טופס 161 (הודעת מעסיק על הפסקת עבודה) וחשיבותו לעתיד
מאת דוד מלכה מנכ”ל שיא המילניום ומתכנן פרישה מוסמך
CFP® Certified Financial Planner
רבים האנשים שאני נפגש אתם אשר אינם מודעים לחשיבותו של טופס 161 וכן אינם מבצעים תהליך מוסדר אל מול פקידי שומה באזור מגוריהם .
המציאות בעשורים האחרונים הנה שציבור השכירים בישראל כנראה יחליף מקומות עבודה ומעסיקים כמה וכמה פעמים במהלך שנות חייהם עד גיל הפרישה.
אם בעבר הלא רחוק היה זה מחזה שכיח שעובדים שכירים רבים נקלטו למקום עבודה בגיל צעיר יחסית, קיבלו קביעות ופרשו רק בהגיעם לגיל פרישה; כיום הסיכוי שזה יקרה הנו אפסי וברוב הפעמים נחליף מעסיקים ונצטרך לטפל במענקי הפרישה שנקבל בעצמנו.
מענקי הפרישה (הפטורים) שנקבל במהלך שנות העבודה מקבלים חשיבות יתרה עקב תיקון 190 והפטור לפנסיונרים בגמלה החודשית שלהם. וזאת משום שהמענקים נלקחים בחשבון (לפחות 32 שנות עבודה) אחורה מיום הפרישה.
תופעה רווחת לאחרונה היא שעובד לקראת פרישה מהעבודה מבקש מחברת הביטוח מיידעים בנוגע לכספי הפיצויים שנצברו לו במהלך השנים בשלל מוצרי הפנסיה ומתברר לו שכספי פיצויים עליהם הוגש 161 נרשמים כפיצויים ללא התחשבנות מס/חייבים במס.
במצב כזה יש צורך לאתר את טופס ה-161 ואישור פקיד השומה במידה ויש ולהעבירו לחברת הביטוח. יש חברות ביטוח שידרשו אישור חדש מפקיד שומה אך יועצים פנסיוניים בכירים טוענים שדרישה זו מיותרת.
לקוח שלא איתר את טופס ה-161 שלו צריך לפנות למעסיקו הקודם ולבקש את העתק הטופס. אך לעיתים המעסיק כבר לא קיים ואז זה רק יסבך את המקרה.
החשיבות של הדיווח היא בהסדרת ההתחשבנות של כספי הפיצויים החייבים או פטורים ממס מול פקיד שומה. ולכן מומלץ לאחר הגשת טופס 161 (עזיבת עבודה) לחברת ביטוח לקבל אישור על קליטתו בחברת הביטוח לרבות סיווג הפיצויים.
טופס 161א או הודעת עובד עקב פרישה מעבודה הוא הטופס שכל עובד חייב למלא בסיום עבודה.
בטופס 161א, מסביר העובד לרשויות המס מה הוא מתכוון לעשות בכספי הפיצויים. האם למשוך את כספי הפיצויים בפטור ממס או להשאיר את הכספים בקופה?
טופס 161א הוא טופס המצטרף לטופס 161 שמקבל העובד מהמעסיק במידה והעובד לא ימלא טופס 161א, המעסיק לא יוכל לחשב עבורו את כספי הפיצויים הפטורים ממס בטופס 161.
בהעדר דיווח לפקיד השומה במועד עזיבת העבודה עלול להיגרם לעובד נזק כלכלי בלתי הפיך.
קישורים: