לקוחות יקרים,
לאחר רצף חודשים של עליות בכל המדדים ,חווינו באוגוסט חודש שלילי . זה התחיל גרוע מאוד והתמתן לקראת סוף החודש . התשואה הממוצעת של קופות הגמל באוגוסט 0.2% התאוששות שוקי המניות בשליש האחרון של החודש ופיחות חזק של השקל הצילו את הקופות מתשואה גרועה בהרבה.התשואה הממוצעת של קופות הגמל מתחילת השנה 7.7% –
בחודש אוגוסט נרשמו ירידות שערים בשוקי המניות בארץ ובחו”ל, והן האחראיות לתשואה השלילית של הקופות. חודש אוגוסט היה החודש הראשון מאז פברואר בו מדדי הנאסד”ק וה S&P500- רשמו ירידות, כשהובילו אותן מניות הטכנולוגיה. מדד ת”א 125- די ניצל מרובן כשירד במתינות יחסית, וזאת בעיקר בשל המשקל הנמוך של מניות הטכנולוגיה שכלולות בו.
בפעם השנייה ברציפות בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.75 אחוזים. עם זאת, למרות ההתמתנות האחרונה להערכתי , מוקדם עדיין לטעון שהושג ניצחון על האינפלציה ולהכריע שהריבית בישראל הגיעה לשיא. זאת, במיוחד על רקע: ההשפעה הגדולה יחסית של שער החליפין על האינפלציה בישראל דרך מחירי היבוא . למרות שהריבית נשארה ללא שינוי הטון בהודעה היה ניצי ובהודעת הבנק צוין במפורש שהועדה רואה “היתכנות לא מבוטלת להמשך העלאה של הריבית בהחלטותיה הבאות…”
בשורה התחתונה, החלטת הבנק שלא להעלות את הריבית הפעם סבירה בהחלט ואיננה מפתיעה על רקע הנתונים הנוכחיים )של האטה בקצב הצמיחה והתמתנות מסוימת בקצב האינפלציה (. יחד עם זאת, אני לא פוסל שאכן נראה עליית ריבית אחרי החגים .
השכר הממוצע למשרת שכיר של העובדים הישראלים (על פי האומדנים הראשוניים) עלה ב 12- החודשים האחרונים ב 6.2- אחוזים עד חודש יולי , יש לציין שבמקביל לעלייה בשכר סך משרות השכיר של עובדים ישראלים ירד בחודשים האחרונים ואילו מספר העצמאים גדל .
שוק העבודה בארה”ב עדיין חזק, אך הנתונים מהשבוע האחרון הצביעו על התייצבות ואף האטה, דבר שמגביר את הסיכויים
להערכתי שהריבית תישאר ללא שינוי על פי ה אומדן הראשוני( נוספו כ 180- אלף משרות חדשות) בסקטור הפרטי (לא מעט), אך זה חודש שלישי ברציפות שנוספו פחות מ 200- אלף משרות כאשר נתוני החודשיים הקודמים עודכנו משמעותית כלפי מטה. שיעור האבטלה עלה במפתיע ל 3.8- אחוזים, כאשר שיעור ההשתתפות המשיך לטפס. קצב עליית השכר השעתי ב 12- החודשים האחרונים נותר גבוה על 4.3 אחוזים. מנגד נרשמה ירידה חדה מהצפי בסך המשרות הפנויות ל 8.8- מיליון
נתוני האינפלציה הראשוניים לאוגוסט בגוש האירו היו מאכזבים כשהאינפלציה הכללית נותרה גבוהה על 5.3 אחוזים, כאשר הירידה במחירי המזון קוזזה עם עלייה במחירי האנרגיה
(לאחר כחצי שנה של ירידה עקבית). גם בניכוי מחירי המזון והאנרגיה האינפלציה ירדה קלות ל 5.3- אחוזים, רחוק בהרבה מהיעד של הבנק המרכזי. לכן, על אף התגברות הסימנים להאטה והסבירות שבארה”ב הריבית תישאר ללא שינוי, להערכתי הבנק המרכזי יעלה שוב את הריבית בקרוב מאוד .
לסיכום:
בראיה קדימה “גיים צ’יינגר” לכיוון השווקים עשוי להיות האינפלציה אם היא פתאום תצא מאותו “תחום אפור”, ותתחיל לזנק בחזרה לרמות שייאלצו את הבנקים המרכזיים לחזור למדיניות מוניטרית מצמצמת (העלאות ריבית) או מאידך תתקרר באגרסיביות ותדחוף אותם להפחתות ריבית דרמטיות. גורם מפתח לכיוון האינפלציה עשוי להיות הנפט. לכן הזינוק שנרשם מאז אמצע אוגוסט במחירו (במעל 10% ) למחיר של 86 דולר הוא על פניו סיבה לדאגה, מצד שני אנליסטים לסחורות טוענים
שמדובר בעליה קצרת טווח שקשורה בעיקר בהפחתת אספקה צפויה של קרטל אופ”ק+וחשש משיבושי אספקה מניגריה אך שזאת לא תצליח להתמיד לאורך החולשה הכלכלית שנרשמת לאחרונה בסין, שתוביל לירידה בביקוש לאנרגיה. בנוסף לשיקולים הדומים ברובם לאלה של הבנק הפדרלי לבנק ישראל נוסף גם השיקול של שער החליפין כשהשקל בתהליך היחלשות ממושך, שלוחץ על בנק ישראל לבצע העלאות נוספות. אך ככל הנראה בנק ישראל לא ימשיך לבדו, כשהוא גם מבין שהרגישות של הכלכלה הישראלית להעלאות ריבית גדולה יותר, בשל המשקל הגדול מאד של משכנתאות בריבית משתנה בישראל .
אני מעריך שבנק ישראל יעדיף להשאיר ככל הניתן את הריבית סביב רמתה הנוכחית 4.75%
המלצות לשינויים:
גמל /השתלמות:
- להוסיף למסלולים השונים את מסלול ה s&p500 .
- לבצע בחירה של חלק מהקופות למסלולי חו”ל טהורים .
- מי שנמצא עדיין במסלולים מאוג”חים ללא מניות או לחילופין עם מעט מניות זה הזמן לשינוי – והגדלת החשיפה .
פוליסות פיננסיות:
- הראל מגוון שילוב של מסלול חו”ל בהרכב תיק .
- כלל שילוב מסלול s&p500 בתמהיל הכללי.
- מנורה שילוב של מסלול מניות חו”ל פאסיבי .
- פניקס מסלולי בלאק רוק.
בברכת שנה טובה וחג שמח
דוד מלכה וצוות המשרד
מלכה דוד
מתכנן פרישה מוסמך | CFP® Certified Financial Planner
מנכ”ל שיא המילניום פתרונות כלכליים
* אין במידע לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני על ידי יועץ/ משווק פנסיוני בעל רישיון ע”פ חוק, אשר מתחשב בנתונים ובצרכים מיוחדים של כל אדם. כמו כן אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד.