לקוחות יקרים,
תחזית קופות הגמל וקרנות ההשתלמות: 1.7% בדצמבר – 14% בשנה כולה במסלול הכללי.
בתוכניות החיסכון תשואה שנתית הינה בין 14%-15%
שנת 2021 הייתה מוצלחת מאוד לחוסכים: התשואה השנתית היא כמעט פי 3 מאשר בשנה ממוצעת. ההצלחה נבעה כמובן מהגאות בשווקים בעולם. במסלול המנייתי התשואות כמובן מרשימות עוד יותר: 22.6% בשנה. קרנות הפנסיה: כ-16%.
כפי שקורה בדרך כלל בשנים טובות בשווקים, המסלול המנייתי נתן תשואה עודפת משמעותית על המסלול הכללי. החוסכים במסלול המנייתי נהנו מתשואה ממוצעת של 22.6%, כאשר הטווח העליון עומד על כ-26%, והתחתון על 16%. בחודש דצמבר עצמו רשמו הקופות במסלול המנייתי תשואה ממוצעת של 2.7%, כאשר הקרן הטובה ביותר השיגה כ-3.5% והחלשה ביותר כ-2%.
עליות השערים החזקות נרשמו בהמשך למגמה ארוכת הטווח. אמנם בשנת 2020 נצפו נפילות של 30% במדדים המובילים בחודשים פברואר-מרץ אך מאז ועד עתה – השווקים לא עוצרים לרגע.
לטעמי ההתגברות על המגפה והשלכותיה נבעה, מהצד הרפואי, הודות למציאת חיסון נגד המגפה, ומהצד הכלכלי, בין היתר, מהמדיניות המרחיבה שננקטה ע”י הממשלות והבנקים המרכזיים בעולם. את תהליך היציאה מהמיתון ליוותה התאוששות כלכלית, עלייה בתוצר וירידה באבטלה.
על רקע ההתאוששות בפעילות הכלכלית בעקבות פתיחת העולם וחזרה לשגרה ו”לחיים נורמליים”, נרשמו ביקושים יוצאי דופן בעולם. זאת, לצד שיבושים (צווארי בקבוק) בשרשראות האספקה, דבר שגרר בעקבותיו עליות מחירים: במחירי הסחורות למיניהן, במחירי הייצור ובעלויות השילוח. הדבר הביא לעליות מחירים משמעותיות ואף למחסור בחלק מהמדינות .
הערכות הן, שהצמיחה העולמית ב-2021 תסתכם ב-5.9%. כאשר הצמיחה בארה”ב תסתכם ב-7%, גוש האירו צפוי לצמוח בשיעור 4.6% והשווקים המתעוררים ב-6.3%. בישראל תחזית הצמיחה גבוהה יותר ועומדת על כ-7.1%.
האינפלציה בעולם חזרה למציאות שהעולם לא זוכר בעשרות השנים האחרונות: בארה”ב האינפלציה בשיא של 39 שנה ועומדת על כ-6.8%, בגוש האירו ברמה של כ-4.9%, ובישראל על כ-2.5% (בתוך טווח היעד של 1%-3%)אבל זה טיפה משקר בגלל התחזקות השקל לעומת הדולר.
הנתון הזה הנו מרכזי וחשוב היות ואם המגמה תימשך לא יהיה מנוס ונגידים בארץ ובעולם יצטרכו להעלות את הריבית וזו תהווה סימן למשקיעים כי יש אלטרנטיבה למניות .
על פניו רק לפני שנה התחלנו את המחזור הכלכלי החיובי אך זה היה מחזור כלכלי על סטרואידים והמשמעות היא לא רק עליות חדות אלא גם התקדמות מהירה מהרגיל לעבר סופו, כשבין היתר מעידים על כך קריסה מוקדמת מאד בשיפוע עקום התשואות וזה מהווה אינדיקטור למחזור הכלכלי(, אינפלציה גבוהה, סקרי צרכנים נמוכים, שוק עבודה הדוק וצפי גובר להעלאות ריבית מהירות. מצד שני למדנו שכלכלת ארה”ב גמישה מאד וגם לכשיבוא משבר כלשהו סביר להניח שנצלח גם אותו וכי היציאה ממנו לא רק שתהיה מהירה אלא גם שהוא עצמו יהיה כר לצמיחתן של חברות חדשות ופעילות כלכלית חדשה. במובן הזה משבר הכרחי לעליות מהירות בשווקים. אנחנו לא מאחלים לשנת משבר, אך כן לתאר משברים כחלק מאבולוציה והתפתחות של הכלכלה ושל השוק.
סיכום
רבים שואלים אותי כיצד אני צופה את הפעילות בשנת 2022 והתשובה לכך אינה חד משמעית . בכל מקרה כל זמן שתנאים הכלכליים בארץ ובעולם ימשיכו להיות עם ריבית אפסית והאג”ח באופן כללי יהווה מרכיב שלילי או פאסיבי בתיקים אזי המניות ימשיכו לתת את הטון ולהיות הקטר שמושך את השווקים למעלה . נקודות שחשוב שנתבונן בהם הוא קצב עליית מחירים, עליית אינפלציה באופן חדה וכתוצאה מכך עליות ריביות בארץ בעולם יהוו סימן מובהק להיפוך מגמה בשווקים .
המלצות בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות:
בני 60 ומעלה – מסלול 50-60.
בני 50-60 – מסלול תואם גיל.
בני 50 ומטה – מסלול תואם גיל.