלו עד שבאוגוסט מדד S&P500 דווקא עלה כ 1.3%. קופות הגמל במסלול הכללי סיימו את החודש עם תשואה ממוצעת חיובית של כ 0.9% בהתאמה. עם זאת מסלול S&P500 בגמל ירד כ 1.4%- בגלל ירידה של הדולר ב 2.7%- באותו זמן.
חודשי הקיץ בדרך כלל אינם עתירי פעילות בשוק ההון אך נראה שהשנה אוגוסט סיפק עניין רב בקרב המשקיעים כשמספר אירועי מפתח תפסו את תשומת ליבם, החל מיום המסחר התנודתי ביותר שחוותה יפן בעשורים האחרונים וכלה בכנס הכלכלי השנתי במדינת וויומינג, ארה”ב.
הועידה הכלכלית השנתית בוויומינג, ארה”ב, הביאה עמה את הבשורה שלה ייחלו המשקיעים תקופה ארוכה – “הגיעה העת להתאמת מדיניות הפד” ציין נגיד הבנק המרכזי, ג’רום פאוול, וסיפק רוח גבית לשווקים. הנגיד, מגובה בנתוני אינפלציה שדועכת מחודש לחודש הדגיש כי בבנק המרכזי לא ירצו לראות התקררות נוספת בשוק העבודה, בדיוק המתכון הנדרש לשימור תרחיש הנחיתה הרכה. בדבריו נמנע מלציין את המועד והשיעור המדויק של הורדת הריבית אך השוק מעריך בוודאות גבוהה מאוד שזו תרד כבר בהחלטה הקרובה באמצע חודש ספטמבר וכפי הנראה בשיעור של רבע אחוז.
השוק המקומי מנווט את צעדיו במציאות של מלחמה מורכבת מזה אחד עשר חודשים. למרות שסימני המיתון העולמי הונחו בצד לעת עתה נראה כי המשקיעים בישראל, כמו גם מדינה שלמה, המתינו לוודאות גבוהה יותר בתוך הסבך המקומי. תגובת הנקם של חיזבאללה חיזקה את התחושה שהשוק המקומי מתנהל בין סבבי המטחים שכן לאחריה נראה כי ביטחון המשקיעים חזר. יש לזכור כי במהלך החודש האחרון עונת הדוחות נכנסה להילוך גבוה וסיפקה רוח גבית למדדים. הבנקים, בין היתר, המשיכו במגמת הדיווחים החיובית ומדד ת”א-בנקים ות”א-35 פרצו לשיאים חדשים. העליות בשוק מתארות בחירה בגישה המתארת ציפייה אופטימית לתרחישים כמו הוצאת עסקת חטופים לפועל, סיום המלחמה ובניית גשרי שלום עם מדינות נוספות, שלעת עתה סיכויי התממשותם אינם נראים גבוהים.
מהצד השני, בשוק אגרות החוב תמונת המצב נראית מעט פחות אופטימית – מגמת העלייה בתשואות בשנה האחרונה מנוגדת למגמה העולמית ומבטאת למעשה צבר סיכונים ייחודי לכלכלת ישראל הנובע מהתארכות המלחמה.
סיכונים אלו התבטאו בדיוני הועדה המוניטרית של בנק ישראל שהותירה בשבוע שעבר את הריבית על כנה ברמה של 4.50% והביעה דאגה מהמשך התפתחות מגמות שליליות כמו עלייה באינפלציה שכעת עומדת על כ 3.2%. אי הוודאות סביב תקציב המדינה לשנת 2025, וביצוע ההתאמות הנדרשות להקטנת הגירעון באופן מתמשך, תורמת לעלייה בפרמיית הסיכון ועלולה להקשות על חזרת האינפלציה ליעדה”.
הדגשת מגמות אלו ואחרות כמו גידול חודשי בגיוס החוב באוצר, ההרעה בדירוג האשראי שעלולה להחריף, ממצבות את בנק ישראל כמבוגר האחראי המעביר את המסר שיוטב לנו אם נדע לטפל בהן במוקדם מאשר במאוחר.
לסיכום:
עוד חודש חיובי בשוק ההון למרות המלחמה והמצב בארץ. בחודש ספטמבר תהיה הורדת ריבית בארה”ב של כ 0.25-0.5 אחוז, בישראל זה מתעכב בצל המלחמה. ולכן תשומת הלב שלנו להשקעות תמשיך להתמקד בחול (בעיקר ארה”ב) בתקווה שהמצב בארץ מתי שהוא ישנה כיוון ו
המלצות לשינויים:
גמל /השתלמות:
- להוסיף למסלולים השונים את מסלול ה s&p500.
- לבצע בחירה של חלק מהקופות למסלולי חו”ל טהורים.
- מי שנמצא עדיין במסלולים מאוג”חים ללא מניות או לחילופין עם מעט מניות זה הזמן לשינוי – והגדלת החשיפה.
פוליסות פיננסיות:
- פניקס מסלולי בלאק רוק.
- מגדל קשת- מסלול מגדל טאק מדדי מניות פסיבי.
- הראל מגוון שילוב של מסלול חו”ל בהרכב תיק.
- מנורה שילוב של מסלול מניות חו”ל פאסיבי.
- כלל שילוב מסלול s&p500 בתמהיל הכללי.
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.